Da Scania trengte flere IT-utviklere kom de til Experis Academy og Noroff Accelerate. Gjennom tre måneder på bootcamp ble 12 ansatte, fra ulike deler av Scania, lært opp til å jobbe som IT-utviklere hos den svenske kjøretøyprodusenten.

- Resultatet av programmet var fantastisk. Det viser at det faktisk er mulig å forandre karriereretning fullstendig i løpet av bare 12 uker. Det er egentlig ganske utrolig, sier Mikael Pihlblad, Senior Manager in IT for R&D i Scania.

Den svenske produsenten av lasterbilder, busser og motorer har 53.000 ansatte på verdensbasis, og på et godt år produserer de omtrent 100.000 lastebiler. Hovedkvarteret er i Södertälje, en drøy halvtimes kjøring utenfor Stockholm.

Resultatet av programmet var fantastisk. Det viser at det faktisk er mulig å forandre karriereretning fullstendig i løpet av bare 12 uker.Mikael Pihlblad

Som mange andre selskaper står Scania midt oppi en digital transformasjon. Scania har store ambisjoner når det kommer til teknologisk utvikling og bærekraft, to ting som henger nøye sammen. Ved hjelp av ny teknologi effektiviseres produksjonen, og kjøretøyene som utvikles har stadig lavere utslipp av CO2. Scania har som mål å redusere CO2-utslippene fra kjøretøyene med 20 prosent innen 2025. Det er også et mål om å redusere utslippene med 50 prosent når det gjelder selve produksjonen og driften i Scania. For å lykkes er data og software-utvikling helt avgjørende.

Da trengs det flere, dyktige IT-utviklere.

- Vi ser at verdien av software og data vokser raskt og i fremtiden vil det være helt sentralt i økosystemet rundt transport. Vi trenger å utvikle oss raskt, og kompetanse er avgjørende for å få det til. Derfor er reskilling også helt avgjørende, ettersom det ikke er lett å få tak i IT-kompetanse, forteller Staffan Vildelin, director of shared IT i Scania.

Se videoreportasje fra Scania i Södertälje her: Artikkelen fortsetter under videoen

 

Unikt program

For å få tak i flere frontend-utviklere valgte Scania å startet et reskill-program etter bootcamp-metoden. Ansatte fra ulike dere deler av organisasjonen ble gitt intens opplæring gjennom 12 uker, med mål om å omskolere dem til IT-utviklere.

- Vi visste ikke om det ville fungere, men vi bestemte oss for å gi det et forsøk. Vi inviterte inn eksperter og ledere fra utviklermiljøer for å definere hvilken kompetanse en god frontend-utvikler trengte, og ut ifra det satte vi opp målene for reskill-programmet, forteller Mikael Pihlblad.

Deretter måtte de finne en samarbeidspartner som kunne levere den kompetansen, og valget falt på Experis Academy og Noroff Accelerate.

- Vi kontaktet flere leverandører av utdanning, men de utmerket seg fordi de hadde erfaring med akselerert læring og bootcamper, sier Pihlblad.

De fikk inn 160 søknader fra ansatte over hele Scania, og de 12 heldige som fikk plass i programmet var derfor høyt motiverte. I løpet av tolv uker gikk de gjennom intensiv undervisning. Etterpå gikk alle 12 inn i de ulike IT-teamene i Scania.

- Det er fantastisk. Deltakerne i programmet kom fra alle deler av selskapet, fra produksjonen, motor-montering, innkjøp, ja over alt, og nå jobber alle som IT-utviklere, sier Pihlblad.

Mikael Pihlblad, Senior Manager in IT for R&D i Scania, mener reskilling vil bli stadig viktigere for å få tak i nødvendig kompetanse.

 

Nytt reskill-program i 2022

Programmet fungerte så bra at det allerede er planlagt om et nytt program, som starter tidlig i 2022. Denne gangen er fokuset rettet mot backend-utvikling.

- Vi fortsetter samarbeidet med Experis Academy og Noroff Accelerate. Læreren fra Noroff var fantastisk og resultatene fra det første programmet var veldig bra. Hvis det fungerer like bra denne gangen så ser jeg for meg at vi kjører dette programmet hvert år fremover, sier Pihlblad.

- Vi ønsker flere måter å rekruttere IT-utviklere på, og reskilling er en god måte å gjøre det på. Det gjør at vi får nye perspektiver og ulike typer mennesker inn i IT-avdelingen. Det er også en fantastisk måte å finne motiverte mennesker på. Hvis de klarer dette i løpet av bare 12 uker så er det ingen grense for hva de kan få til, legger Pihlblad til.

Alexander Wasberg var en av deltakerne i programmet. Han jobbet tidligere som motormontør i fabrikken, men stortrives nå som frontend-utvikler i Scania IT.

Les om hans læringsreise og hvilke råd han har til andre som ønsker å endre sin karriereretning her.

 

Givende samarbeid

Leder i Noroff Accelerate, Erlend Koppen Skar, er veldig glad for oppdraget hos Scania. Gjennom samarbeidet med Experis Academy ble Noroff Accelerate valgt som undervisnings-leverandør.

- For oss er det et veldig meningsfylt samarbeid der vi ser at vi bidrar til å løse en reell utfordring hos Scania, og i samfunnet. Det er også flott å se at vi kan bidra til å gi mennesker nye muligheter, sier Koppen Skar.

Han beskriver samarbeidet med som et vinn-vinn-vinn-prosjekt.

- Scania er kjempefornøyd med å få nye IT-utviklere, deltakerne får muligheten til å vokse og starte en ny karriere, og vi får jobbe med et stort og spennende selskap, noe som er utrolig lærerikt.

Erlend Koppen Skar

 

Han forteller at det å få et innblikk i utfordringene et selskap som Scania står overfor gir verdifull innsikt som brukes til å utvikle relevante utdanningstilbud.

- Det er spennende å jobbe sammen med dem for å kartlegge hvilke kompetanse de vil få behov for, og hvordan vi kan dekke det behovet, sier Koppen Skar.

Noroff Accelerate har i flere år samarbeidet med Experis Academy, som tilbyr et graduateprogram for ferske IT-utdannede. Også der leverer Noroff Accelerate 12-ukers bootcamper, en erfaring som var nyttig å ta med seg til oppdraget hos Scania.

Han mener mye av nøkkelen til suksessen ligger i kompetansen Accelerate-foreleserne besitter, og måten utdanningen leveres på.

- Vi bygger leveransen på læringsprinsipper som er rettet mot voksne mennesker. Det handler om å gi deg verktøyene og kunnskapen du trenger for å fungere i jobb, ikke for at du skal kunne skrive en oppgave, sier Koppen Skar.

- Våre lærere har selv relevant bransjeerfaring, og de vet hvilke utfordringer som møter deg i et utviklermiljø. Vi gjør den stillingsinstruksen de skal fylle om til læringsmål, og lager en læringsreise ut ifra det.

Accelerate tilbyr 10 ukers bootcamper på deltid til mennesker som ønsker å øke sin digitale kompetanse, blant annet i JavaScript-programmering.

- Det vi leverte til Scania, gjennom vårt samarbeid med Experis, var 12 uker på fulltid. Vårt tilbud er fleksibelt og noe mindre omfattende, slik at du kan gjennomføre det ved siden av full jobb.

 

Hold deg oppdatert på Noroff Accelerate

Meld deg på Accelerate nyhetsbrev. Du kan melde deg av når som helst.

Jeg har lest Noroffs personvernerklæring og aksepterer at Noroff håndterer mine data som beskrevet i vilkår og betingelser.

     
Top