3D design og spillteknologi
(3D Art and Games Technology)

Bli 3D-designer og jobb med spill, VFX, visualisering, AR og VR eller i andre bransjer. Studiet benytter nyeste teknologi og arbeidsmetoder, slik at du blir klar for et moderne arbeidsliv.

Dette studiet er en oppgradering av 3D design og animasjon fra august 2021.

På dette ettårige studiet lærer du å modellere 3D-miljøer og objekter. Videre skaper du stemning med farger, lys og skygger før du blåser liv i objekter ved bruk av animasjon. Alt dette setter du sammen til enten animasjonsfilm, illustrasjoner, eller i en interaktiv setting i en spillmotor.

Noroff er offisiell akademisk partner av Epic Games.

Jobb med 3D

Som 3D-artist jobber du med mange forskjellige disipliner. Du er blant annet en skulptør som former, maler og manipulerer digitale figurer. En 3D-artist setter også opp lys, komponerer bilder og spiller inn film. Alt dette gjøres med virtuelle kameraer, lys og verktøy.

En 3D-artist jobber også med tekniske oppgaver som klargjøring og optimalisering av 3D-modeller. Det å sette opp systemer for animasjon og ikke minst kunne ha en grunnleggende forståelse for det å lage interaktive opplevelser og spill er en spennende del av dette studiet.

Tom Hage
Skal du studere 3D i Norge vil jeg absolutt anbefale Noroff. Her lærer jeg akkurat det jeg kom for å lære, samtidig som jeg har det gøy.Tom Hage, student

Forberedt på arbeidslivet

Studiet er utviklet i tett samarbeid med bransjen. Både Qvisten og Xvision har vært med å utforme studieplanen. Den teknologiske utviklingen går i en rasende fart, og som 3D-artist må man hele tiden holde seg oppdatert på hvilke verktøy, arbeidsmetoder og teknologier som tas i bruk i bransjen. 3D foregår i skjæringspunktet mellom teknisk kunnskap og artistiske egenskaper. Studiet inneholder derfor også tradisjonell læring om bildekomposisjon, formforståelse, fargeteori og estetikk.

Som dyktig 3D-designer har du mange karrieremuligheter i en rekke bransjer. Spillteknologi blir i dag brukt på en rekke felt, som interaktive produksjoner, opplæring, og som visuelle effekter på store filmer og TV-produksjoner.

Det er også karrieremuligheter for filmelskere. Tidligere Noroff-studenter har jobbet på Avengers, Guardians of the Galaxy, Passengers, Pirates of the Caribbean, Transformers, Avatar, The Dark Knight Rises, Terminator, Harry Potter og James Bond.

Tidligere studenter har også arbeidet på spillprosjekter som Cyberpunk, Star Citizen, Shadow Point, The Division 2, Hitman og Pode.

Studentarbeid

Studiets oppbygging

Studiet starter helt elementært, og du trenger ingen forkunnskaper. Du lærer å planlegge 3D-prosjekter, bygge, male og lyssette enkle 3D modeller. Hele tiden har vi kunstneriske ferdigheter som farge, komposisjon, historiefortelling og visuell estetikk i bakhodet. Gradvis øker kompleksiteten helt til du kan skape og levere både solide og komplekse 3D-produkter.

Du lærer å lage systemer for å kunne animere objekter, og å utføre en animasjon på en troverdig måte. Du får også en grundig introduksjon i spill-teknologi, innholdsproduksjon og selvfølgelig profesjonelle arbeidsmetoder.

Emner i 3D design og spillteknologi:

 • 3D and Art Fundamentals
 • Modelling
 • Texturing
 • Light and Render
 • Compositing
 • Semester Assignment
 • Sculpting
 • Animation
 • Rigging
 • Asset Creation
 • Game Engine
 • Project Exam

Kandidaten...

 • har kunnskap om begreper og prosesser som anvendes innen bildekomposisjon, form forståelse, fargeteori og estetikk
 • har kunnskap om begreper, prosesser og verktøy som anvendes innen modellering, teksturering, animasjon, rendering og post-produksjon
 • har kunnskap om begreper, prosesser og verktøy som anvendes innen produksjon av interaktive opplevelser
 • har innsikt i relevante og standardiserte arbeidsmetoder for planlegging, forarbeid og gjennomføring av ulike arbeidsoppgaver innen 3D grafikk
 • har innsikt i regelverk for implementering, bruk og publisering av materiell fra tredjeparts produsenter
 • har bransjekunnskap om 3D industrien og kjennskap til yrkesfeltene film og visuelle effekter, spill, simulering og visualisering
 • kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap innen 3D feltet og forstår bransjens betydning i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv
 • kan anvende faglig kunnskap på problemstillinger relatert til 3D utviklingsarbeid
 • kan anvende relevante verktøy og teknikker for å skape illustrasjoner, bilder, video og produkter i 3D og etterarbeide produksjonen for optimalt resultat
 • kan anvende relevante verktøy og teknikker for produksjon av 3D modeller og teksturer
 • kan anvende relevante verktøy og teknikker for rigging og animasjon av 3D objekter
 • kan finne informasjon og fagstoff som er relevant for 3D utvikling og bransjens arbeidsmetoder
 • kan kartlegge egne 3D produksjoner og identifisere problemer, utfordringer og behov for å iverksette tiltak for optimalt resultat
 • har forståelse for yrkes- og bransjeetiske prinsipper ved anvendelse av eksterne ressurser og åndsverkloven
 • har utviklet en etisk grunnholdning i utøvelsen av yrket og forståelse for viktigheten av å holde avtaler, tidsfrister og budsjetter
 • kan utføre arbeid innen 3D design og animasjon, identifisere målgruppers behov og tilrettelegge eget arbeid
 • kan bygge relasjoner og nettverk med fagfeller og på tvers av fag, for problemløsning og samarbeid på større prosjekter
 • kan utvikle arbeidsmetoder og produkter av relevans for 3D produksjoner

Se video: 3D Student Showreel 2021

Jobbmuligheter

Etter fullført utdanning har du kunnskaper, ferdigheter og kompetanse som gjør at du kan jobbe innen en rekke 3D-relaterte bransjer. Du kan visualisere leiligheter, hus, båter, biler og andre konstruksjoner lenge før byggeprosessen starter. En dyktig 3D-artist kan lage produkter og elementer som bare eksisterer i en virtuell 3D-verden. Hun kan også lage 3D-innhold til reklame på digitale flater og illustrasjoner til annonser på trykk.

Man kan skape helt egne verdener og figurer til spill, virtual reality og animasjonsfilmer, samt elementer til visuelle effekter for film- og TV bransjen. 3D artister kan også visualisere produkter til bruk i flere industrier, blant annet til prosjektering, salg, og produksjon av opplæringsmateriell.

Videre studier

Etter 3D-design og spillteknologi er du klar for å gå rett i jobb. Ønsker du mer spesialisering og mer avansert 3D anbefaler vi å gå videre til andreåret på ett av våre toårige studier 3D design og spillteknologi - Innholdsutvikling eller 3D design og spillteknologi - Interaktiv.

Få studieveiledning

Er du usikker på valg av utdanning? Registrer deg og få uforpliktende studieveiledning her.

 

Se opptak fra webinar

 

 

Søk på studiet

Studieinformasjon

Studiestart:

18. oktober 2022 - nettstudier
10. januar 2023 - nettstudier
14. mars 2023 - nettstudier
15. august 2023 - nettstudier
Les mer om studiestart.

Studiesteder: Oslo, Bergen og Nettstudier
Søknadsfrist: Løpende opptak. Søknadene behandles i den rekkefølgen de kommer inn.
Varighet: 1 år heltid (campus eller nettstudier)
2 år deltid (nettstudier)
Undervisnings­­språk: Engelsk på nettstudier. 
Norsk på campus
Pris nettstudier:

Heltid: 39.000,- per semester
Deltid: 19.500,- per semester

Pris campus:

61.000,- per semester.
Kr 1.900,- i registreringsavgift.

Godkjenninger: Godkjent for lån og stipend i Statens Lånekasse. NOKUT-akkreditert.
Opptakskrav: Generell studiekompetanse eller yrkesrettet utdanning med fagbrev. Det kan også søkes på grunnlag av realkompetanse. Les mer.
Grad: Fagskolegrad (Professional Degree)
Studiepoeng: 60

Er du interessert i 3D?

Legg igjen din e-postadresse og få mer informasjon om 3D-studiene på Noroff. Du kan når som helst melde deg av.

Jeg har lest Noroffs personvernerklæring og aksepterer at Noroff håndterer mine data som beskrevet i vilkår og betingelser.

Lærere

Paul Martin Tangen

Paul Martin Tangen

Faglærer, Nettstudier

David Froholt

Faglærer, Nettstudier

Kevin Fosse

Faglærer, Bergen

Tommy Thorseth

Faglærer, Bergen
Magnus Grønningen

Magnus Grønningen

Faglærer, Oslo

Jani Mattinen

Faglærer, Stavanger
Ann Kristin Bjørling

Ann Kristin Bjørling

Faglærer, Nettstudier
Ola Haldor Voll

Ola Haldor Voll

Faglærer

3D-nyheter fra Noroff

     
Top