Stipend, Lånekassen

Betaling, lån og stipend

Alle våre studier er godkjent for lån og stipend i Statens Lånekasse for Utdanning. 

Nyttige informasjonslenker hos Lånekassen:

Informasjon om hvor mye lån og stipend du kan få, hva du må gjøre før du søker og søknadsfrister:

Fagskole

Høyskole

Behandlingstid i Lånekassen

Når kommer pengene fra Lånekassen?

 

Frist for å søke lån og stipend:

Søknadsfrist for å søke lån og stipend hos Lånekassen for høstsemesteret: 15. november. Du kan søke støtte til kommende høst- og vårsemester fra midten av mai. 

Søknadsfrist for å søke lån og stipend hos Lånekassen for vårsemesteret: 15. mars. Utdanninger som starter etter 1. mars har søknadsfrist innen kurset eller studieåret er avsluttet. 

Registrering av oppmøte:

Du behøver ikke be Noroff om å bekrefte oppmøte til Lånekassen, det skjer automatisk når du har registrert deg i Studentweb. Dette kan du gjøre ved semesterstart.

NB! Studenter som starter i mars og oktober registrerer seg i Studentweb for første semester den måneden de starter. Senere gjøres dette i august og januar.

For fagskolestudenter:

Er du usikker på hva du skal velge når du legger inn søknad? Dette avhenger blant annet av når du har studiestart. HER har vi laget en guide som tar deg gjennom de ulike trinnene. Har du spørsmål til din lånesøknad eller status i Lånekassen ber vi deg ta direkte kontakt med Lånekassen.

 

Du kan søke Lånekassen om basisstøtte (lån og stipend; 151 690,-) og skolepenger (77 192,-) til alle våre studier.

Hvor mye du får utbetalt vurderes av Lånekassen, ut fra deres vilkår. Du kan lese mer om hvor mye du kan få utbetalt på Lånekassens sider.

  1. Gå inn på Lånekassens nettside: www.lanekassen.no
  2. Trykk på «Stipend og lån»
  3. Velg «Universitet og høyskole» eller «Fagskole».
  4. Klikk «Gå til søknaden» og logg inn
  5. Fyll inn søknaden trinn for trinn. Velg Noroff som lærested og utdanningen du har søkt på. Du må også velge avslutningsmåned og år for graden/utdanningen du skal starte
  6. Når du får svar fra Lånekassen signerer du avtalen - helst elektronisk
  • Campusstudier hos Noroff koster 62.000,- pr. semester
  • Fagskolenettstudier koster kr 44.000,- pr. semester heltid og kr 22.000,- pr. semester deltid
  • Høyskolenettstudier koster 49.000,- pr. semester
  • OnlinePLUS Oslo og Bergen koster 54.000,- pr. semester

Vær oppmerksom på at det vil være en differanse mellom studieavgiften til Noroff og skolepengene du får utbetalt av Lånekassen.

Ifølge Noroffs studiekontrakter kan studieavgiften justeres årlig i henhold til lønns- og prisvekst. Dette vil inntreffe normalt med virkning fra nytt studieår.

Du får studieavgiften tilsendt på én faktura til din registrerte e-postadresse i starten av hvert semester. Du kan også finne fakturaen under my invoices på My Page.

Studiestart:

Januar

Mars

August

Oktober

Fakturadato

1. februar

1. april

1. september

1. november

Forfallsdato

15. februar

15. april

15. september

15. november

Du kan avtale med vår regnskapsavdeling på Noroff Support Portal om det er nødvendig for deg å dele opp beløpet.

Du får støtte fra Lånekassen ut fra hvor mye du skal studere. Dersom du tar deltidsstudier, får du mindre lån og stipend enn ved fulltidsstudier.

Lånekassen reduserer alle beløp du får, både stipend og lån, til deltidsprosenten din. Dette gjelder også for ordninger som for eksempel forsørgerstipend og lån til skolepenger.

Støtte fra NAV

NAV kan tilby støtte til utdanning, dersom de vurderer det som nødvendig og hensiktsmessig for at du skal kunne skaffe deg eller beholde arbeid. Ta kontakt med ditt NAV for mer informasjon.

Støtte fra arbeidsgiver

Mange får dekket hele eller deler av sin utdanning av sin arbeidsgiver. Mange arbeidsgivere er villige til å bruke penger på å utdanne sine ansatte.

Stipender og legater

Det finnes en rekke private og offentlige stipender og legater som gir støtte til deg som studerer. Sjekk legathåndboken, som er en god oversikt over de ulike ordningene.

Støtte fra foreninger, organisasjoner og lag

Flere studenter får dekket deler av studiene fra fagforeninger, bransjeforeninger, interesseorganisasjoner eller ulike typer lag. Sjekk om du er medlem i en organisasjon med stipendordninger.

Lånekassen gir støtte som lån, men deler av lånet vil omgjøres til stipend i etterkant av studiet, basert på hvor mange av poeng du faktisk oppnår på studiet.

Merk at poeng oppnådd ett år ikke blir tatt med i omgjøringsvurderingen før året etter. Les om dette på Lånekassens side.

Det regnes som forsinkelse i utdanningen når du har bestått færre studiepoeng enn du har fått støtte til. Er du forsinket mer enn 60 studiepoeng mister du retten til støtte. Dersom du bytter utdanning, tar du med deg forsinkelse fra tidligere. Du blir fortsatt regnet som forsinket hvis du har innfridd lånet ditt og søker ny støtte fra Lånekassen.

Du må hente inn forsinkelsen som overstiger 60 studiepoeng, før du kan få mer støtte fra Lånekassen.

Resultater til Lånekassen rapporteres kontinuerlig. Dersom du har spørsmål til det som er innrapportert eller vil melde om feil kan du ta kontakt med studieadministrasjonen via Supportportalen. Du kan selv bestille digital karakterutskrift i Studentweb dersom du har behov for det.

Som hovedregel må du være norsk statsborger for å få støtte fra Lånekassen. Utenlandske statsborgere kan få støtte til utdanning i Norge dersom de oppfyller bestemte vilkår. Les mer her.

 

Ofte stilte spørsmål

Ved forsinkelser på mer enn en uke etter forfallsdato på faktura, kan du kontakte oss via Noroff Support Portal og be om utsettelse. Dersom du har fått en estimert dato fra Lånekassen om når din søknad er ferdigbehandlet, oppgir du også denne. Forsinkelser innenfor en uke etter forfall trenger ikke å rapporteres.

Sluttdato Noroff University College:

Alle bachelorprogram starter i august, og har avslutningsmåned i juni (tre år etter du har startet). Gjelder både campus og online.

Sluttdato Noroff fagskole - campus:

Alle campus-studier starter i august, og har avslutningsmåned i juni (ett til to år etter du har startet).

Sluttdato Noroff fagskole - nettstudier:

Ved oppstart i august vil sluttmåneden for studiet være juni. Ved oppstart i mars, oktober eller januar vil varigheten på studiet være 12 måneder. Avslutningsår er avhengig av om du har valgt ettårig eller toårig løp, og om du tar studiet på fulltid eller deltid. Til info er det medregnet to måneders sommerferie i nettstudiet, så studiets varighet er i realiteten ti måneder.

Du trenger vanligvis bare å føre opp hvilken måned ditt studie er forventet ferdig, dersom det gjelder søknad til Lånekassen.

For campusstudenter vil det være en liten differanse på det du får utbetalt fra Lånekassen, og semesteravgiften til Noroff.

Vi anbefaler studentene å spare opp litt på forhånd dersom de har mulighet for det, for å kunne dekke ekstra utgifter til bolig mm. samme måned (august og januar for campusstudenter).

Faktura fra Noroff skal i utgangspunktet betales i sin helhet ved forfallsdato, men det er mulig å gjøre en avtale med regnskap om delbetaling, f.eks. om Lånekassen i dekker hele semsteravgiften.

I disse tilfellene må studenten ta kontakt med regnskap via Noroff Support Portal.

Studiepoengene blir innrapportert til Lånekassen fortløpende. Du kan se en oversikt over hva som er innrapportert i Studentweb. Velg «Resultater» i menyen øverst, nederst på siden kan du klikke på «Opplysninger til Lånekassen».

Ja, alle studieløp hos Noroff er godkjent for Lånekassen, både fulltid og deltid.

Tilleggsutgifter varierer fra studium til studium, og om man er klasseroms- eller nettstudent.

Hovedsaklig kan man skille mellom klasserom og nettstudier:

Klasseromsstudenter:

Klasseromsstudenter vil ha tilgang til PC og programvare på skolen, men det anbefales ofte at studenten har egen bærbar maskin, eller maskin til hjemmebruk i tillegg. Programmer til hjemmebruk er ikke inkludert i semesteravgiften, men fås ofte i gratis eller rimelige studentversjoner.

For studenter ved digital markedsføring, grafisk design, UX-design og frontend-utvikling er det ønskelig at studenter skaffer sin egen Mac-/PC. Du vil få alle nødvendige lisenser til din private maskin. Det er også stasjonære maskiner på campus som kan benyttes av campusstudenter.

Pensumbøker kommer i tillegg til semesteravgiften, men man trenger vanligvis ikke kjøpe alle bøkene med det samme.

Spesialutstyr/-materialer er ikke inkludert i semesteravgiften, eks. spesialapapir, skrive-tegneutstyr mm.

Nettstudenter:

Nettstudenter må ha egen maskin som passer til formålet, og det vil være forskjellige minstekrav til hvert studium. Kravene vil være spesifisert på studiesidene. 

Programvare og pensumbøker må studenten dekke selv. De fleste programmene kommer i rimelige eller gratis studentversjoner.

Noen studier kan kreve annet utstyr, eller tilgang til annet utstyr i perioder, (f.eks. speilreflekskamera, Grafisk design). Man bør dermed dobbeltsjekke utstyrslistene til det aktuelle studiet ved studiestart.


Har du flere spørsmål vedrørende søknadsprosessen, kontakt Lånekassen her eller send mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

     
Top