Lyst til å lære deg programmering, men usikker på hvilket programmeringsspråk bør du velge? Her er fem grunner til at Python bør være ditt førstevalg. 

Før vi ser på hvorfor Python er programmeringsspråket du bør lære deg er det på sin plass å se litt på hva Python er. Programmeringsspråket ble utviklet på slutten av 80-tallet av Guido Van Rossum, og skaperen var så fornøyd med språket at han kalte det opp etter den legendariske komigruppen Monthy Python. 

Det er et åpent kilde-prosjekt og det har opplevd en stor økning i popularitet de seneste årene, blant annet fordi det brukes flittig i datavitenskap, maskinlæring, datamodellering, kunstig intelligens og dataanalyse. 

Med hundrevis av ulike programmeringsspråk tilgjengelig så kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne, eller hvilke nytt språk du bør lære for å gi deg selv større muligheter som utvikler.  

Her er fem grunner til at Python bør være ditt valg. 

 

1. Det er lett å lære 

Python er et veldig kraftfullt og anvendelig språk, men det er også logisk bygd opp og lett å lære. Det minner veldig om det engelske språket, det er intuitivt og derfor lettere å lære enn de fleste andre programmeringsspråk.  

At det er gratis, har åpen kildekode og et stort samfunn av brukere som deler informasjon, er også en stor fordel.  

Det er også derfor Python er et mye brukt språk i mange utdanningsinstitusjoner når de skal lære studenter om programmering.  

Python har et stort standardbibliotek med ferdige funksjoner som du kan bruke. Det finnes også utallige tilgjengelige biblioteker fra andre utviklere, som gjør at du kan ta i bruk ferdige koder og kommandoer. Det gjør at du raskt kan komme i gang med utviklingen av websider og applikasjon. 

Når du har lært deg det grunnleggende om programmering og hvordan det fungerer kan du dykke inn i de uendelige mulighetene som ligger i Python-universet. 

 

2. Det er veldig populært 

Det er ikke lett å vurdere de ulike programmeringsspråkene opp mot hverandre uten å ha kjennskap til dem. En måte å gjøre det på er å se hva programmerere og webutviklere over hele verden mener. 

Ifølge nettsteder som Tiobe IndexPypl Index og Github Octoverse så er Python et av de aller mest populære programmeringsspråkene i verden.  

Tiobe Index lager månedlige lister basert på en rekke kriterier som antall søk i søkemotorer, antall utdannede utviklere, antall kurs, osv. Python har toppet listen de siste to årene.

Stockoverflow, et av de mest populære nettstedene for utviklere, lager årlige rapporter basert på tilbakemeldinger fra utviklere over hele verden. I rapporten fra 2020 kommer det frem at Python er det språket flest utviklere ønsker å lære hvis de skal lære seg et nytt språk. 

At teknologigiganter som Google, FacebookSpotify og mange flere bruker Python som et av deres mest sentrale programmeringsspråk viser hvor viktig Python er i utviklingen av mange av de applikasjonene og nettsidene vi bruker hver eneste dag.  

Er det godt nok for Google og Facebook så funker det for ditt prosjekt også? 

 

3. Python kan effektivisere arbeidet ditt! 

Er du av dem som bruker time etter time begravd i enorme Excel-dokumenter, med ark etter ark proppfulle av tall og data?  

Ved hjelp av grunnleggende Python-kunnskaper vil du raskt kunne effektivisere arbeidet ditt betraktelig. Der Excel kommer til kort kan Python hjelpe deg å automatisere prosessen ved å samle inn og sortere data, og du kan spare timer, uker eller til og med måneder du ellers ville brukt på monotont arbeid.  

Den sparte tiden kan du bruke til andre arbeidsoppgaver, til å lære deg noe nytt eller til å ta deg en luftetur. 

 

4. Stort nettverk av brukere og et omfattende bibliotek 

Python kommer med en solid grunnpakke med kommandoer og moduler som hjelper deg å komme i gang. I tillegg finnes det en rekke innholdsrike biblioteker med rammeverk som er tilgjengelige gratis. Det gjør at du raskt kan begynne å lage konkrete applikasjoner og programmer. 

Du kan bruke rammeverk som Django, Flask og Pylons til å utvikle nettsider. Driver du med datavitenskap eller visualisering vil Numphy, Pandas og Matlotlib være nyttige rammeverk å ta i bruk, mens Tensorflow eller Scikitlearn er for deg som driver med maskinlæring. 

Lager du skrivebords applikasjoner har du PyQt, Gtk, wxWidgets og mange flere muligheter, mens Kivy og BeeWare er topp for utvikling av mobil-applikasjoner. 

Høres det omfattende ut? Det stemmer. Det er nærmest uendelige muligheter med Python som utgangspunkt. Og trenger du hjelp så kan det store samfunnet av Python-utviklere online være en fin plass å begynne.  

Foto: Adobe Stock

5. Du blir attraktiv på arbeidsmarkedet 

Den viktigste årsaken til at du bør lære deg Python er at det er er stort behov for Python-utviklere i markedet.

Du trenger kun ta et kjapt søk på finn.no eller LinkedIn for å se at det finnes utallige jobber for deg som har kjennskap til Python. I Norge har det den siste tiden vært flere hundre Python-jobber utlyst på finn.no, og i tillegg er det store muligheter for å kunne jobbe hjemmefra som utvikler. Det betyr at arbeidsmarkedet for deg som vil jobbe som utvikler ikke er begrenset av landegrenser eller verdenshav. Behersker du engelsk og er dyktig så kan du jobbe som utvikler fra hvor som helst i verden. 

Les mer: IT-arbeidsmarkedet koker

Er du fortsatt ikke overbevist om at Python er for deg? 

Vår Python-foreleser JC Bailly påpeker at Python ikke bare er for datavitenskap og jobb-relaterte oppgaver, det er også morsomt! Og det er ikke bare fordi det er oppkalt etter en av verdens morsomste humorgrupper. 

- Python er ikke bare veldig kraftfullt og nyttig i mange industrier og yrker, det er også et morsomt språk. Du kan bruke Python til ulik Internet of things (IoT)-prosjekter, eller andre små prosjekter i huset ditt, og du kan også lage enkle spill, sier Bailly. 

Sjekk når vår neste Python-bootcamp starter. 

 

     
Top