Valg av utdanning er for mange det største og vanskeligste valget hittil i livet. Vi har samlet tipsene som hjelper deg på vei til å velge riktig studium.

Valg av utdanning vil for de fleste være avgjørende for hva man skal drive med resten av livet. Samtidig handler studietiden mye om å finne seg selv. Heldigvis er det ingen som krever at du har alle svarene på forhånd. Vi har samlet noen gode tips til hvordan du kan velge utdanningen som er riktig for deg. 

Hvor starter man?

Studenter i dag har flere valgmuligheter enn noen gang. Dermed har man også større muligheter til å formalisere egne ferdigheter og interesser gjennom høyere utdanning, og til å få den riktige kompetansen for å lande drømmejobben etter endt utdanning. Men hvor starter man egentlig når man skal finne ut hva man vil studere. 

– Et godt sted å starte om man er usikker på akkurat hva man vil studere, er å skaffe seg en oversikt over fagområder man kan studere, sier Guro Rønning, som er Digital Content Editor i studentum.no. Hun nevner research på nettet og utdanningsmesser som eksempler på gode steder for slik informasjon.

– Du kan også undersøke ulike yrkesområder. Da vil det være gunstig å lese yrkesbeskrivelsene og intervjuer om stillingene. Det vil være lurt å tenke gjennom hva du er flink til og liker å gjøre, om du er mer teoretisk eller praktisk anlagt, hvor lang utdanning du ønsker, hvilke yrker det vil være behov for i fremtiden, men også hva du ikke ønsker å jobbe med, fortsetter Rønning. 

Skal man følge hodet eller hjertet?

Det vil være lurt å tenke gjennom hva du er flink til og liker å gjøreGuro Rønning, Studentum

Å velge utdanning er et av de største valgene du vil ta, og det vil kunne ha innvirkning på hvordan livet ditt blir i mange år fremover. Det er nok til å gjøre mange nervøs. Rønning mener at det er mye som spiller inn når man skal velge utdanning. 

– Noen velger utdanning basert på lønnsnivå eller jobbsikkerhet, mens andre følger hjertet og trosser utfordrende utsikter. Det kan være en god idé å gjøre research på hvordan arbeidsmarkedet kommer til å se ut i fremtiden, som gir deg muligheten til å ta et mer informert studievalg, sier hun. 

Et eksempel på et lurt sted å starte er NHOs kompetansebarometer, som er NHOs årlige kartlegginger av bedriftenes kompetansebehov.

– På den andre siden er det viktig å inkludere hjertet i beslutningen. Flere forskningsrapporter viser at det er en sammenheng mellom indre motivasjon, prestasjon og belønning. Vi oppfordrer derfor til å finne ut hva dine motivasjoner og pasjoner er, før du velger studium. Lønn er viktig, men den kommer ikke hvis du ikke er motivert, sier Rønning.

Guro Rønning, Digital Content Editor i studentum.no.

Spesialist eller generalist?

Det er behov for både bredde- og spisskompetanse i arbeidsmarkedet, og hva det er behov for vil være forskjellig fra virksomhet til virksomhet. Rønning mener at det er fordeler og ulemper ved begge. 

– Generalister har kunnskap om ulike temaer, samt ulike ferdigheter og interesser, og har derfor en større fleksibilitet i karrieren. Det kan på den annen side være en risiko, da de kan være lettere å erstatte, sier hun, og legger til:

– Spesialister, derimot, har kunnskap som går i dybden på et smalere område. Fordelen her er at konkurransen blir mindre og man får ofte bedre betalt, men det vil også være en risiko for lav etterspørsel av disse kompetansene, og dermed færre karrieremuligheter.

Hvilken av kompetansevariantene du bør fokusere på, mener Rønning er helt avhengig av dine personlige egenskaper og preferanser. 

– Mitt tips er å evaluere dine interesser, hvor dedikert du er i disse, og tenke på om du kunne tenke deg å jobbe mer med varierte oppgaver eller i dybden av området, sier hun.

Campus eller nett?

Undervisningen blir spennende, med ulike innfallsvinkler til hvordan oppgaver kan løsesLinda Stiberg-Jamt

I dagens teknologiske samfunn er nettstudier ikke lenger et fjernt begrep, og Noroff har flere nettstudenter enn noen gang. Andre foretrekker imidlertid å studere fysisk på campus. Hva som passer best for deg, vil være en individuell vurdering.

– På campus blir man en del av et fysisk læringsmiljø med forelesere og medstudenter. Man tar del i forelesninger, gruppearbeid og sosiale aktiviteter som skjer på og rundt skolen, forklarer Linda Stiberg-Jamt, leder for opptak og studentrekruttering ved Noroff.

Hun fortsetter:

– Campus-studier passer spesielt godt for dem som krever struktur i hverdagen som å møte opp til fast tid hver dag for å møte til forelesninger og gruppearbeid. Vi har studenter som kommer rett fra videregående, men også studenter som har studert noe tidligere og er noe eldre. Denne miksen gjør at undervisningen blir spennende, med ulik innfallsvinkler til hvordan oppgaver kan løses.

Som nettstudent har man naturlig nok ikke akkurat det samme fysiske studentmiljøet. Nettstudier passer imidlertid ypperlig for dem som ønsker å kombinere studiene med jobb, familieliv, eller andre forpliktelser.

– Nettstudier kombineres lett med jobb og familie ved at du kan legge opp til studier på kvelder og i helgen om det er det som passer deg best. Nettstudier passer bra for dem som har selvdisiplin til å jobbe selvstendig og strukturert med faget, og som selv påser at oppgavene blir gjort og levert innen tidsfrist, forklarer Stiberg-Jamt. 

Nettstudier ved Noroff har ingen fysisk oppmøte, og dermed kan man bo hvor man vil, så lenge man har tilgang til datamaskin og internett.

– Den typiske nettstudenten er i alle aldre med stor bredde i utdanning- og jobberfaring, sier Stiberg-Jamt.

Noroff tilbyr høyskolestudier og fagskolestudier på nett eller i klasserom, med campus i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand. Alle studieprogrammene har et sterkt digitalt DNA, og inkluderer studieløp innen IT, 3D, lyd og film, markedsføring, design og maskinlæring.

Synes du det er vanskelig å velge mellom campus og nettstudier? Fra august 2023 kan du velge Online PLUS Oslo, som gjør det mulig for nettstudenter på Noroff Høyskole å ta del i det fysiske læringsmiljøet på Campus Oslo.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning. Du kan når som helst melde deg av.

Jeg har lest Noroffs personvernerklæring og aksepterer at Noroff håndterer mine data som beskrevet i vilkår og betingelser.

IT-studier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Anvendt maskinlæring, Machine Learning, utdanning

Anvendt maskinlæring

Med anvendt maskinlæring kan du lære systemer å lære fra data. Bli attraktiv for jobber innen kunstig intelligens og gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Data Analyst Noroff

Data Analyst

Bli dataanalytiker og få en nøkkelrolle i bedriften. Behovet for dataanalytikere er enormt i de fleste bransjer i dag og i fremtiden.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Backend-utvikling Noroff

Backend-utvikling (Årsstudium)

Bli backend-utvikler og jobb med fremtidens nettløsninger. Backend-utviklere topper listen over de mest etterspurte tech-jobbene i 2023.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer

Design, markedsføring og kommunikasjon

UX-design utdanning Nettstudier
 

UX-design

UX-design er en ettårig teknologiutdanning med fokus på brukeropplevelsesdesign. Bli UX-designer og få praktisk kompetanse i brukertesting, wireframing, prototyping og interaksjonsdesign.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UI-design, utdanning

UI-design

Blir klar for jobb som UI-designer med denne ettårig teknologiutdanningen. Få ettertraktet kompetanse i brukergrensesnittdesign og gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Video er en viktig del av influencer-markedsføring. Jobb med digitale strategier og benytt videoproduksjon og storytelling på Facebook, Instagram, YouTube og andre sosiale medier.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer

3D og interaktive medier

3D design og spillteknologi, utdanning

3D design og spillteknologi

Bli 3D-designer og jobb med spill, VFX, visualisering, AR og VR eller i andre bransjer. Studiet benytter nyeste teknologi og arbeidsmetoder, slik at du blir klar for et moderne arbeidsliv.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Interaktiv

Jobb med moderne spillteknologi, og bli en attraktiv 3D-designer med førstehåndskunnskap om spillmotorer. På studiet kan du lage ditt eget spill, og lærer blant annet visualisering og 3D-grafikk for VR og AR.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1+1 år
  60+60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Innholdsutvikling

Bli 3D-designer og skap estetiske miljøer til spill, film og andre bransjer. Studentene lærer fotogrametri, 3D-miljøer, modelleringsteknikker og karaktermodellering.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1+1 år
  60+60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer

Lyd- og filmstudier

Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top