Tusenvis av kommende studenter funderer i disse dager ekstra mye på fremtiden. Valg av utdanning er for mange det største og vanskeligste valget hittil i livet.

For mange er valg av utdanning det første store valget, og et valg som vil være avgjørende for mye av det du skal drive med resten av livet. Samtidig handler studietiden mye om å finne seg selv. Det er heldigvis ingen som krever at du har alle svarene på forhånd.

Her har vi samlet tipsene som hjelper deg på vei:

«"
Foto: Jeanette L. Bækkevold

Følge hodet eller hjertet?

Hva er det som interesserer deg? Hva vil du bli flink til eller lære mer om? Hva slags jobb tror du at du vil trives i?

Når du skal velge studieretning, bør du forsøke å svare på disse spørsmålene. I tillegg er det smart å gjøre research på hvilke studietilbud som er tilgjengelige.

– Det er fornuftig å begynne på internett. De aller fleste utdanningsinstitusjoner bruker mye ressurser på sidene sine, sier Linn Egestad-Gjengedal, kunde- og salgskonsulent hos Noroff.

Hun anbefaler at mens du gjør deg opp noen tanker om hva du er interessert i å jobbe med etter endt utdanning, bør du også tenke over hva som finnes av jobbmuligheter.

– Du bør ikke bare følge hjertet, sier hun – man bør tenke på at det skal være en jobb i den andre enden.

Les også: Dette er de mest etterspurte yrkene i 2021

Ta et annerledes valg

Også leder for studentrekruttering og studentservice i Noroff, Linda Stiberg-Jamt, tror det er viktig med en viss idé om hva du skal jobbe med til slutt.

Ikke fordi det skal være skrevet i stein, men fordi det vil hjelpe deg å holde fokus på hvor du skal.

– Bruk tid på å sammenligne studier, snakke med skolene, og spør om det du lurer på. Få en magefølelse på om dette er noe for deg, og et inntrykk av hva du faktisk skal lære, fortsetter hun.

Samtidig er det ikke bare hvilken studieretning du velger, som er bevis på hva du kan.

– Du lærer mye mer enn bare faget ved å studere. For eksempel dette med å disponere tid og være mer selvstendig. Ofte må du levere oppgaver og prosjekter som tar deg gjennom en starte/fullføre-prosess, som det ofte er mange av i arbeidslivet.

Noe av det viktigste med en utdanning, er at du viser en evne til å lære, mener Linn.

– Dersom du har en tanke om hva du vil – les mer om det, spør rundt, bestill time til studieveiledning og søk på nettet, sier Linn. Trenger du hjelp med til å finne studiet som passer best for deg? Ta kontakt med Noroff her, så hjelper vi deg gjerne.

«"
Foto: Jeanette L. Bækkevold

Bredde eller spisskompetanse?

Når du begynner å få et bilde av hva du vil jobbe med, kan du også snevre inn noen alternativer for hva slags studieløp som vil passe for deg. Det handler ikke bare om fagområder, men også type skole.

Du kan studere enten på universiteter, høyskoler eller fagskoler, og på campus eller på nett. Hva er riktig for deg?

Er du ute etter en spisskompetanse framfor mest mulig bredde, kan en høyskole eller fagskole være mer relevant.

– De som går ut av et kortere fagskoleløp har en mer konkret kompetanse, som folk er villig til å betale for, siden de kanskje ikke har den kompetansen selv, sier Linn.

Noroff tilbyr høyskolestudier og fagskolestudier på nett eller i klasserom – med campus i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Løpende opptak

Hos Noroff foregår søknadsprosessen via egne nettsider, og ikke gjennom Samordna opptak. Det betyr at det ikke er noen fastlagte søknadsfrister, men at vi følger «førstmann til mølla»-prinsippet.

– Søknadene behandles i den rekkefølgen de kommer inn. Dette betyr at den første som søker og er kvalifisert får tilbud om plass, sier Linda.

🕑 Søkere bruker i snitt mindre enn to minutter på å fylle ut søknaden.

Dersom du allerede nå vet hva du vil studere til høsten er det ikke dumt å sikre studieplass allerede nå. Studiene Noroff tilbyr er utviklet i samarbeid med næringslivet med mål om at studentene skal gå rett i jobb etter utdanningen.

Trenger du hjelp med søknadsprosessen eller til å finne studiet som passer best for deg? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning. Du kan når som helst melde deg av.

Jeg har lest Noroffs personvernerklæring og aksepterer at Noroff håndterer mine data som beskrevet i vilkår og betingelser.

Studietilbud

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Video er en viktig del av influencer-markedsføring. Jobb med digitale strategier og benytt videoproduksjon og storytelling på Facebook, Instagram, YouTube og andre sosiale medier.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital prototyping, 3D-printing

Digital prototyping

Morgendagens produkter fremstilles og testes digitalt. Bli klar for jobb i prosess- og produksjonsindustrien med en fremtidsrettet utdanning som lærer deg å designe fysiske produkter ved bruk av 3D-printing.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi, utdanning

3D design og spillteknologi

Bli 3D-designer og jobb med spill, VFX, visualisering, AR og VR eller i andre bransjer. Studiet benytter nyeste teknologi og arbeidsmetoder, slik at du blir klar for et moderne arbeidsliv.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Innholdsutvikling

Bli 3D-designer og skap estetiske miljøer til spill, film og andre bransjer. Studentene lærer fotogrametri, 3D-miljøer, modelleringsteknikker og karaktermodellering.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Interaktiv

Jobb med moderne spillteknologi, og bli en attraktiv 3D-designer med førstehåndskunnskap om spillmotorer. På studiet kan du lage ditt eget spill, og lærer blant annet visualisering og 3D-grafikk for VR og AR.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX-design

UX-design er en ettårig teknologiutdanning med fokus på brukeropplevelsesdesign. Bli UX-designer og få praktisk kompetanse i brukertesting, wireframing, prototyping og interaksjonsdesign.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer

XR-utvikling

XR-utvikling er en teknologiutdanning med fokus på utvidet virkelighet, eller Extended Reality. Studiet gjør deg klar for jobb innen Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) og Mixed Reality (MR).

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top