Noroff Fagskole har etablert seg som en ledende institusjon innen designfag, og blant det varierte tilbudet finner vi tre distinkte studieretninger: UI-design, UX-design, og grafisk design.

Disse studieretningene deler et felles grunnlag innenfor designfeltet, men det er også viktige forskjeller som gjør hver retning unik og appellerende til ulike interesser og karriereambisjoner.

Hva er forskjellene?

Studiene skiller seg fra hverandre først og fremst gjennom sitt hovedfokus og de tilhørende karrieremulighetene.

UX-design, eller User Experience Design, legger sitt fokus på å forbedre den totale opplevelsen en bruker har med digitale produkter. Dette inkluderer ofte nettsider, apper, programvare, eller andre interaktive systemer. Målet er å forbedre brukerens tilfredshet ved å gjøre produktet mer brukervennlig, tilgjengelig og engasjerende. Utdanningen åpner døren for flere jobbmuligheter, da for eksempel som UX-designer, interaksjonsdesigner, og konsulent.

UI-design, eller User Interface Design, tar sikte på den visuelle utformingen av digitale brukergrensesnitt. Brukergrensesnitt er det punktet der mennesker samhandler med en datamaskin, et program eller en enhet. UI inkluderer alle visuelle og interaktive elementer, som knapper, skjemaer, ikoner og menyer, som tillater brukerne å kommunisere med systemet. Potensielle karriereretninger etter endt utdanning er blant annet UI-designer, produktdesigner og visuell designer.

Grafisk design er en praktisk utdanning med fokus på kreativ og strategisk visuell kommunikasjon. Du lærer å bruker bilder, tekst og grafiske elementer for å formidle informasjon på en god måte. Målet med grafisk design er ofte å skape et visuelt appell som ikke bare er estetisk tiltalende, men også effektivt kommuniserer et bestemt budskap. Utdanningen gir karrieremuligheter som blant annet grafisk designer, art director, og webdesigner.

Hvem burde studere de ulike design-fagene?

Linjelederne på de tre ulike studieprogrammene har gitt oss en beskrivelse av hvem de mener passer godt inn på de forskjellige studiene.

Libre van den Bergh forteller om grafisk design:

- Den ideelle kandidaten for å studere grafisk design er en kreativ, teknologisk kyndig person med lidenskap for visuell fortelling/kommunikasjon, forteller hun.

Hun fortsetter:

- Vi hører ofte studenter sier "Jeg har alltid drømt om å gjøre noe kreativt som karriere" eller "Jeg har likt å gjøre kreative ting siden jeg var ung".

Når det gjelder UX-design forteller Candice Kruger om hvem som ville trivdes godt på studiet.

- En person som kan vise empati for andre, være nysgjerrig og trives med å løse problemer vil ha det fint på studiet. En typisk student har også en sterk interesse for teknologi og design, liker å ta på seg utfordringer, og mest av alt, å være en effektiv samarbeidspartner og kommunikator.

Til slutt forteller Marna Haskins om hvem som passer godt inn på UI-design.

- Det er perfekt for deg som elsker kombinasjonen av design og teknologi, og som ønsker å lage grensesnitt som ser bra ut og fungerer godt for alle.

📷: Fra venstre: Libre van den Bergh, Candice Kruger og Marna Haskins. Foto: privat.

Hva skal du velge?

For kommende studenter er det avgjørende å nøye vurdere egne interesser og karrieremål. Enten man ønsker å forme den digitale opplevelsen som UX-designer, skape visuelt tiltalende grensesnitt som UI-designer, eller utforske den kreative verdenen av visuell kommunikasjon som grafisk designer, gir Noroff Fagskole et bredt spekter av muligheter. Uansett hvilket av studiene det blir, vil valget falle på en reise mot spesialisering og en plattform for en vellykket karriere innen designfeltet.

UI-design og UX-design tilbys som ettårige studier, mens grafisk design går over to år. Alle tre studieretningene tilbys som nettstudium, mens UX-design og grafisk design også kan tas på campus. UX-design på campus Oslo, og grafisk design i Oslo, Bergen, Kristiansand og Stavanger.


Relaterte studier

Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt og strategisk med visuell kommunikasjon. Du får anvendt dine ferdigheter i virkelige prosjekter, noe som gjør deg rustet til å gå rett ut i jobb.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
UI-design, utdanning

UI Design

Utdanning som gir praktisk kompetanse i å utvikle brukervennlig design. Ettersom krav til utforming av digitale produkter øker, vil også etterspørselen etter denne ekspertisen øke.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX Design

Studiet gir deg praktiske ferdigheter og innsikt i å forstå brukernes behov og begrensninger når det gjelder digitale produkter. Det er stor etterspørsel etter UX-designere med kompetanse i yrkesrelevante prosesser, verktøy og teknikker.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top