Den økte bruken av digitalt medisinsk utstyr for å behandle pasienter medfører også økt risiko for digitale angrep. ­­­– Det kan ha fysisk påvirkning på pasienten utstyret er koblet til, sier Veronica Schmitt ved Noroff høyskole.

Veksten i bruk av digitalt medisinsk utstyr har de siste årene vært økende, og i 2020 var markedsandelen verdt 456,9 milliarder dollar globalt. Deler av veksten i markedet skyldes Covid-19-pandemien.

– I forbindelse med Covid-19 gikk store deler av helsesektoren over til fjernundersøkelser og e-helse. Kardiologer kan for eksempel overvåke hjertepasienter hjemme ved bruk av slikt utstyr. Mye av teknologien som benyttes har avanserte funksjoner og muligheter for datalagring, noe som videre kan være av interesse for kriminelle som vil få tak i dataen og utnytte den, sier Schmitt. Hun er høyskolelektor på bachelorprogrammet i digital etterforskning ved Noroff høyskole, og er lidenskapelig opptatt av sikkerheten omkring digitalt medisinsk utstyr og hvordan slikt utstyr kan utnyttes av hackere.

– Spørsmålet er gjerne: hvorfor noen skulle ønske å utnytte data fra digitalt medisinsk utstyr? Det samme spørsmålet kan stilles om et hvilket som helst annet system. Kriminelle bruker den teknologien de finner som vil gi dem det trenger for å oppnå det de vil, og det er en stadig økende risiko for at kriminelle vil utnytte vår stadig økende avhengighet av teknologi, forklarer hun.

Det er viktig at helsevesenet kan sikre at utstyret ikke har blitt utsatt for påvirkning utenfraVeronica Schmitt

Pacemaker er et eksempel på en type utstyr som kan utsetter for hackerangrep. Foto: Adobe Stock.

Kan fysisk påvirke pasienter

Den største bekymringen som gjelder denne problematikken er at dersom digitalt medisinsk utstyr hackes, vil det kunne ha fysiske konsekvenser for pasienten, ettersom utstyret er koblet til et menneske.

– Det kan ha fysisk påvirkning på pasienten utstyret er koblet til. Slikt utstyr er tradisjonelt ikke designet med hensyn til sikkerhet. De er designet for sin funksjon fra et klinisk perspektiv. Det er likevel viktig at helsevesenet kan sikre at utstyret ikke har blitt utsatt for påvirkning utenfra, sier Schmitt.

Hun fortsetter:

– Å kunne si noe om hvem, hva og hvordan er viktig for å kunne identifisere de cyberkriminelle og hvilken skade de har gjort, samt hvilke data de har tatt. Kompetanse innen digital etterforskning blir viktig for å kunne rekonstruere situasjonen, slik at man kan si mer om hvordan angrepet skjedde.

Forskning ved Noroff høyskole

I sin stilling ved Noroff høyskole får Schmitt både forsket på og undervist om dette temaet, som på fagspråket kalles «medical device forensics».

– Forskningsfeltet er relativt nytt og i et tidlig stadium. Her ved Noroff forsker vi på og underviser om dette for å kunne gi studentene en praktisk, hands-on innsikt i hvordan de kan identifisere og hente ut informasjon om digitalt medisinsk utstyr. Vi er en av veldig få skoler som tilbyr denne innsikten, sier hun.

På bachelorgraden i digital etterforskning er dette bare noe av det studentene vil lære om i løpet av sine tre år ved Noroff. Bachelorgraden tilbys ved campus Kristiansand og som nettstudier.


Relaterte studier

Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top