Noroff-lærer er produsent på samisk spillefilm, som har verdenspremiere på Toronto internasjonale filmfestival.

Mona Hoel, som er faglærer på studiet i filmproduksjon, har verdenspremiere på filmen The Tundra Within Me 11. september. Filmen vil da bli vist på Toronto internasjonale filmfestival, en av verdens største og viktigste filmfestivaler. Hun synes det er stort å få selskapet sitt Freedom From Fear Stories på det internasjonale kartet.

At en film med lavt budsjett og desto mindre kunstnerisk ambisjon får den anerkjennelsen er en ekstra god følelse, sier hun.

Regissør og manusforfatter av filmen er samiske Sara Margrethe Oskal. Mona har produsert mange filmer opp igjennom, men dette er første gang hun er produsent på spillefilmen til en kollega.

Det er en fantastisk følelse å bli nominert inn i Discovery Programmet i Toronto, og et stort gjennombrudd for en første gangs filmregissør som Sara Margrethe. Det har vært interessant å bidra til utviklingen av hennes fortellerstemme.

Noroff-kollega som filmfotograf

Filmen handler om Lena som etter å ha bodd i Oslo i mange år, flytter tilbake til Sápmi i Nord-Norge sammen med sin lille sønn for å utforske kjønnsroller i et kunstprosjekt. Mens hun forsker på den vinterkledde vidda, forelsker hun seg i reindriftsutøveren Máhtte. Når beslutninger Lena tok i fortiden hjemsøker henne, sliter hun med å finne ut om hennes og Máhttes livsstil noen gang kan bli forenlig.

Toronto har verdens beste publikum og jeg gleder meg til verdenspremieren 11. september, sier Mona.

Hun har vært involvert i hele prosessen med filmen, fra manusutvikling til å sikre støtte fra filmfondene. Hun har sørget for å rekruttere de beste talentene til filmproduksjonen, hvor Noroff-kollegaen og filmfotografen Anders Hoft har spilt en sentral rolle. De to har også jobbet sammen med produksjoner tidligere, deriblant filmen Natt som du kan lese mer om her.

Jeg har vært med på opptakene i 25 minusgrader på vidda, alt etterarbeid med klipp, lyd og miks, samt lansering og anskaffelse av kinodistributører både nasjonalt og internasjonalt, forteller Mona.

Hun har sørget for at filmen har blitt tilgjengelig på de viktigste filmfestivalene, hvor Toronto International Film Festival er den nest største etter Cannes.

Toronto har verdens beste publikum og jeg gleder meg til verdenspremieren. Mona Hoel

📷: Freedom From Fear Stories.

- Jeg elsker undervisning

Nominasjon til festivalen i Toronto er en stor prestasjon. Jeg spør Mona hvordan hun klarer å balansere filmproduksjon med undervisningen på Noroff.

Siden jeg har vært frilanser i hele mitt yrkesliv og vært produsent på mange lavbudsjettproduksjoner, har jeg utviklet stor arbeidskapasitet og alltid jobbet i 200% stilling. Jeg elsker undervisning og det å få dele kunnskapen min med kommende generasjoner.

Mona mener at undervisningen blir enda mer kvalitetssikker når hun er ute og jobber på filmprosjekter samtidig.

Jeg er oppdater på de siste bransjestandarder, både teknisk, økonomisk og innholdsmessig, sier filmprodusenten.

Vil du jobbe som filmregissør, manusforfatter eller filmprodusent? Er foto din store interesse, eller er det klipp og lydarbeid som passer deg best? På studiet i filmproduksjon kan du fordype deg innen disse fagområdene. Du kan sikre deg plass til høsten 2024 allerede nå.


Relaterte studier

Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Video er en viktig del av influencer-markedsføring. Jobb med digitale strategier og benytt videoproduksjon og storytelling på Facebook, Instagram, YouTube og andre sosiale medier.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top