Mona Johanne Hoel hadde nylig norgespremiere på filmen «Natt». Filmen har fått overveldende respons i mediene og blir blant annet beskrevet som årets viktigste film.

Mona Johanne Hoel er faglærer på studiet i filmproduksjon ved Noroff, i tillegg er hun en prisbelønt filmregissør, manusforfatter og produsent. Fredag 13.januar hadde filmen hennes «Natt» premiere på norske kinoer. Filmen handler om legen Emma som får beskjed om at hun kun har få måneder igjen å leve. Hun er alenemor for to små barn og må rydde opp i livet sitt før hun dør, for å hindre at barna faller i hendene på hennes voldelige eksmann.

Kinomagasinet har omtalt filmen som «en vakker og viktig film som kan redde liv», mens Cinema omtaler den som «årets viktigste film». Regissøren Mona Hoel beskriver responsen som overveldende.

At en liten budsjettmessig film med et alvorlig tema har mottatt seks femmere i store aviser, masse medieomtale og stående applaus på festpremieren, det er ren lykke.

Masse medieomtale og stående applaus på festpremieren, det er ren lykke. Mona Johanne Hoel

/

Vil bryte ned tabuene rundt tema

Hoel forteller at filmen er rørende og positiv, til tross for sitt alvorlige tema. «Natt» er laget i samarbeid med blant annet politiet, rettsvesenet og krisesenteret for at den skal bli så realistisk som mulig. Regissøren håper at hverdagen til de som er i førstelinjetjenesten kan bli enklere, når de gjennom hovedkarakteren Emma kan forstå bedre hvordan voldsutsatte resonerer. Hun håper også at det blir enklere for voldsutsatt å snakke om tema.

Et stort mål med filmen er at tabuene knyttet til temaet brytes ned og snakkes mer om. At terskelen for å innrømme at man har havnet i en destruktiv relasjon blir lavere. Samtidig er målet at det også skal bli lavere terskel for å søke hjelp, slik at den gode hjelpen som finnes i vårt land når frem og blir brukt for å forebygge vold i nære relasjoner.

Hun ønsker også at filmen kan øke bevisstheten rundt meldeplikten hver og en av oss har til å melde fra om bekymringer. Hoel forteller at handlingen i filmen ikke ligger nært på hennes egne opplevelser, men at hun bruker voldserfaringer i utviklingen av manus.

Prosessen med å lage filmen har tatt tid. Jeg måtte stå støtt og godt selv i livet, før jeg følte meg klar for å fortelle om hvordan jeg og filmen har viklet oss ut av en voldsspiral sammen. Vold i nære relasjoner, enten den er psykisk eller fysisk er grov kriminalitet, kan ramme alle samfunnslag og skåner ingen.

Et stort mål med filmen er at tabuene knyttet til temaet brytes ned og snakkes mer om. Mona Johanne Hoel

/

Laget på lavbudsjett

Filmen er finansiert av Hoel og hennes eget selskap, med litt etterarbeidsmidler fra Kulturdirektorater i innspurten. Regissøren har alltid elsket å lage filmer på lavbudsjett. Hun har laget filmen sammen med Anders Hoft, som er filmfotograf og kollega ved Noroff. Filmteamet består kun av de to og skuespillere, noe Hoel mener er med på å gi filmen en røffere og mer autentisk stil.

Det gir mer intimitet og nærhet til karakterene, særlig hovedrollen Emma som kjemper med nebb og klør for å sikre fremtiden til sine små døtre gjennom filmen.

Regissøren forteller at hun bruker sin erfaring som filmskaper både i forelesninger og veiledninger på Noroff.

Vi hadde nylig en forelesning om marked og distribusjon, da brukte jeg lansering av «Natt» som «Case Study». Det er ekstra motiverende å undervise ut ifra at jeg selv er aktiv og kjenner situasjonen i bransjen på kroppen selv, hver dag.

Hva tror du er viktig for å lykkes som filmskaper?

Mitt råd til alle filmstudenter og fremtidige formidlere er at dersom du har noe på hjertet som er relevant for samfunnet, må du stole på at du er den viktigste ressursen for å lykkes. Er det kraft i budskapet og du lykkes med å formidle det på en måte som åpner hjertene til publikum, kan du lykkes, avslutter hun


Relaterte studier

Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

En praktisk utdanning for deg som vil jobbe i filmbransjen. Gjennom studiet vil du jobbe kontinuerlig med studentproduksjoner og få en grundig opplæring i det utstyret som filmbransjen bruker i dag.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Utdanningen for deg som ønsker å jobbe kreativt eller teknisk med musikk og lyd. Du ønsker å bli artist, komponist, produsent, lydtekniker i studio, eller jobbe med lyd og musikk til film og andre medier.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Praktisk utdanning der du lærer å skape engasjerende videoinnhold tilpasset plattformer som Facebook, Instagram, TikTok og YouTube. Det er stor etterspørsel etter markedsførere med spisskompetanse i videoproduksjon.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, SEO, innholdsmarkedsføring og analyser. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og via sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top