Noroff Fagskole gir deg muligheten til å fordype deg i den digitale verden gjennom to sentrale studieretninger: frontend-utvikling og backend-utvikling.

For kommende studenter kan valget mellom disse retningene virke utfordrende, men nøkkelen ligger i å forstå forskjellene og likhetene. Her gir vi deg en oversikt som hjelper deg med å navigere gjennom veikryssene av frontend-utvikling og backend-utvikling.

Hva handler studieprogrammene om?

Som navnene tilsier er det slik at en studieretning fokuserer på det som skjer i front, og en annen i den som skjer bak digitale plattformer og systemer. Men, la oss gå litt mer i dybden på hva som faktisk skiller disse utdanningene.

Fagfolk med utdanning innen frontend-utvikling er arkitektene bak det vi ser på nettet. De fokuserer på brukergrensesnittet, designet og interaksjonen som gjør nettsteder estetisk og brukervennlige. Som student på frontend-utvikling ved Noroff Fagskole vil du utvikle ferdigheter i HTML, CSS og JavaScript, og lære å skape responsivt og brukervennlig innhold. Studieretningen gir et solid grunnlag for de som ønsker å utforme den visuelle delen av digitale opplevelser.

På den andre siden finner vi backend-utviklere, som er mestere av systemets indre arbeid. De fokuserer på logikk på serversiden, databasesystemer og sikkerhet. Som backend-student ved Noroff lærer du programmeringsspråk som JavaScript og C#, og får innsikt i hvordan man bygger robuste og skalerbare servermiljøer. Studieretningen er interessant for deg som vil jobbe med å håndtere data, sikre informasjon og optimalisere ytelsen til digitale plattformer.

Hvem burde studere frontend-utvikling?

For å forstå bedre hva som er essensen i de to studieprogrammene har vi tatt en prat med to linjeledere; Oliver Dipple for frontend og Frederick Johannes Botha for backend.

- Hva vil du si er det viktigste å løfte frem om studiet i frontend-utvikling?

- I frontend-utvikling er noe av det viktigste kombinasjonen av teori og praksis. Du vil blant annet få erfaring med og kunnskap om kjente bransje-programmer som HTML, CSS og SCSS. I tillegg vil du både planlegge og gjennomføre et komplekst web-prosjekt der du tar med deg god forståelse av alle de viktigste prinsippene innen fronten-utvikling, forteller Oliver.

- Hvordan er en typisk frontend-student?

- En person som ville blomstret på studiet vil blant annet være interessert i farge, design og geometri. Studenten vil ha en lidenskap og interesse for teknologi og systemer, og være ganske selvsikker når det gjelder bruken av datamaskiner. En interesse for atferd eller psykologi vil være viktig, samt et ønske om å utfordre seg selv og grensene for hvordan vi samhandler med teknologi.

Han mener selv at det beste med studiet er alle øyeblikkene med mestringsfølelse når for eksempel en kode «går opp».

- Når JavaScript «klikker» er det en utrolig følelse, som å få et brev fra Galtvort. Det er virkelig som en moderne magisk kraft, ved å lære noen spesielle ord og kombinere dem på riktig måte – kan du skape alt du kan forestille deg.

Hvem burde studere backend-utvikling?

- Hva mener du er viktig å få frem om studieprogrammet i backend-utvikling?

- Jeg synes det er viktig å få frem at de fleste av kursoppgavene er basert på virkelige prosjekter. Studiet er såpass bransjenært at du også lærer to av de mest brukte språkene for backend-systemer, JavaScript (NodeJS) og C#.

- Kan du beskrive en typisk student som ville trivdes på studiet?

- Jeg tror en analytisk, logisk, detalj- og løsningsorientert person vil blomstre på studiet. Hvis du er interessert i sikkerhet og programmering vil dette være perfekt, sier Frederick.

- Kan du fortelle om det du mener er det mest spennende som læres på studiet?

- Etter min mening er det mest spennende emnet REST API. I dette kurset lærer du hvordan du kan eksponere data fra en database med sluttpunkter til applikasjoner. Validering og autentisering, sørge for at dataene er korrekte og at riktig person har tilgang til dataene.

Til tross for deres unike fokus, deler frontend- og backend-utvikling en viktig, grunnleggende likhet. Begge studieretningene gir studentene en solid forståelse av webutvikling som helhet. Dette gjøres gjennom å samarbeide i tverrfaglige team, fordi effektiv digital utvikling krever samspill mellom frontend- og backend-eksperter.

Så, hva skal du velge?

Valget mellom frontend-utvikling og backend-utvikling ved Noroff Fagskole avhenger av dine interesser og karrieremål. Hvis du trives med kreativt design og brukeropplevelse, kan frontend være din vei å gå. Hvis du er fascinert av systemarkitektur og databehandling, kan backend være riktig for deg. Uansett hvilken vei du velger, vil Noroff Fagskole gi deg nødvendige ferdigheter og erfaring til å gå rett i jobb etter endt utdanning.

Backend-utvikling tilbys som ettårig og toårig studium via nett. Frontend-utvikling går over to år, og tilbys over nett, samt på campus i Bergen, Oslo og Kristiansand. Begge studiene har fire oppstartsdatoer i året.


Relaterte studier

Backend-utvikling Noroff

Backend-utvikling (Årsstudium)

Teknologiutdanning for deg som ønsker å jobbe med fremtidens nettløsninger. Utvikling og vedlikehold av serverbaserte programvareløsninger blir stadig mer viktig. Backend-utvikler en av de mest etterspurte tech-jobbene.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Backend-utvikling Noroff

Backend-utvikling (2-årig)

Utdanningen for deg som ønsker å bli backend-utvikler med avansert teknisk programmeringskompetanse. Du lærer avanserte funksjoner i JavaScript, skybaserte tjenester og .NET, og blir klar til å jobbe som fullstack-utvikler.

  Nettstudier
  Oslo
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top