NHOs kompetansebarometer 2022 viser at 1 av 2 bedrifter har behov for folk med fagskoleutdanning.

NHOs årlige kompetansebarometer kartlegger kompetansebehovet blant norske bedrifter. Fjorårets undersøkelse, som nylig ble presentert, viser at 53 prosent av bedriftene etterspør fagskoleutdannede.

Det er om lag samme andel bedrifter med behov for fagskoleutdannede i 2022 som i fjorårets undersøkelse (54 prosent). 

Noroff er på alle måter en utdanningsinstitusjon som er med på å dekke kompetansegapet, vår posisjon og rolle er å levere relevante fagskoleutdanninger som arbeidslivet virkelig trenger, sier Aage Alexander Foss, rektor ved Noroff Fagskole.

Noroff tilbyr 17 studier på fagskolenivå innen teknologi og digitale medier. Les mer om fagskoleutdanning og se hele studietilbudet ved Noroff her.

Udekket kompetansebehov i næringslivet

I dag utdannes det tusener av studenter innenfor IT årlig, som hverken går på universitet eller tar en Ph.d. De går på fagskole, og de går rett i jobb. Aage Alexander Foss

Ifølge NHOs kompetansebarometer 2022 er fagskoleutdanning det nest mest etterspurte utdanningsnivået, etter videregående opplæring med yrkesfaglige utdanningsprogrammer.

Rundt 45 prosent sier også at de har et udekket IKT-behov, og for 10 prosent gjelder det i stor grad. Dette gjelder spesielt kompetanse knyttet til å kommunisere og samarbeid på digitale plattformer, digital sikkerhet og administrative oppgaver.

I dag utdannes det tusener av studenter innenfor IT årlig, som hverken går på universitet eller tar en Ph.d. De går på fagskole, og de går rett i jobb, sier Foss. 

Han forteller at Noroff nå har mer enn 1500 studenter bare innenfor IT-sikkerhet, og at planen er å øke med mer enn 500 studieplasser innenfor IT og IT-sikkerhet hvert år fremover.

Noroff som er Norges største fagskole, gir sammen med resten av høyere yrkesfaglig utdanningssektoren (HYU) studentene sine kompetanse som matcher næringslivets behov, der behovet er, i den takten behovet er. Ofte langt raskere enn universitets- og høyskolesektoren klarer, sier Aage.

Aage forteller at det er et skrikende behov for digitale hoder. I NHOs kompetansebarometer melder rundt halvparten av medlemsbedriftene at de har en mangel på IKT kompetanse akkurat nå, og dette gapet bare blir større.

De tusener som går ut av høyere yrkesfaglig utdanning hvert eneste år og kan gå rett i jobb uten ytterlige opplæringstiltak, er helt avgjørende for å kunne bygge fremtidens Norge i en digital fremtid, avslutter fagskolerektoren ved Noroff.


Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning. Du kan når som helst melde deg av.

Jeg har lest Noroffs personvernerklæring og aksepterer at Noroff håndterer mine data som beskrevet i vilkår og betingelser.

Fagskolestudier ved Noroff:

Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Data Analyst Noroff

Data Analyst

Bli dataanalytiker og få en nøkkelrolle i bedriften. Behovet for dataanalytikere er enormt i de fleste bransjer i dag og i fremtiden.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UI-design, utdanning

UI-design

Blir klar for jobb som UI-designer med denne ettårig teknologiutdanningen. Få ettertraktet kompetanse i brukergrensesnittdesign og gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Prosjektledelse, utdanning, Noroff, Emergence

Moderne prosjektledelse

Bli en moderne prosjektleder på denne ettårige utdanningen fra Emergence School of Leadership. Du utvikler deg selv som leder og åpner nye dører og muligheter for din fremtidige karrierevei.

   Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX-design

UX-design er en ettårig teknologiutdanning med fokus på brukeropplevelsesdesign. Bli UX-designer og få praktisk kompetanse i brukertesting, wireframing, prototyping og interaksjonsdesign.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Video er en viktig del av influencer-markedsføring. Jobb med digitale strategier og benytt videoproduksjon og storytelling på Facebook, Instagram, YouTube og andre sosiale medier.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Backend-utvikling Noroff

Backend-utvikling (Årsstudium)

Bli backend-utvikler og jobb med fremtidens nettløsninger. Backend-utviklere topper listen over de mest etterspurte tech-jobbene i 2023.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Anvendt maskinlæring, Machine Learning, utdanning

Anvendt maskinlæring

Med anvendt maskinlæring kan du lære systemer å lære fra data. Bli attraktiv for jobber innen kunstig intelligens og gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi, utdanning

3D design og spillteknologi

Bli 3D-designer og jobb med spill, VFX, visualisering, AR og VR eller i andre bransjer. Studiet benytter nyeste teknologi og arbeidsmetoder, slik at du blir klar for et moderne arbeidsliv.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Interaktiv

Jobb med moderne spillteknologi, og bli en attraktiv 3D-designer med førstehåndskunnskap om spillmotorer. På studiet kan du lage ditt eget spill, og lærer blant annet visualisering og 3D-grafikk for VR og AR.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1+1 år
  60+60 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Innholdsutvikling

Bli 3D-designer og skap estetiske miljøer til spill, film og andre bransjer. Studentene lærer fotogrametri, 3D-miljøer, modelleringsteknikker og karaktermodellering.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1+1 år
  60+60 studiepoeng
Les mer
     
Top