Under Arendalsuka ble det avholdt panelsamtale om morgendagens kompetansebehov, med blant andre Aage Alexander Foss i Noroff Fagskole og Henning Skau i ONF som paneldeltakere. 

En av casene som ble diskutert var IKT-utdanning. Det er stort behov for kompetanse innen IKT i arbeidslivet, og ifølge Foss satset det ikke godt nok på høyere yrkesfaglig utdanning.

 – Det er nå det digitale Norge skal bygges, og da trenger vi kompetente folk, sier Foss.

– Når det digitale Norge skal bygges er det ikke industri eller fysisk infrastruktur det er snakk om. Det er den digitale infrastrukturen. Vi trenger ingeniører med mastergrad, og forskere som løper foran, men først og fremst trenger vi «doers». Vi trenger digitale håndverkere som kan bygge Norge i cyberspace, og vi trenger det raskt.

Kompetansebehov og det grønne skiftet

Vi trenger digitale håndverkere som kan bygge Norge i cyberspace, og vi trenger det rasktAage Alexander Foss

Leder i Organisasjon for Norske Fagskolestudenter (ONF), Henning Skau, er enig med Foss.

– Behovet er stort innenfor de fleste bransjer. Enten det er i direkte IT- og tekniske bransjer, eller i mer tilvirkende roller. Under pandemien har verden blitt mer digital, og behovet for kompetanse for å utvikle disse systemene har økt kraftig. Norge er i tillegg verdensledende innenfor en rekke felt hvor IT- og teknisk spisskompetanse står sentralt, og kompetansebehovene vil nok knytte seg tett til disse områdene fremover, sier Skau.

Ifølge Foss vil sektorer som helse, finans, marine næringer, offentlig sektor, og energi ha et stort, udekket behov for IT-kompetanse i fremtiden.

– Spesielt alt rundt det grønne skiftet kommer til å ha et enormt behov for kompetanse innen IT og teknologiske fag innen få år. Det gjelder eksempelvis batterisatsingene som vi nå ser kommer til Norge, sier han.

Gjøres det nok for å dekke fremtidens kompetansebehov?

– Det er mange initiativer som går i riktig retning, men det går for sakte. At fagskolene fortsatt ikke har ECTS-poeng er en utfordring for internasjonalisering, for eksempel, sier Foss.

Skau er enig, og utdyper:

– Behovet er absolutt anerkjent, men fra myndighetenes side savner jeg en mer helhetlig satsingsplan for å dekke kompetansebehovene innen IT- og tekniske fag. Satsingen som skjer i dag er ikke nødvendigvis innrettet mot de utdanningsretningene det er størst behov for – som for eksempel høyere yrkesfaglig utdanning.

– Taler for seg selv

Noroff er en svært sentral aktør for å dekke behovet for denne kompetansenHenning Skau

Debatten under Arendalsuka belyste at høyere yrkesfaglig sektor er underdimensjonert i forhold til markedets behov. Foss forteller om et utdanningsmarked i endring, hvor også «gjennomsnittsstudenten» er en annen nå.

– Teknologiutdanningene tiltrekker seg ikke bare studentene med fagbrev fra videregående – snarere tvert imot. Noroffs nyeste IT-fag, backend-utvikling, har i sitt første kull en snittalder på 31 år, hvor mindre enn 11 prosent har opptak med bakgrunn i fagbrev. Resten har lang yrkeserfaring, bachelorgrader, mastergrader, og allerede en etablert karriere innenfor sine felt, forteller Foss.

Skau mener at Noroff kan bli en sentral aktør i arbeidet med å utdanne fagfolkene Norge har behov for i fremtiden.

– Den massive økningen i antall studenter Noroff har hatt de siste årene tenker jeg taler for seg selv. Noroff tilbyr både formell utdanning og kompetanse som er høyt etterspurt av både arbeids- og næringsliv. Særlig evnen til å være tett på bransjen og kontinuerlig oppdatere utdanningstilbudene vil være viktig fremover, da dette er kompetanse som raskt blir utdatert, sier han, og legger til:

– Noroff er en svært sentral aktør for å dekke behovet for denne kompetansen, og jeg mener det er lurt å satse videre på noe som allerede fungerer, fremfor å finne opp kruttet på nytt.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning. Du kan når som helst melde deg av.

Jeg har lest Noroffs personvernerklæring og aksepterer at Noroff håndterer mine data som beskrevet i vilkår og betingelser.

Studietilbud ved Noroff

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Anvendt maskinlæring, Machine Learning, utdanning

Anvendt maskinlæring

Med anvendt maskinlæring kan du lære systemer å lære fra data. Bli attraktiv for jobber innen kunstig intelligens og gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Data Analyst Noroff

Data Analyst

Bli dataanalytiker og få en nøkkelrolle i bedriften. Behovet for dataanalytikere er enormt i de fleste bransjer i dag og i fremtiden.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Backend-utvikling Noroff

Backend-utvikling

Bli backend-utvikler og jobb med fremtidens nettløsninger. Backend-utviklere topper listen over de mest etterspurte tech-jobbene i 2022.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Prosjektledelse, utdanning, Noroff, Emergence

Moderne prosjektledelse

Bli en moderne prosjektleder på denne ettårige utdanningen fra Emergence School of Leadership. Du utvikler deg selv som leder og åpner nye dører og muligheter for din fremtidige karrierevei.

   Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX-design

UX-design er en ettårig teknologiutdanning med fokus på brukeropplevelsesdesign. Bli UX-designer og få praktisk kompetanse i brukertesting, wireframing, prototyping og interaksjonsdesign.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UI-design, utdanning

UI-design

Blir klar for jobb som UI-designer med denne ettårig teknologiutdanningen. Få ettertraktet kompetanse i brukergrensesnittdesign og gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Video er en viktig del av influencer-markedsføring. Jobb med digitale strategier og benytt videoproduksjon og storytelling på Facebook, Instagram, YouTube og andre sosiale medier.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi, utdanning

3D design og spillteknologi

Bli 3D-designer og jobb med spill, VFX, visualisering, AR og VR eller i andre bransjer. Studiet benytter nyeste teknologi og arbeidsmetoder, slik at du blir klar for et moderne arbeidsliv.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Interaktiv

Jobb med moderne spillteknologi, og bli en attraktiv 3D-designer med førstehåndskunnskap om spillmotorer. På studiet kan du lage ditt eget spill, og lærer blant annet visualisering og 3D-grafikk for VR og AR.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1+1 år
  60+60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Innholdsutvikling

Bli 3D-designer og skap estetiske miljøer til spill, film og andre bransjer. Studentene lærer fotogrametri, 3D-miljøer, modelleringsteknikker og karaktermodellering.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1+1 år
  60+60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top