Som student må man være bevisst dersom pengene skal strekke til. Vi har samlet ti gode tips til hvordan du kan få økonomien til å gå rundt på studentbudsjett. 

Få oversikt 💸

Det lønner seg alltid å ha oversikt over faste utgifter. Du kan heldigvis enkelt få oversikt over økonomien din ved å sette opp et månedsbudsjett for deg selv, slik at du ser akkurat hvor mye du sitter igjen med etter at alle månedlige utgifter er betalt.

I budsjettet kan det være lurt å tenke over om du har noen utgifter som skal betales kvartalvis. I slike situasjoner er det gunstig å sette av penger til dette hver måned, så slipper du noen ubehagelige «overraskelser» hver tredje måned.

Ta beina fatt eller reis kollektivt 🚶🏼🚌

Skaffer du deg bolig nær studiestedet, kan du spare mye penger på å gå eller sykle dit du skal. Det går ganske mange tusenlapper i året når man eier en bil, så dropp bilen og bruk beina mest mulig. Dersom du har lang reisevei, kan du reise kollektivt. I flere byer er det gode studentrabatter på månedskort på buss og/eller t-bane.  

Jobb ved siden av studiene 👷🏼‍♀️

Studiene kan være krevende, og skal selvsagt komme først. Føler du likevel at du har litt tid til overs, kan det å jobbe ved siden av studiene være med på å gjøre økonomien litt enklere. I inntekståret 2022 kan studenter tjene inntil 199 591 kroner i året, og likevel heve fullt stipend fra Lånekassen.

Å jobbe i studietiden vil ikke bare gjøre økonomien enklere å håndtere – det vil også gi deg verdifull arbeidserfaring som kan gagne deg senere i livet når du skal inn i jobbsøkerprosessen. 

Benytt deg av studentrabatter 👀

Som student har du lukrative rabatter på en hel masse tjenester! Se etter studentrabatt hos frisøren, tannlegen, på kafeer, kino, transport, og nettbutikker. Her er det altså mye penger å spare. På Studentkortet.no kan du helt gratis opprette en profil og få rabattkoder til både varer og tjenester. Sjekk det ut her. https://studentkortet.no/# 

Skaff deg viktige forsikringer 🔒

Som student er man ikke alltid innboforsikret gjennom foreldrene, slik mange tror. Det er derfor viktig at du har din egen innboforsikring, slik at du er dekket dersom noe skulle skje. Andre forsikringer det kan være lurt å vurdere er reise- og uføreforsikring.

Lei sammen med noen 🏠

Boutgifter er ofte den største budsjettposten man har, og bor du alene kan det fort bli dyrt. Bor du sammen med noen, er det også flere å dele boutgiftene på. I tillegg får du større plass og bedre standard enn om du bor alene, og det er dessuten en fin måte å bli kjent med nye mennesker på. Husk å skrive en god og rettferdig husleiekontrakt!

Kjøp brukt 👟📚

Vintage og brukthandel blir stadig mer populært. Det finnes mange ulike kanaler du kan bruke for både kjøp og salg, som for eksempel Finn.no og Tise. Her kan du gjøre et kupp på alt fra klær og møbler til konsertbilletter og pensumbøker. I tillegg til at det er økonomisk, så er det også miljøvennlig – en vinn-vinn-situasjon, altså! 

Det lønner seg som regel alltid å kjøpe pensumbøker brukt. Bøkene kan du selge igjen etter bruk, og bruke pengene du tjener på nye bøker neste semester. På denne måten slipper du unna store utgifter til pensum hvert semester.

Handle mat på tilbud 🥦

Som student er det viktig å være prisbevisst. Et godt tips når du handler mat er å se på kiloprisen, for å sikre at du alltid kjøper den reelt billigste varen. Det finnes også apper som gir deg oversikt over hvilke tilbud de ulike butikkene har, som Mattilbud, samt apper som gir deg tips til sunne og billige middager, som Sulten. Too good to go er også en nyttig app, hvor du kan kjøpe overskuddsmat som ikke har blitt solgt i løpet av dagen hos matbutikker, kafeer og restauranter. Her kan du få mye for pengene, samtidig som du redder mat fra å havne i søpla.

Spar! 💰

Dersom du har mulighet til å spare, så spar! Det lønner seg å opprette en BSU-konto (boligsparing for unge), hvor du både får gunstige renter og inntil 5500 kroner i skattelette per år. I tillegg anbefales det å ha en liten bufferkonto – også som student. Finn ut hvor mye du burde ha i buffer her. https://www.dnb.no/dnbnyheter/no/din-okonomi/her-er-summene-du-bor-ha-i-buffer

 Lag matpakke 🥪

Å trekke kortet på matbutikken eller en kafé hver gang du skal spise lunsj kan fort bli en dyr affære. Det kan derfor være lurt å lage matpakke hjemme, og ta med kaffe på termos. Det er både enkelt og sunt for lommeboka!

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning. Du kan når som helst melde deg av.

Jeg har lest Noroffs personvernerklæring og aksepterer at Noroff håndterer mine data som beskrevet i vilkår og betingelser.
Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Anvendt maskinlæring, Machine Learning, utdanning

Anvendt maskinlæring

Med anvendt maskinlæring kan du lære systemer å lære fra data. Bli attraktiv for jobber innen kunstig intelligens og gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX-design

UX-design er en ettårig teknologiutdanning med fokus på brukeropplevelsesdesign. Bli UX-designer og få praktisk kompetanse i brukertesting, wireframing, prototyping og interaksjonsdesign.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UI-design, utdanning

UI-design

Blir klar for jobb som UI-designer med denne ettårig teknologiutdanningen. Få ettertraktet kompetanse i brukergrensesnittdesign og gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Video er en viktig del av influencer-markedsføring. Jobb med digitale strategier og benytt videoproduksjon og storytelling på Facebook, Instagram, YouTube og andre sosiale medier.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi, utdanning

3D design og spillteknologi

Bli 3D-designer og jobb med spill, VFX, visualisering, AR og VR eller i andre bransjer. Studiet benytter nyeste teknologi og arbeidsmetoder, slik at du blir klar for et moderne arbeidsliv.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Interaktiv

Jobb med moderne spillteknologi, og bli en attraktiv 3D-designer med førstehåndskunnskap om spillmotorer. På studiet kan du lage ditt eget spill, og lærer blant annet visualisering og 3D-grafikk for VR og AR.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1+1 år
  60+60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Innholdsutvikling

Bli 3D-designer og skap estetiske miljøer til spill, film og andre bransjer. Studentene lærer fotogrametri, 3D-miljøer, modelleringsteknikker og karaktermodellering.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1+1 år
  60+60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top