Ikke undervurder deg selv, alle har vært unge og nyutdannede en gang. Vi har samlet gode tips til hvordan du sikrer deg drømmejobben. 

Semesteret er snart over og mange studenter skal snart ut i arbeidsmarkedet. I den anledning har vi samlet nyttig informasjon som forhåpentligvis vil gjøre jobbsøkerprosessen litt enklere.

Hvordan finne drømmejobben?

For å finne stillingsutlysningen til drømmejobben krever det ofte litt innsats. Finn.no og Nav.no er et fint sted å begynne letingen, men det finnes også utallige andre kanaler hvor stillinger blir utlyst. Hold øyene åpne for stillingsutlysninger i sosiale medier, stillingsdatabaser, bransjeblader o.l.

I løpet av studietiden vil man opparbeide seg et nettverk. En god begynnelse kan være å forhøre seg med nettverket sitt, plutselig finner du drømmejobben uten at den engang har rukket å bli utlyst! For å opprettholde og samle nettverket ditt kan du for eksempel benytte deg av LinkedIn.

Jobb aktivt med å knytte nettverk til medstudenter og kolleger fra tidligere arbeidsplasser, du vet aldri hvem som plutselig legger merke til deg og ser deg som en aktuell arbeidstaker.

Andre måter å finne drømmejobben på kan være å sende ut en åpen søknad til den relevante arbeidsplassen eller å sjekke ut vikarbyrå og rekrutteringsselskap.

«"

Foto: Adobe Stock

CV

CVen din er det viktigste dokumentet du har som jobbsøker. Det er her arbeidsgiver skal få informasjon om deg, for å kunne vurdere om du potensielt er riktig kandidat for stillingen. Kort forklart skal en CV inneholde blant navn, adresse, fødselsdato, arbeidserfaring og utdanning. I tillegg burde du oppgi annen relevant erfaring som for eksempel kurs, verv eller spesielle ferdigheter. Du må gjerne ha med et bilde i CVen din, men ha i bakhodet at det skal fremstå profesjonelt og passende.

For å gjøre din CV hakket bedre og for å skille deg ut i mengden av arbeidssøkere, lønner det seg å gjøre det lille ekstra. Et tips her er å innlede CVen med en kort oversikt over noen av de mest relevante nøkkelkvalifikasjonene dine. Nøkkelkvalifikasjoner kan være alt fra ferdigheter du har opparbeidet deg gjennom tidligere stillinger til personlighetstrekk du innehar. Pass på at nøkkelkvalifikasjonene er en god match for stillingen du søker på.

«"

Søknad

Når man skal skrive en søknad er det først og fremst viktig at du ikke bare gjengir det som står i CVen din. Søknaden er din mulighet som jobbsøker til å vise at du er kvalifisert og motivert for stillingen. Pass på at du begrunner påstandene dine når du argumenterer for hvorfor du er rett kandidat. Ikke bare påstå at du er hardtarbeidende og målrettet, vis til situasjoner som viser at dette er egenskaper du innehar.

I de mange tilfeller har arbeidsgiver en hel bunke å velge mellom. Derfor er det utrolig viktig at du skiller deg ut i mengden. Prøv så godt du kan å lage en hyggelig og passende innledning til søknaden din som gjør at arbeidsgiver får lyst til å lese videre. Et kjapt søk på google gir deg flere forslag til hvordan innledningsdelen din burde være. Dette er absolutt et godt utgangspunkt, men prøv å lage en egen variant. Igjen, nøkkelen er å skille seg ut!

Midtdel

I midtdelen av søknaden burde fokuset ligge på å argumentere for, og vise til, hvorfor din bakgrunn passer til denne stillingen. En vanlig feil som mange gjør i denne delen av søknaden er å legge fokuset på hvorfor stillingen passer for deg, når du egentlig burde argumentere for hvorfor du er den rette for stillingen. Arbeidsgiver setter selvfølgelig pris på at dette er drømmejobben din, men de vil også høre hvorfor du er rett kandidat for nettopp denne stillingen.

Avslutning

Som avslutning på søknaden kan du oppsummere kort hvorfor du er en god match for stillingen. Dette trenger ikke være mer enn et par linjer, husk at en søknad som regel burde være maks én side lang.

Til slutt, korrekturles søknaden din! En søknad burde selvfølgelig aldri inneholde skrivefeil, og setningsoppbygningen burde være ryddig og lettlest. Les nøye igjennom det du har skrevet, gjerne flere ganger. Du kan også til en venn eller et familiemedlem for å få en second opinion.

«"

Intervjuprosessen

Du har blitt innkalt til intervju, gratulerer! Dette betyr at din søknad og CV var interessant for arbeidsgiver og de vil vite mer om deg. Det er store forskjeller på hvordan bedrifter gjennomfører intervjuprosessen, men på generell basis er det flere ting som burde være på plass.

Først og fremst burde du alltid sørge for å ha god tid når du er på vei til et intervju – du vet aldri når det kan oppstå noe uforutsett. Kommer du for sent kan du i mange tilfeller allerede ha gitt et dårlig førsteinntrykk. Et dårlig førsteinntrykk er ofte vanskelig å bli kvitt selv om du får muligheten til å gjennomføre intervjuet.

Intervjuet starter det øyeblikket du går inn døren. Oppfør deg så naturlig og avslappet som du klarer. Med et godt håndtrykk og et hyggelig smil er du godt i gang. I løpet av intervjuet er det mye å tenke på, men det viktigste er at du kommer forberedt og med god kjennskap til stillingen og bedriften. Svar ærlig og strategisk på spørsmålene som blir stilt, og ikke minst vis at du er motivert og genuint interessert i jobben.

Viktigst av alt; ikke gi opp! Kampen om jobbene kan til tider være hard og da er det svært viktig å ikke miste motet. Ta lærdom fra hver prosess du er med på og ta det med videre, før du vet ordet av det er drømmejobben din.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Studietilbud

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Video er en viktig del av influencer-markedsføring. Jobb med digitale strategier og benytt videoproduksjon og storytelling på Facebook, Instagram, YouTube og andre sosiale medier.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital prototyping, 3D-printing

Digital prototyping

Morgendagens produkter fremstilles og testes digitalt. Bli klar for jobb i prosess- og produksjonsindustrien med en fremtidsrettet utdanning som lærer deg å designe fysiske produkter ved bruk av 3D-printing.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt og interaktivt spillinnhold og gamification for alle bransjer. Studiet gir unikt innblikk i utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX-design

UX-design er en ettårig teknologiutdanning med fokus på brukeropplevelsesdesign. Bli UX-designer og få praktisk kompetanse i brukertesting, wireframing, prototyping og interaksjonsdesign.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer

XR-utvikling

XR-utvikling er en teknologiutdanning med fokus på utvidet virkelighet, eller Extended Reality. Studiet gjør deg klar for jobb innen Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) og Mixed Reality (MR).

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Top