Sahara studerer anvendt maskinlæring ved Noroff for å kunne utforske en helt ny dimensjon av journalistikken.

Journalistikkens verden er i stadig endring, og i dagens digitale tidsalder åpner studier som anvendt maskinlæring opp for nye muligheter og perspektiver. Sahara Muhaisen (32) jobber som teknologijournalist for NRK, samtidig som hun studerer anvendt maskinlæring via nettstudier.

Jeg elsker å jobbe med internett og digitale spor og tror at maskinlæring vil hjelpe meg til å bli en dyktigere digital researcher og journalist, forteller hun.

Noroff-studenten synes det er interessant å se hvordan maskinlæring åpner opp muligheter for å analysere store datamengder og finne mønstre som ville vært vanskelig å oppdage ellers.

Det er spennende å tenke på hvordan denne teknologien kan forbedre journalistikken jeg lager.Sahara Muhaisen

- Det er spennende å tenke på hvordan denne teknologien kan forbedre journalistikken jeg lager.

Kombinerer jobb og studier

Som nettstudent setter Sahara spesielt pris på fleksibiliteten som gir henne mulighet til å studere når det passer for henne. Dette gjør det enkelt å balansere studiene med andre forpliktelser i livet.

– Nettstudier er perfekt for en voksen student som meg. Spesielt setter jeg pris på den fleksible timeplanen vi har.

Hun fortsetter:

- Det er ingen faste digitale oppmøter, og jeg kan logge inn og studere når det passer meg, så lenge det er innenfor fristen, som vanligvis er på cirka to-tre måneder per fag.

Nettstudenten har også satt pris på god oppfølging og forståelse fra faglærere.

- Spesielt i de første ukene av hendelsene i Gaza, har de vært forståelsesfulle. Jeg forklarte at jeg hadde falt litt bakpå med studiene fordi jeg bekymret meg for familien min i Gaza og slet med å konsentrere meg. Uten at jeg ba om det, ga læreren meg en ekstra uke til å levere oppgaven, og det satte jeg stor pris på, forteller hun.

Selv om nettstudenten jobber fulltid som journalist hos NRK, klarer hun å balanserer dette med nettstudier.

– Jeg prøver å studere fra kl. 5 til 7 om morgenen før jeg går på jobb. En god uke er når jeg klarer å gjøre dette flere dager i uken, sier Sahara.

Hun forteller at hun likevel ikke alltid klarer å være like konsekvent, og helgen blir derfor hennes redning.

Nettstudier er perfekt for en voksen student som meg. Spesielt setter jeg pris på den fleksible timeplanen vi har.Sahara Muhaisen

– Helgene pleier å være de dagene jeg dedikerer til studiene. Hvis jeg sitter hjemme og studerer en lørdag kveld, får jeg en adrenalinkick og blir stolt av at jeg klarer å prioritere studiene til tross for fristelsene om å gå på fest.

Kobling til arbeidslivet

Det er flere journalistutdanninger i Norge, men fremdeles ingen dedikert grad innen datajournalistikk - noe det er et stort behov for. Sahara mener at anvendt maskinlæring ved Noroff er med på å dekke dette behovet.

- Her får vi ikke bare innsikt i hvordan AI-modeller er konstruert, men også praktisk erfaring med verktøy som Excel og SQL, som er veldig relevante for datadrevet journalistikk.

Studiet har så langt vært både interessant og lærerikt, selv om noen fag har vært mer utfordrende enn andre.

- Det har gått veldig bra med noen fag og mindre bra i andre. Jeg blir spesielt fascinert av alt som handler om datasett. Koding er jeg mindre flink til, men med de språkmodellene som har dukket opp den siste tiden, vet man at hjelpen er tilgjengelig hvis man står fast.

Hun er likevel kritisk til å la maskinene gjøre alt arbeidet, da det er viktig å tenke selv også.

– Dette er utvilsomt en verdifull ressurs, men jeg tror den reduserer vår evne til å løse problemer selvstendig, akkurat som da kalkulatoren invaderte matematikken.

- Hva drømmer du om å gjøre når du er ferdig med studiet på Noroff?

- Svaret er enkelt. Jeg vil jobbe med undersøkende journalistikk, med fokus på kombinasjonen av digitale spor og datajournalistikk, svarer hun.

Anvendt maskinlæring er et ettårig nettstudium, og neste oppstart er 12. mars.


Relaterte studier

Anvendt maskinlæring, Machine Learning, utdanning

Anvendt maskinlæring

Det er knapt noen aspekter ved vårt digitale liv som er uberørt av maskinlæring. Med denne utdanningen lærer du systemer å lære fra data. Du blir attraktiv for jobber innen AI og kan gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Data Analyst Noroff

Data Analyst (Årsstudium)

Som dataanalytiker blir du blant de mest ettertraktede i dagens arbeidsmarked. Din evne til å veilede ledere i å ta informerte beslutninger ved hjelp av relevant og oppdatert datadrevet informasjon, vil gjøre deg til en viktig ressurs.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Backend-utvikling Noroff

Backend-utvikling (Årsstudium)

Teknologiutdanning for deg som ønsker å jobbe med fremtidens nettløsninger. Utvikling og vedlikehold av serverbaserte programvareløsninger blir stadig mer viktig. Backend-utvikler en av de mest etterspurte tech-jobbene.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top