Å bli artist har alltid vært en drøm, og da jeg sto ovenfor valget om hvor jeg ville studere, var jeg rimelig sikker på at Noroff var det rette valget.

Richard Andreas Eriksen (20) studerer lyd- og musikkproduksjon på campus i Oslo. Han har nylig gitt ut låten "Soloppgang" gjennom skolens studentdrevne plateselskap Noroff Records. Hans musikkinteresse startet allerede i 2. klasse på barneskolen. Som 7-åring plukket han opp trommestikkene og var allerede ved første note forelsket. Etter hvert som årene gikk plukket han også opp piano, gitar og til slutt mikrofonen.

Å bli artist har alltid vært en drøm, og da jeg sto ovenfor valget om hvor jeg ville studere, var jeg rimelig sikker på at Noroff var det det rette valget. Jeg har alltid hatt lyst til å kunne stå på egne ben i musikkbransjen, og det innebærer å sette seg inn i alle de forskjellige leddene den består av, sier Richard som går under artistnavnet Rich.e.

Samarbeid på tvers av studiene

Gjennom fagene som tilbys på lyd- og musikkproduksjon føler Richard at han lærer veldig mye forskjellig innenfor musikk, noe som gjør hverdagen ekstra spennende.

Vi jobber alltid med noe nytt, noe jeg liker veldig godt. Lærerne er dyktige og veldig behjelpelige. Fagene er varierte og interessante, samtidig som de er litt utfordrende til tider, men da på en spennende måte.

Han fortsetter:

Studentmiljøet er noe av det beste med å gå på Noroff. Det er veldig deilig å gå i en klasse hvor alle har en felles interesse, og hvor vi kan la oss inspirere av hverandre.

Studentmiljøet er noe av det beste med å gå på Noroff. Rich.e

20-åringen forteller at det er gode samarbeid på tvers av studiene på campus. Dersom han trenger hjelp til å lage omslag til musikk som han vil legge ut, er studentene fra grafisk design gjerne behjelpelig med dette. Det ble blant annet laget en cover art-konkurranse for dem, hvor det beste forslaget ble brukt som omslag til Richards singel. Han har også fått hjelp av studentene ved filmproduksjon til å lage musikkvideo.

Noe av det viktigste man gjør for å lykkes i musikkbransjen er å skape nettverk, og det føler jeg absolutt at jeg får her på Noroff. Det er veldig mange ressurssterke studenter her, som man burde benytte seg av så mye man kan mens man går her, sier han.

Inspirert av Nord-Norge

Låten soloppgang er en låt Richard skrev for et par år siden mens han var oppe i Nord-Norge.

Der forsvinner solen i november og dukker ofte ikke opp igjen før i februar. Dette var en veldig tung periode, men en dag kunne jeg plutselig skimte solen mellom fjelltoppene. Det var et tydelig tegn på at bedre tider var i vente, og akkurat denne følelsen ønsket jeg å sette ord og melodi til.

Han ønsket å gi ut låten akkurat på den tiden av året hvor man plutselig kan skimte solen igjen, han gjemte den derfor helt frem til november da det ble holdt en demokonkurranse for lyd- og musikkproduksjon, i regi Noroff Records. Den beste demoen ville bli valgt ut og gitt ut med støtte fra selskapet. Richard sin låt «Soloppgang» vant, og han fikk dermed en kontrakt som var gjeldende helt frem til sangens utgivelse 2. februar.

Det har vært en veldig lærerik prosess bak singelslippet. Etter at låten ble valgt ut, gjaldt det å spille den inn på nytt igjen på en mer profesjonell måte, for å oppnå demoens fulle potensial. Det ble fort litt stressende til tider, da vi tillegg hadde en semesteroppgave å jobbe med, men det var vært gøy å kjenne litt på det presset og. Etter flere dager i studio med mye miksing av låten, kom vi endelig frem til den «perfekte» utgaven, forteller han.

Det var et tydelig tegn på at bedre tider var i vente, og akkurat denne følelsen ønsket jeg å sette ord og melodi til. Rich.e

📷: Richard I studio på Noroff.

Drømmer om en musikkkarriere

20-åringen håper at han i fremtiden kan gi ut musikk og at han til slutt kan stå på scenen å spille egne sanger for et publikum som har kommet for å høre på akkurat hans låter.

Det er det som er drømmen. Jeg planlegger å fortsette å gi ut musikk gjennom Noroff Records så lenge jeg går på Noroff. Samarbeidet har fungert veldig bra til nå og jeg gleder meg til å fortsette å jobbe med dem. Skolen bidrar til at jeg får møte dyktige folk og knytte kontakter gjennom studiet. Det er mennesker jeg ønske å holde kontakt med etter studier, for i en så krevende bransje er det viktig at vi støtter hverandre, sier Richard.

Hvilke råd vil du gi til andre som ønsker å satse på en musikkarriere?

Mitt råd er å bare gjøre det! Jeg har lenge tenkt over om jeg skal tørre å stå fremst på scenen og synge, eller om jeg heller skal holde meg i bakgrunnen. Etter å ha begynt på Noroff har jeg fått det sparket jeg trenger for å endelig gjøre det jeg vil. Nå syns jeg det bare er synd at det ikke skjedde tidligere. Mitt råd til deg som ønsker å satse, uavhengig om det er innen musikk eller ikke, er å bare tørre å gjøre det.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning. Du kan når som helst melde deg av.

Jeg har lest Noroffs personvernerklæring og aksepterer at Noroff håndterer mine data som beskrevet i vilkår og betingelser.

Relaterte studier

Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top