Den tidligere Noroff-studentens film har vunnet tolv priser på filmfestivaler rundt om i verden. Nå er den klar for strømmetjenesten Amazon Prime.

– Dette er utrolig gøy, og kan nesten ikke beskrives! Jeg har alltid hatt et mål om at det er spillefilm jeg skal drive med på fulltid, forteller René Bjerregaard blidt. Bergenseren, som har studert filmproduksjon ved Noroff, har hatt stor suksess med sin første spillefilm, Mare.

– Da jeg gikk på Noroff startet jeg å skrive på formatet jeg drømte om å lage. Siden jeg både studerte og hadde en deltidsjobb i filmbransjen, ble det mye skriving på kveldene og i helgene da andre var ute og var sosiale, sier han.

Han fortsetter:

– Mare er en studentfilm som er et resultat av filmskapere som lagde film ut av ingenting annet enn en drøm. Filmen er nesten 100 prosent selvfinansiert, med en liten andel crowdfunding. Det har til tider vært tøft, men det var aldri aktuelt å gi opp. Fem år senere står vi nå med en ferdig spillefilm på Amazon Prime.

Amerikansk agentur

Mare er en thriller/skrekkfilm, innspilt i den lille bygda Vadheim ved Sognefjorden. Etter at den ble plukket opp av en agent i Los Angeles har den fått amerikansk agentur og internasjonal tittel, «The Mare». René forteller at det ligger mye arbeid bak suksessen.

– Å finne et publikum til en film kan være vanskelig hvis man ikke har kunnskap om det, slik jeg ikke hadde da jeg startet. Jeg brukte hele 2020 på å melde den på forskjellige filmkonkurranser og sende den inn til filmfestivaler verden rundt. Den har blitt utrolig godt mottatt av skrekkfilmelskere, og den har vunnet priser innen manus, beste film, regi og foto, forteller han.

Han fortsetter:

– I sammenheng med den oppmerksomheten som kom det året, kom jeg i kontakt med et agentfirma i Los Angeles som ønsket å se filmen. Resten er historie. Man må tørre å stikke seg litt ut, og man må opp og rope litt for å bli lagt merke til.

Både faglærerne og skolen har hjulpet meg med å utvikle meg som filmskaper på utrolig mange måterRené Bjerregaard

Medvirkelse fra andre Noroff-studenter

Da René studerte ved Noroff, brukte han mye tid på nettverksbygging og det å finne gode samarbeidspartnere som kunne hjelpe ham med å realisere prosjektet. Det resulterte i gode samarbeid med flere tidligere med studenter.

– Produsent på filmen, Tor Kjetil Lekenes, gikk et år over med på filmproduksjon, og hovedrolleinnehaver Alv Myhre Ketan Fossum gikk i samme klasse som meg. Jeg er så takknemlig overfor dem og alle i crewet for at de hadde tro på prosjektet, for uten dem hadde det nok ikke gått så bra som det gjorde, sier han.

Han synes at studentmiljøet på Noroff er veldig bra, og samarbeidet med studenter på både filmproduksjon og andre studieprogrammer.

– Studentmiljøet er veldig bra, og det var gøy å gå på en skole med likesinnede. Både faglærerne og skolen har hjulpet meg med å utvikle meg som filmskaper på utrolig mange måter. Filmbransjen er et godt eksempel på at ingenting er gratis her i livet, og man må være initiativrik og hoppe i det dersom man vil oppnå suksess. Noroff har absolutt fått øynene mine opp for hva det faktisk krever, sier han.

– Hva vil du si til studenter som vurderer å søke samme studium som deg?

– Bruk årene godt. Du har en unik mulighet til å lage film sammen med andre kreative mennesker som vil det samme som deg. Det er mens du går på Noroff du har den unike muligheten til å faktisk utvikle deg som filmskaper, enten du ønsker å bli regissør, produsent, fotograf eller klipper. Ikke begynn fordi du ønsker korte dager – begynn der fordi du har en drøm og er villig til å jobbe for den, avslutter han.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning. Du kan når som helst melde deg av.

Jeg har lest Noroffs personvernerklæring og aksepterer at Noroff håndterer mine data som beskrevet i vilkår og betingelser.

Relaterte studier

Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Video er en viktig del av influencer-markedsføring. Jobb med digitale strategier og benytt videoproduksjon og storytelling på Facebook, Instagram, YouTube og andre sosiale medier.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top