Den tidligere Noroff-studenten jobber som animatør på Framestore i London. - Jeg hadde aldri trodd jeg skulle være et av de menneskene som skulle puste liv i karakterer som Rocket og Groot.

Iselin Davø Fredriksen (31) har studert 3D design og animasjon (heter nå 3D design og spillteknologi) på campus i Oslo. Hun studerte først psykologi på universitetet i Oslo, men etter fem år følte hun for å gjør noe helt annet.

Jeg har alltid vært glad i å tegne og male, så min forlovede foreslo at jeg skulle prøve ut 3D programmet «Blender», etter en online tutorial fra Blender Guru så var jeg bitt av basillen.

Fire måneder senere satt Iselin på campus i Oslo. Både psykologistudiet og bakgrunnen hennes med teater har vært noe som har hjulpet henne i rollen som animatør.

Jeg liker å tenke at absolutt alt du gjør i livet bringer deg der du skal være, du trenger ikke ha planen klar.

Noroff henter inn eksterne

Etter studiene på Noroff var Iselin så heldig at hun landet et internship hos Qvisten Animation i Oslo, hvor hun var med på sin første film og fikk erfaring med filmproduksjon. I ettertid tok hun også flere Online kurs hvor hun spesialiserte seg på forskjellige typer karakteranimasjoner.

Vi fikk en smakebit av absolutt alt under studiene.Iselin Davø Fredriksen

Noroff gav meg en god grunnmur til å bygge videre på, men det er viktig å fortsette å utvikle seg selv om man er ferdig på skolen. 3D-yrket er et yrke i konstant utvikling, det er derfor viktig å fortsette å lære.

Hun kom tilbake som lærer i animasjonsfaget noen år etter at hun var ferdig med studiene. Hun opplever at Noroff er flinke til å hente inn eksterne folk med kunnskap, slik at studentene får undervisning fra spesialiser i bransjen, samtidig som de får mulighet til å knytte kontakter før de er ferdig på studiet. Den tidligere Noroff-studenten forteller at det som er fantastisk med Noroff er at studentene får en forståelse for alle delene av en 3D-pipline.

Det gjør at kommunikasjonen mellom artistene flyter bedre. Vi fikk en smakebit av absolutt alt under studiene. Jeg trodde jo at jeg skulle bli modellør, men så falt jeg så hardt for animasjon at jeg aldri har snudd meg tilbake.

Kom seg gjennom nåløyet

Iselin fikk tilbud om å starte hos Framestore i London gjennom et onboarding program sommeren 2021, et tilbud for «Entry Level Artists» som ikke har jobbet i store selskaper før. Nåløyet var lite ettersom de kun tok inn 14 animatører fra hele verden, Iselin var en av dem.

Her fikk jeg lære Linux, bli kjent med produksjonsriggene og pipelinen hos Framestore i noen uker før jeg ble satt i min første ordentlige produksjon. Det var en myk start inn i bransjen, noe som jeg er veldig takknemlig for, sier hun.

Den siste tiden har 31-åringen jobbet med animasjon på filmen Guardians of the Galaxy vol.3, som har premiere 5. mai i år.

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle være et av de menneskene som skulle puste liv i karakterer som Rocket og Groot. Dersom jeg skulle fortalt det til 12 år gamle Iselin, hadde hun aldri trodd på meg, spøker hun.

Hun fortsetter:

James Gunn er en fantastisk filmskaper som vet hva han vil, noe som har gjort at det nærmest har gått knirkefritt fra start til slutt. Det har vært et helt fantastisk prosjekt å jobbe med, sier Iselin

Prosjektet er Iselin sitt tredje Marvel-prosjekt og hun har lært at hvert prosjekt bringer med seg sitt eget sett av utfordringer.

Jeg har lært ufattelig mye og blitt en mye sterkere animatør gjennom de siste to årene, og jeg er så takknemlig for at jeg får lov å lære av de ekstremt dyktige kollegaene jeg har rundt meg. Jeg er allerede i gang med neste film og gleder meg veldig til hva fremtiden vil bringe, sier hun.

Det har vært et helt fantastisk prosjekt å jobbe med. Iselin Davø Fredriksen

- Man må drømme stort

Det den tidligere Noroff-studenten savner mest fra studietiden sin er hverdagen sammen med gjengen på kullet sitt.

Jeg savner hvordan vi inspirerte hverandre til å lære nye ting og hvor engasjerte lærerne våre var når vi ville prøve på noe utenfor pensum. Fellesskapet man har på skolen er uvurderlig. Livet på campus var egentlig ganske likt liver i bransjen, men det var selvsagt mer rom for å prøve og feile på campus.

Hva er dine fremtidige mål som animatør?

Forrige gang jeg hadde intervju med Noroff og ble stilt det spørsmålet, sa jeg at jeg ville til England og forhåpentligvis ende opp på Dreamworks i fremtiden. Nå er jeg i England, så da er vell Dreamwork neste da? Jeg sier som jeg sa den gang: «man må drømme stort».

Iselin forteller at animasjonsyrket er et fantastisk yrke, men at det tar tid å bli god i faget. Hun har en klar oppfordring til andre som ønsker en karriere innen animasjon.

Dediker tid til å bli god i faget, skolen gir deg ingenting om du ikke dedikerer deg til arbeidet. Mitt beste tips er å tenke på skolen som en arbeidsplass.

Ikke la det faktumet at noen er bedre enn deg stoppe deg. Det vil alltid være noen bedre, og det er fantastisk, for det betyr at du kan lære av dem. Vi er alle på forskjellige stadier og kan lære av hverandre.

Hun oppfordrer også til å være proaktiv og bli kjent med folk fra bransjen.

Noroff er flinke til å bringe inn bransjefolk, utnytt det til det fulle, avslutter hun.

Noroff er flinke til å bringe inn bransjefolk, utnytt det til det fulle. Iselin Davø Fredriksen

Animation 2022 Framestore arbeid fra Iselin Fredriksen.


Relaterte studier

3D design og spillteknologi, utdanning

3D design og spillteknologi

Praktisk utdanning som forbereder deg på en karriere innen spill, animasjonsfilm, visuelle effekter og reklame- og visualiseringsbransjen. Studiet benytter den nyeste teknologien og arbeidsmetodene, slik at du blir klar for et moderne arbeidsliv.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Interaktiv

Jobb med moderne spillteknologi, og bli en attraktiv 3D-designer med førstehåndskunnskap om spillmotorer. På studiet kan du lage ditt eget spill, og lærer blant annet visualisering og 3D-grafikk for VR og AR.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Innholdsutvikling

Studiet gir deg ferdigheter i å skape de visuelle elementene vi ser på skjermen, som figurer og omgivelser i spill og film. Behovet for produksjon av 3D-innhold med høy kunstnerisk standard er en etterspørsel i mange ulike bransjer.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

En praktisk utdanning for deg som vil jobbe i filmbransjen. Gjennom studiet vil du jobbe kontinuerlig med studentproduksjoner og få en grundig opplæring i det utstyret som filmbransjen bruker i dag.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top