19-åringen studerer digital etterforskning på nett: – Jeg har lyst på en jobb hvor jeg kan gjøre en forskjell.

Linnea Bøe Sæther (19) var inspirert av sin familie, som har jobbet både innen politi og IT, da hun skulle velge utdanning. Valget falt på bachelor i digital etterforskning ved Noroff – en utdanning hun synes passer henne bra, selv om hun hadde lite erfaring med IT fra før.

– Jeg har alltid vært interessert i teknologi, uten å nødvendigvis kunne særlig mye mer enn andre om det, og undervisningen her gjør det mulig å lære seg fagene selv om det er helt nytt. Mange av medstudentene mine har allerede noe utdanning innen IT eller har programmert før, men det går like bra hvis du er slik som meg og kan lite til ingenting fra før. Det kan kreve litt ekstra arbeid, men det lønner seg, smiler hun.

Hun fortsetter:

– Jeg synes det er veldig spennende å kunne blande IT og sikkerhet i et fagfelt. Digital etterforskning er mye mer enn programmering. Jeg går første året, men har fått være med på en forelesning med tredjeårsstudentene hvor vi gikk gjennom et åsted og ble vist hvordan medisinske enheter som pacemakere kan være veldig nyttige i etterforskning. Man kan føle at man faktisk gjør en forskjell med en jobb innen digital etterforskning. 

En fleksibel hverdag

Som nettstudent kan Linnea legge opp dagene sine slik hun selv ønsker. Hun kombinerer studiene med både jobb, trening, og sosiale aktiviteter.

Nettstudiene er virkelig helt supre å kombinere med jobbLinnea Bøe Sæther

– Jeg starter dagen med å spise en god frokost, og har så forelesning klokka 9. Deretter ser jeg litt på oppgavene vi har fått, før veiledningstimen begynner kl 11. Deretter gjør jeg ferdig oppgavene mine. Så spiser jeg middag, drar på trening, på jobb, eller henger med venner. Det varierer veldig hvor lenge jeg sitter med skole per dag, men skolen selv anslår cirka 40 timer i uka, og det tror jeg stemmer ganske godt, forteller hun.

Ettersom forelesningene streames, er de også tilgjengelige slik at man kan se dem igjen i etterkant. Linnea bruker denne fleksibiliteten til å av og til ta på seg en ekstra vakt på jobben.

– Det er helt supert at man kan se forelesningen når man vil. Jeg kan ha en dagvakt og se forelesningen når jeg kommer hjem, så nettstudiene er virkelig helt supre å kombinere med jobb. Eksamen er også skriftlig over nett, så det fungerer veldig bra, sier hun.

Oppdatert pensum

Linnea vurderte flere utdanningsinstitusjoner da hun skulle søke IT-utdanning. Valget falt på Noroff fordi hun opplevde at pensumet er mer oppdatert på Noroff.

– Jeg sammenlignet fagene som stod oppført, og så fort at Noroff har et veldig mye mer oppdatert pensum enn andre skoler har. Dette er hovedgrunnen til at jeg valgte Noroff. Jeg tenker at en arbeidsgiver som ser at studenter fra Noroff har erfaring med de fagene vi har, nok vil foretrekke studenter fra Noroff foran andre studenter, sier hun.

– Hvilke råd vil du gi til nye studenter?

– Jeg vil råde dem til å lage en god rutine og bruke ekstra tid på å skrive gode notater. Det vil lønne seg i lengden. Ellers har man som nettstudent mye fleksibilitet, så det er fint å finne en rutine som passer for deg. Prøv også å skaffe deg en kollokviegruppe på nett, sånn at du har noen å sparre med dersom du trenger det, sier hun. 

Drømmen for Linnea er å jobbe med sikkerhet innen Politiet, Kripos eller etterretningstjenesten. 

– Jeg ønsker å jobbe med krim. Det virker som en veldig spennende arbeidshverdag der ingen dager er like, og jeg føler at jeg kan utgjøre en forskjell, avslutter hun. 

Digital etterforskning er en treårig høyskoleutdanning som tilbys som nettstudier og på campus i Kristiansand. Det er løpende opptak, og du kan sikre deg din plass til augustoppstarten allerede nå.


Relaterte studier

Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top