Norske arbeidsgivere har et betydelig udekket kompetansebehov innen IKT, viser fersk rapport. Tar du utdanning innen IT og teknologi, er du nærmest garantert jobb.

IKT-næringene er blant de raskest voksende næringene i landet. Det er allerede et stort udekket behov for IKT-kompetanse i det norske arbeidsmarkedet, og problemet vil bli verre de kommende årene, viser den ferske rapporten «Norges behov for IKT-kompetanse i dag og fremover».

Til tross for en økning i antall søkere til IT-studier, øker behovet for kompetanse i bransjen betydelig mer. Det er ingen tegn til at behovet for IKT-kompetanse bremses, snarere tvert imot.

Det betyr at det er gode jobbmuligheter for deg som velger å satse på en IT-utdanning.

Noroff tilbyr spennende teknologistudier rettet mot morgendagens arbeidsmarked. Du kan velge mellom å ta en treårig bachelorgrad eller en kortere fagskoleutdanning.

«"
Foto: Jeanette L. Bækkevold

Må importere arbeidskraft

Det fremkommer i rapporten utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse AS at det ble importert IT-tjenester til en verdi av 31,6 milliarder kroner i 2019 fra utlandet. Importen er doblet siden 2015. Stadig flere IKT-oppgaver i Norge blir løst fra utlandet.

Abelia, IKT-Norge, NITO, Digital Norway, Tekna, Negotia og EL og IT Forbundet som er oppdragsgivere for rapporten mener det er helt avgjørende at det utvikles og besittes nødvendig IKT-kompetanse i Norge.

Dersom man ikke klarer å fylle gapet mellom antall arbeidstakere med riktig kompetanse og etterspørselen fra arbeidslivet fram mot 2030 risikerer Norge et verditap på 2,2 milliarder årlig.

Behovet vil trolig øke med 66 prosent

Sysselsettingen i IKT-næringen har vokst med 25 prosent de siste ti årene. Behovet er forventet å vokse med ytterligere 66 prosent frem mot 2030. Behovet for antall sysselsatte med IKT-utdanning estimeres å øke fra rundt 56.000 personer i 2019 til 94.000 personer i 2030.

I NAVs årlige bedriftsundersøkelse tallfestes den anslåtte mangelen på arbeidskraft i ulike yrkesgrupper. Undersøkelsen estimerte i 2020 at det var 3.250 ubesatte IKT-stillinger i Norge. Den estimerte mangelen er klart størst blant programvare- og applikasjonsutviklere.

Blant Abelias medlemsbedrifter er det stort eller svært stort kompetansebehov innen digital kommunikasjon, datasikkerhet og dataanalyse. For IKT-virksomhetene er det særlig store behov knyttet til datasikkerhet og programmering og systemutvikling. Disse har også stort behov for kompetanse innen kunstig intelligens, maskinlæring og interaksjons og tjenestedesign.

Få ettertraktet IT-kompetanse

Noroff tilbyr flere spennende studieretninger innen teknologi. Se oversikt over studietilbudene her. Som student sitter du igjen med praktisk IT-kompetanse og IT-ferdigheter som industrien og bransjene behøver. Alle våre IT-studier er også tilgjengelige som nettstudier

Er du usikker på hva du vil bli og hvilket studium som passer for deg? Det kan vi hjelpe deg med å finne ut av. Meld deg på studieveiledning her.

Er du interessert i IT?

Legg igjen din e-postadresse og få fem e-poster med mer informasjon om IT-studiene på Noroff. Du kan når som helst melde deg av.

Jeg har lest Noroffs personvernerklæring og aksepterer at Noroff håndterer mine data som beskrevet i vilkår og betingelser.

IT-studier på Noroff

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX-design

UX-design er en ettårig teknologiutdanning med fokus på brukeropplevelsesdesign. Bli UX-designer og få praktisk kompetanse i brukertesting, wireframing, prototyping og interaksjonsdesign.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
     
Top