Det finnes mange myter om å studere på nett. Er det mulig å ha et sosialt studieliv på nett? Og får man egentlig støtte fra Lånekassen? Tre nettstudenter bekrefter og avkrefter velkjente myter.

Aldri før har så mange søkt seg til nettstudier. Ifølge Samordna opptak har søknadstallene til nettstudier økt med hele 34,2 prosent siden 2021. Noroff har over 18 års erfaring med nettstudier, og har i dag over 3400 aktive nettstudenter. 

Blant de nettbaserte studiene finner du både bachelorstudier og fagskolestudier. Neste oppstart er allerede 18. oktober 2022. Se hvilke studier som starter her.

Flere har nok gjort seg opp en mening om denne moderne måten å studere på. Vi har derfor spurt tre nettstudenter om å bekrefte eller avkrefte noen velkjente myter.

Henriette Totland (27) studerer digital markedsføring via Noroff Nettstudier.

Det å kunne strukturere sin egen hverdag og planlegge selv er noe jeg verdsetter høyt.

Sammen med Odd Kåre Grøtte Mosleth (28), student ved cyber security, og Håkon Smalås (26), student ved digital etterforskning, svarer de tre nettstudentene på om de velkjente mytene kan bekreftes eller avkreftes.


Myte #1: Man blir overlatt helt til seg selv som nettstudent

Henriette: Så absolutt ikke, dette er en myte. Jeg har kontakt med lærere på forum som er der for meg når jeg trenger hjelp. Det er også flere studenter som tar studier på nett, så her er det bare å samarbeide om man ønsker. Jeg selv samarbeider med ei hvor vi diskuterer ulike emner og spør hverandre spørsmål som måtte dukke opp underveis. Du blir absolutt ikke overlatt til deg selv, men det er et selvstendig studium, så man må være noe disiplinert og strukturert ovenfor eget arbeid.

Odd Kåre: Jeg vil absolutt ikke si at man blir overlatt til seg selv under nettstudier. Det er egne offisielle Teams-kanaler for studenter, som gir muligheten til å knytte nettverk og vennskap med andre studenter. Enkelte av fagene åpner egne forum hvor man kan diskutere faglig stoff med andre medstudenter, så vel som gruppe oppgaver hvor man faktisk er avhengig av å jobbe sammen med andre. 

Håkon: Absolutt ikke, lærere er tilstede i arbeidstidene også for nettstudenter. Der kan du ta direkte kontakt med dem for spørsmål, eller felles i gruppekanalene. Dette har så langt for min del fungert helt ypperlig, da jeg har tilgang til veiledning når jeg har behov for det.


Myte #2: Nettstudier er ikke støttet av Lånekassen

Henriette: Det stemmer ikke, nettstudier er støttet av Lånekassen og jeg får stipend hver måned. Alle som vurderer nettstudier kan slappe helt av om de er bekymret for å måtte betale alt fra egen lomme.

Odd Kåre: Nettstudier støttes av Lånekassen, og jeg har muligheten til å få den støtten som passer best for min situasjon.

Håkon: Gjennom nettstudiene en tar ved Noroff så er det full dekning fra Lånekassen, noe som gir større mulighet for å kunne fokusere mer på studier enn å måtte jobbe 100%.


Myte #3: Fagstoffet er det samme du finner på Google/YouTube

Henriette: Det stemmer ikke. Jeg får godt forklart emnene vi jobber med, det er utfyllende setninger med eksempler og man får en helhet på temaet man jobber med. Det følger også med oppgaver som man skal gjøre når man er ferdig med å lese et emne, noe man gjerne ikke hadde gjort ved å lese på Google eller sett en YouTube-video. Man får virkelig testet seg selv etter man har gått gjennom emnene.

Odd Kåre: Man kan finne mye god informasjon på internett vedrørende de fleste emner og aspekter ved studiet, men det er et hav av informasjon på nettet som er utfordrende å navigere seg gjennom. Gjennom nettstudiene mine hos Noroff er fagstoffet brutt ned og jeg kan tilegne meg lærdommen bit for bit, se og forstå helheten, mens jeg samtidig kan finne den riktige hjelpen jeg trenger når jeg trenger den, da fra forelesere, nyttige lenker og medstudenter.

Håkon: Det ligger utrolig mye fantastiske ressurser på internett og ja, jeg vil anta at de fleste av oss bruker Google/YouTube som verktøy for å lære mye av tingene vi går gjennom enda bedre. Men gjennom utdanningen får du en god pekepinn på hva du bør fokusere på for å kunne lykkes innenfor valgt felt. Så vil jeg legge til at jeg er imponert over mengden praktisk erfaring mange av lærerne har, der de kan dele erfaringer fra faktiske saker de har tatt del i, det finner du ikke i samme grad på nett.


Myte #4: Som nettstudent må man iblant møte på campus

Henriette: Myte. Man trenger ikke stille opp på noe campus når man er nettstudent. Det er en av fordelene, mener jeg, at man slipper å møte fysisk på en skole. Så om man ønsker, kan man sitte hjemme i pysjamas og lese gjennom emnene.

Odd Kåre: Som nettstudent møter man ikke fysisk på noen campus. All undervisning skjer via nett, men også alt av registrering og annen informasjon etc.

Håkon: Myte, som nettstudent trenger man ikke å møte opp på campus.


Myte #5: Nettstudier kan ikke kombineres med jobb ved siden av

Henriette: Det stemmer overhodet ikke. Jeg selv jobber i en butikk hvor jeg har en deltidsstilling. Selv om jeg tar et fulltidsstudium så klarer jeg å jobbe fast 1-2 dager i uken og ta noen ekstravakter i helger. Det var noe av det viktigste for meg når jeg skulle videreutdanne meg, at jeg kunne ha en jobb ved siden av studiet, og det går strålende.

Odd Kåre: Nettstudier kan så absolutt kombineres med jobb. Det er absolutt mulig dersom man er strukturert, målrettet og investerer tiden riktig. Det er klart viktig å definere en god plan, sette av tid til både jobb, studier og fritid, samt at man følger planen slavisk for å kunne lykkes med det.

Håkon: Nettstudier kan absolutt kombineres med jobb ved siden av, men hvor mye en klarer å kombinere jobb ved siden av avhenger av flere faktorer. Slik som tidligere erfaring med fagene, rutiner og studiedisiplin. Det krever en del å kunne henge med i fagene uke for uke, så med en 100% stilling ved siden av kan det nok for mange bli litt i overkant. Personlig så fungerer det å jobbe et sted mellom 40-60% ved siden av, dette inkluderer en hverdag med barn og kone.


Myte #6: Det er usosialt å studere på nett

Henriette: Myte. Når man tar nettstudier på Noroff så får man tilgang til ett digitalt klasserom hvor man kan snakke med medstudenter. Det er også mulig at studenter lager private grupper på Discord, Facebook og Skype for eksempel. Jeg vet også at noen studenter i samme by møtes ofte og samarbeider. Så det er flere muligheter til å være sosial, men man må ikke være redd for å ta initiativ heller. Ønsker man ikke den veldig sosiale delen av skolen, så kan man fint også jobbe for seg selv, det spørs bare hvor mye man ønsker å være sosial med andre.

Odd Kåre: Man har muligheten til å være så sosial man ønsker å være. Ikke bare har man muligheten til å diskutere fagrelaterte emner med andre studenter via for eksempel Teams, men som nettstudent kan jeg være med på fysiske happenings som skjer ved campus, fadderuke og andre sosiale begivenheter.

Håkon: Fra første uke, første året så ble det opprettet flere egne kanaler for nettstudenter å kommunisere via, dette både i regi av Noroff og studentene. Disse er fantastiske verktøy og kanaler for nettstudenter å skaffe seg ett nettverk som student, samarbeide med skolearbeid eller å bare prate og bli kjent. Jeg har fått stor nytte av å kunne bli kjent med medstudenter og jobbe sammen underveis.


Myte #7: Som nettstudent har man ikke eksamen

Henriette: Når man er nettstudent så er eksamenene prosjektbasert. Nå i høst har vi en semesteroppgave hvor vi kan samarbeide med opp til tre stykker. Til våren igjen har vi en siste prosjekteksamen. Det varierer nok ut fra hvilke nettstudier man tar hvor lenge prosjektene varer.

Odd Kåre: Jeg har til nå hatt avsluttende eksamen i alle fagemner jeg har gjennomført ved Noroff, hvor jeg også har fått disse registrert på mitt vitnemål på lik linje med fysiske studiesteder.

Håkon: Man slipper ikke unna eksamenskjøret, tvert imot. Til nå har fagene vært bygget opp slik at du har undervisning og jobber med oppgaver jevnlig og må levere/bestå for å kunne gå opp til eksamen i fagene. Hvilke prøver og oppgaver som må tas varierer fra fag til fag.


Myte #8: Det er fleksibelt å studere på nett

Henriette: Det stemmer hundre prosent! En av de største fordelene, om ikke den største, er det å kunne studere på nett og bestemme hvor og når man skal studere. Om man ikke ønsker å dra tilbake på skolebenken, om man har familie og kanskje jobb i tillegg, er nettstudier et perfekt alternativ til fysisk skole. Du kan strukturere dagen din selv, og du kan sitte i Spania og studere om du ønsker, mulighetene er mange.

Odd Kåre: Det er absolutt veldig fleksibelt å studere på nett, noe som også var grunnen til at jeg valgte nettstudier. Som regel har jeg en tidsramme for når eksamener må gjennomføres, og denne er stort sett alltid lagt opp slik at jeg kan tilpasse dette opp mot for eksempel jobb, uten å måtte ta mye fri og liknende. Forelesninger innspilles og legges ut slik at jeg kan se dette når det passer meg, men jeg har også muligheten til å være med på forelesning i «live» tid hvor jeg da også kan stille direkte spørsmål til foreleseren.

Håkon: – Det stemmer at nettstudier gir fleksibilitet, i form av at du selv kan velge når på dagen som passer for deg å drive med skolearbeid. Hvis du er på jobb eller noe på dagtid så kan du se leksjonene på kveldstid og jobbe da. Slik har det vært med eksamener også, da du har fra morgen til kveld å ta eksamen på, så må du bare være obs på hvilket klokkeslett eksamen er utilgjengelig.


Myte #9: Nettstudenter får seg ikke like lett jobb, ettersom arbeidsgivere ikke anerkjenner utdanningen

Henriette: Det er en myte. Jeg har hørt studenter få seg jobb før de er ferdig med utdanningen. Det å studere på nett har heller ingenting å si for en arbeidsgiver, fordi du sitter igjen med den samme kunnskapen som om du hadde gått på en fysisk skole. Vitnemålet er det samme.

Odd Kåre: Jeg personlig har fått flere jobbtilbud, og det at jeg tar et studie på nett vil jeg absolutt ikke si har vært noe negativt ovenfor disse arbeidsgiverne. Enkelte arbeidsgivere ønsker kanskje at kandidater skal ha gått en fysisk utdannelse, men dette føler jeg personlig at jeg ser mindre av og jeg tror de aller fleste er mer opptatt av at man har gjennomført en relevant utdannelse og har oppnådd ønskede resultater som supplerer deres egenskaper og ferdigheter til å gjøre en god jobb.

Håkon: Nå kjenner jeg flere som har fullført nettstudier som har fått seg jobb, samt flere som får seg jobb under studiene, så jeg vil ikke tro det har noe å si.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning. Du kan når som helst melde deg av.

Jeg har lest Noroffs personvernerklæring og aksepterer at Noroff håndterer mine data som beskrevet i vilkår og betingelser.

Alle studier:

Studietilbud ved Noroff

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Anvendt maskinlæring, Machine Learning, utdanning

Anvendt maskinlæring

Med anvendt maskinlæring kan du lære systemer å lære fra data. Bli attraktiv for jobber innen kunstig intelligens og gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Data Analyst Noroff

Data Analyst

Bli dataanalytiker og få en nøkkelrolle i bedriften. Behovet for dataanalytikere er enormt i de fleste bransjer i dag og i fremtiden.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Backend-utvikling Noroff

Backend-utvikling

Bli backend-utvikler og jobb med fremtidens nettløsninger. Backend-utviklere topper listen over de mest etterspurte tech-jobbene i 2022.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Prosjektledelse, utdanning, Noroff, Emergence

Moderne prosjektledelse

Bli en moderne prosjektleder på denne ettårige utdanningen fra Emergence School of Leadership. Du utvikler deg selv som leder og åpner nye dører og muligheter for din fremtidige karrierevei.

   Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX-design

UX-design er en ettårig teknologiutdanning med fokus på brukeropplevelsesdesign. Bli UX-designer og få praktisk kompetanse i brukertesting, wireframing, prototyping og interaksjonsdesign.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
UI-design, utdanning

UI-design

Blir klar for jobb som UI-designer med denne ettårig teknologiutdanningen. Få ettertraktet kompetanse i brukergrensesnittdesign og gå rett i jobb etter utdanningen.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Video er en viktig del av influencer-markedsføring. Jobb med digitale strategier og benytt videoproduksjon og storytelling på Facebook, Instagram, YouTube og andre sosiale medier.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Digital prototyping, 3D-printing

Digital prototyping

Morgendagens produkter fremstilles og testes digitalt. Bli klar for jobb i prosess- og produksjonsindustrien med en fremtidsrettet utdanning som lærer deg å designe fysiske produkter ved bruk av 3D-printing.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi, utdanning

3D design og spillteknologi

Bli 3D-designer og jobb med spill, VFX, visualisering, AR og VR eller i andre bransjer. Studiet benytter nyeste teknologi og arbeidsmetoder, slik at du blir klar for et moderne arbeidsliv.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Interaktiv

Jobb med moderne spillteknologi, og bli en attraktiv 3D-designer med førstehåndskunnskap om spillmotorer. På studiet kan du lage ditt eget spill, og lærer blant annet visualisering og 3D-grafikk for VR og AR.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1+1 år
  60+60 studiepoeng
Les mer
3D design og spillteknologi - Interaktiv, utdanning

3D design og spillteknologi - Innholdsutvikling

Bli 3D-designer og skap estetiske miljøer til spill, film og andre bransjer. Studentene lærer fotogrametri, 3D-miljøer, modelleringsteknikker og karaktermodellering.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1+1 år
  60+60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top