Dette er passordene du IKKE bør ha om du ønsker å beskytte deg og dine data.

Cyber-kriminalitet er et stadig økende problem og det å beskytte våre digital data er i dag minst like viktig som å låse bilen eller inngangsdøren til boligen din.

Vi vet at det viktigste vi kan gjøre for å beskytte oss er å opprette sterke passord, samt å ta godt vare på dem. Men det er langt i fra alle som er like oppfinnsomme når de oppretter sine passord.

Det viser CyberNews sine store undersøkelse av verdens mest brukte passord. Gjennom å samle inn data fra en rekke datalekkasjer, har de analysert over 15 milliarder passord.

Der gjorde de flere interessante funn om hvordan folk kommer opp med passordene sine. Det ble for eksempel tydelige hvilke favorittidrettslag som er mest populære, samt hvilke byer, matretter og banneord som er mest brukt i passord.

På topp av listen finner vi passordet "123456", og denne lite kreative kombinasjonen har toppet denne listen i flere år.

 

Topp 10 passord

De fleste har fått med seg at sikkerhetseksperter anbefaler deg å ha sterke og unike passord, på minst åtte tegn, men fortsatt er det mange som velger en enklere løsning. Det viser topp 10-listen over de mest brukte passordene i verden.

  1. 123456
  2. 123456789
  3. qwerty
  4. password
  5. 12345
  6. qwerty123
  7. 1q2w3e
  8. 12345678
  9. 111111
  10. 1234567890

Du tenker kanskje at «qwerty» og «qwerty123» ikke er de verste passordene du har sett, men om du kikker på tastaturet ditt vil du se at det er de seks første bokstavene på tastaturet. Sammen med nummerrekker og kjente ord så er det blant de enkleste passordene å knekke.

Det enkle er sjelden det beste når det kommer til passord.

Les også: Slik fant Finn flere teknologer - og flere kvinner

 

Mest brukte årstall, navn og banneord

I tillegg til å se på hvilke passord som var mest vanlige så har CyberNews også analysert hvilke ord som er mest vanlige å bruke innenfor ulike kategorier.

Noe av det de fant ut var:

  • Eva er det mest brukte navnet i passord, foran Alex og Anna.
  • Det mest brukte årstallet var 2010, mens det nest mest vanlige var 1987.
  • Liverpool er det femte mest vanlige idrettsklubb-navnet som forekommer i passord, mens Arsenal og Chelsea også er hyppige passord-innslag. Det mest populære er likevel Suns (basketball-laget Phoenix Suns), etterfulgt av Heat (Miami Heat, også det basketballag).
  • Syv prosent av alle passord inneholder banneord eller skjellsord, hvorav «ass» var mest brukt. Kanskje er mange så lei av passord nå at det setter sitt preg på ordvalget?
  • Roma, Lima, Milano og London er alle populære bynavn i passord, mens aller mest vanlig er Abu (Dhabi).

Nå som du vet hva som er de meste vanlige passordene, og hvilke ord og tall som er mest brukt, så vet du også hva du bør styre unna når du skal lage dine passord.

Les også: Vil du lære deg å kode?

 

Interessert i nettverk og IT-sikkerhet?

Noroff - School of Technology har flere studietilbud innen Cyber Security, nettverk og IT-sikkerhet.

Gjennom Noroff Accelerate kan du ta fleksible, effektive kurs ved siden av full jobb. 

Nettverk- og sikkerhets-bootcamp (CCNA1) er den første av tre bootcamper som vil kvalifisere deg til å ta Ciscos anerkjente CCNA (Cisco certified network associate)-sertifisering. Om du ønsker å bygge din kompetanse innenfor IT-sikkerhet er dette en god plass å starte. 

Om du ønsker å ta en bachelorgrad kan du ta Bachelor i Cyber Security eller Bachelor i Digital etterforskning (digital forensics) på Noroff Høyskole, mens fagskolen tilbyr toårig praktisk rettet program i Nettverk og IT-sikkerhet.

     
Top