Mange norske bedrifter hemmes av mangel på IKT-kompetanse, melder Abelia. Spesielt innenfor IT-sikkerhet er det behov for langt flere kloke hoder.

- Situasjonen i Norge nå er at selskapers vekst rammes av mangelen på IKT-kompetanse, og at langt flere arbeidsplasser kunne vært skapt om ikke det var for den kompetansemangelen.

Det sier Kjetil Thorvik Brun, leder for teknologi og digitalisering i Abelia, foreningen for kunnskaps- og teknologivirksomheter i NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon).

NHOs årlige kompetansebarometer viser at en fjerdedel av deres drøye 29.000 medlemsbedrifter oppgir at de har utilstrekkelig IKT-kompetanse. Samtidig oppgir om lag halvparten at IKT-kompetansen deres bare i noen grad er tilstrekkelig.

- Det trengs både spisskompetanse og breddekompetanse, ettersom IT-utvikling ikke lenger bare er noe som skjer i teknologibedrifter, men overalt. Så behovet for IT-utviklere generelt er stort. I tillegg er det stort behov for spesialisert IT-kompetanse innenfor sikkerhet, analyse, kunstig intelligens og system- og programvareutvikling, sier Thorvik Brun.

Trenger 40.000 flere med IT-kompetanse 

- Sikkert karrierevalg

Ifølge (ISC)2s årlige «Cybersecurity workforce study» er det en mangel på over 3,1 millioner ansatte innenfor IT-sikkerhet på verdensbasis. Også i Norge er kompetansegapet stort. I NHOs kompetansebarometer oppga 41 prosent av bedriftene at de har behov for mer kompetanse innenfor IT-sikkerhet.

- Norge har ligget langt fremme i digitalisering, og vi har tatt i bruk ny teknologi relativt tidlig. Det er bra, men gjør oss også sårbare. Det er en utfordring at utviklingen innenfor IT-sikkerhet ikke har holdt følge med resten av utviklingen, og det er det dessverre flere bedrifter som har fått svi for, sier Thorvik Brun.

- Det sies at det finnes to typer bedrifter. Det er de som har vært utsatt for et cyberangrep, og de som ikke vet at de har vært utsatt for et cyberangrep.

Hva er løsningen?

- Det må investeres i sikkerhet og ikke minst satses på kompetanseutvikling. Der må næringslivet og myndighetene jobbe sammen. Vi har mye kritisk infrastruktur i Norge og bedriftene som ivaretar denne infrastrukturen har et enormt behov for mennesker med kompetanse i IT-sikkerhet, sier Thorvik Brun, som mener det vil være store karrieremuligheter for dem som besitter denne kompetansen fremover.

- Om du har god kompetanse på IT-sikkerhet vil du kunne velge og vrake i jobber. Jeg føler meg rimelig sikker på at fremtiden er digital, og da vil behovet for IT-sikkerhet bare vokse fremover. Det er også viktige roller, som beskytter både individer, samfunnet, bedrifter og verdiskapning, sier han og legger til:

- Så om du skal velge en karrierevei nå så er det et ganske sikkert valg.

Styrker kurstilbudet innenfor IT-sikkerhet

Noroff- School of technology and digital media tilbyr i dag bachelorutdanninger i både Cyber security og digital etterforskning. Nå utvides tilbudet innenfor IT-sikkerhet.

I september arrangeres den første Nettverk- og sikkerhets-bootcampen, et fleksibelt onlinekurs du kan ta ved siden av jobb.

- Dette er noe som er veldig etterspurt i markedet, og vi fikk bra med påmeldinger på den første bootcampen med en gang vi lanserte kurset, forteller Erlend Koppen Skar, leder i Noroff Accelerate. 

Gjennom ti uker går du gjennom den første av i alt tre moduler i Cisco Certificated Network Associate (CCNA)-pensumet. 

- Det er en god start på en karriere innenfor IT. Senere kan du ta de to andre modulene, og sikre deg den anerkjente CCNA-sertifiseringen som vil gi deg større muligheter i din IT-karriere, sier Koppen Skar, og legger til at bootcampene for CCNA2 og CCNA3 allerede er satt opp.

     
Top