Mange bedrifter sliter med å dekke gapet mellom kompetansen de besitter og kompetansen som behøves i fremtiden. Hva kan du som leder gjøre med det?

En rapport fra World Economic Forum fra 2020 sa at utviklingen innenfor automatisering og behovet for effektivisering vil føre til at 85 millioner jobber som blir utført av mennesker vil forsvinne innen 2025. Den gode nyheten er at de spår at 97 millioner nye jobber vil bli skapt. Mange av dem med stillingstitler vi i dag ikke har hørt om.

Digitaliseringen av samfunnet gir store muligheter, men det stiller også nye krav. Og det betyr at vi må lære nye ting, og det fort. For bedrifter handler det om å ha den rette kompetansen til å kunne utvikle seg videre, og ikke bli akterutseilt. For individene handler det om å forbli relevante og attraktive på arbeidsmarkedet.

IKT-kompetanse er i dag en knapphetsressurs i Norge, og i mange andre land. Den teknologiske utviklingen går så fort at tradisjonelle utdanningssystemer ikke dekker kompetansebehovene. Det gjør at bedriftene selv må ta et større ansvar for å bygge den nødvendige kompetansen.

 

Reskilling eller Upskilling

Økt fokus på det store kompetansegapet innenfor teknologi i Norge, og digitaliseringen av samfunnet vårt, har gjort at begrepene Reskilling og Upskilling blitt mer utbredt i Norge. Begge handler om å bygge kompetanse. Men hva betyr de egentlig?

Reskilling handler om å lære deg nye ting, få ny kompetanse, slik at du kan utføre andre oppgaver, kvalifisere deg for en ny jobb eller kanskje skifte karriereretning fullstendig. Reskilling er viktig for deg som ønsker å få nye muligheter i arbeidslivet, men det kan også være avgjørende for en bedrift som står mitt i en digital transformasjon. Gjennom reskilling kan gode medarbeidere bli kvalifisert for nye roller og nye oppgaver i bedriften. Dermed kan de fortsette å være viktige ressurser for bedriften, fremfor å risikere å bli utdatert, eller i verste fall overflødige.

Upskilling betyr å styrke kompetansen din for å bli mer produktiv og lykkes bedre jobben yrket du har idag. Dte er nødvendig ettersom de fleste jobber endrer seg over tid. Ny teknologi og nye verktøy tas i bruk, og det stiller nye krav til de ansatte. Gjennom uppskilling kan du sørge for å vedlikeholde og oppdatere din kompetanse.

For bedriften er det avgjørende å ha den rette kompetansen, for å øke produktiviteten og effektiviteten. Da må de ansattes kompetanse vedlikeholdes og styrkes i takt med den teknologiske utviklingen. Bedrifter som ikke prioriterer kompetanseheving av sine ansatte risikerer å bli akterutseilt. 

 

Hvorfor ikke bare ansette nye folk?

Det enkle svaret på det er at det ikke finnes nok kompetanse til å dekke behovet. 2 av 3 av NHOs oppgir at de har et udekket kompetansebehov. Halvparten av NHO-bedriftene oppgir at de ikke har tilstrekkelig IKT-kompetanse. Korn Ferry anslår at det i 2030 vil være 85 millioner ubesatte jobber fordi det ikke finnes nok mennesker med den rette kompetansen. ALLE trenger nå økt digital kompetanse, og konkurransen om de kloke hodene innen for eksempel IT-utvikling og IT-sikkerhet er stor. De største og rikeste selskapene vil kanskje klare seg, fordi de vil klare å tiltrekke seg nok kompetanse, mens resten vil måtte kjempe om «smulene». Det er ikke bærekraftig.

Heldigvis ser vi at mange av de største teknologibedriftene satser stort på upskilling og reskilling, gjennom interne opplæringsprogrammer eller gjennom samarbeid med utdanningsinstitusjoner. 

Men også mindre selskaper bør sørge for å bygge den kompetansen som er nødvendig for å overleve og vokse i fremtiden. 

Forskning viser forøvrig også at det er mer lønnsomt å omskolere ansatte gjennom reskilling fremfor å erstatte dem med nye ansatte.

 

Ansatte ønsker å lære nye ting

Det er ikke bare din bedrift som er avhengig av å bygge ny kompetanse for å lykkes i fremtiden. Også de ansatte vil se verdien av å utvikle seg. I en av de PwCs store arbeidstakerundersøkelse, «Hopes and fears 2021», kom det frem at tre av fire arbeidstakere ønsker å lære seg nye ferdigheter for å kunne bli i sin jobb.

Ved å investere i de ansatte gjennom kompetansehevingstiltak vil de ansatte føle seg verdsatt. Å lære nye ting er både motiverende og inspirerende, og det bidrar også til økt produktivitet.

En McKinsey-rapport viser faktisk at 94 prosent av arbeidstakere sier de vil bli lenger i en bedrift som gir dem anledning til å bygge på sin kompetanse.

 

Haster det?

Fremtiden er nå. Digitaliseringen skjer i et voldsomt tempo, og både bedrifter og ansatte kommer ut av Covid19-pandemien med nye utfordringer, ny lærdom og nye forventninger.

Ny teknologi gjør sitt inntog i de fleste bransjer og bedrifter, og bruken av blant annet data, kunstig intelligens, automatisering og maskinlæring gir store muligheter for å effektivisere og skalere mange virksomheter. For å utnytte denne teknologien trengs det kompetente folk.

Selv om du opplever at bedriften har den kompetansen dere trenger i dag, så er det å legge til rette for læring og kompetanseheving en god investering for fremtiden. Kompetansen bedriften sitter på i dag, er ikke nødvendigvis nok til å møte fremtidens utfordringer.

Les mer: Slik lykkes du med upskilling av bedriftens ansatte

 

Hva kan Noroff Accelerate gjøre for din bedrift?

Mange store bedrifter investerer millioner av kroner interne Reskill- eller Upskill-programmer. For små og mellomstore bedrifter kan det være mer krevende å få til. Samtidig kan smidigheten i mindre bedrifter også være en fordel. Mange utdanningsinstitusjoner satser i dag mer på å tilby fleksible videreutdanningsprogrammer, så hvis du vet hvilken kompetanse du ønsker så er sjansene store for at du kan finne et program som passer.

I Noroff Accelerate fokuserer vi på teknologi og digitale medier. Våre fleksible online-bootcamper gjør det mulig å bygge attraktiv teknologi-kompetanse i løpet av 4-12 uker, ved siden av jobb.

Noroff - School of Technology and Digital Media er en utdanningsinstitusjon som helt siden oppstarten i 1987 har hatt fokus på teknologi. Gjennom samarbeid og dialog med næringslivet utvikler vi utdanningstilbud som gir den kompetansen som etterspørres ute i de ulike industriene. Noroff tilbyr både høyskole-utdanninger, praktisk rettede fagskoleutdanninger, og kortere, fleksible kompetanseprogrammer gjennom Noroff Accelerate.

Accelerate utvikler nye programmer fortløpende, og kan også levere skreddersydde løsninger for din bedrift.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.gjerne for å høre om vi kan hjelpe din bedrift å bygge den kompetansen dere trenger for å lykkes i fremtiden.

Les mer om Noroff Accelerate her.

     
Top