Selv om du ikke kan forskjell på gresk og Python så er det aldri for sent å lære deg å kode. Men hvorfor, tenker du kanskje? Her er fem gode grunner.

 

Du har kanskje hørt det før, at verden trenger flere mennesker som kan kode. Mennesker som snakker datamaskinens språk. Men for de fleste av oss er det et fremmedspråk.

Vi lever nå i en verden som blir stadig mer digitalisert, der mange jobber på en datamaskin store deler av dagen, der smarttelefonen din er som en del av kroppen, bilen din vet hvor du skal hver morgen, og gressklipperen klipper gresset uten at du trenger å bevege deg ut på plenen.

Alle disse digitale dingsene snakker samme språk. Uansett hvor enkle eller avanserte oppgaver de løser så trenger de koder for å forstå hva de skal gjøre.

Alle disse digitale tingene må programmeres for å utføre sine oppgaver.

Derfor er det å forstå koding noe av det mest nyttige du kan lære deg, i alle fall om du tenker på dine karrieremuligheter. Mennesker med kompetanse innen koding og programmering er allerede hete på arbeidsmarkedet, og behovet blir ikke noe mindre etter hvert som verden digitaliseres stadig mer.

Noen vil bruke kodekompetansen til å bli webutviklere, til å utvikle programvare eller kanskje en app til mobilen. Men bare det å kunne forstå hva koding er, og kunne kommunisere på språket IT-utviklere bruker, vil kunne gi deg stor verdi.

Her er fem grunner til at du bør lære deg koding

 

1. Du blir mer effektiv og produktiv

Det som er fantastisk med datamaskiner er at de er utrolig gode til å gjøre repeterende oppgaver. Datamaskinene har nemlig hatt en enorm utvikling i kapasitet og fart. Din smarttelefon inneholder flere millioner ganger mer datakraft enn det Apollo 13 var utstyrt med under månelandingen i 1969.

Ensformige, kjedelige oppgaver som vi bruker timer og dager på, er noe en datamaskin kan gjøre for oss i løpet av sekunder eller minutter. De blir aldri slitne, de klager aldri og gjør heller ikke de menneskelige feilene som de aller fleste av oss gjør.

Om du kan lære deg å utnytte den kraften datamaskinene har ved å lage dine egne programmer, så kan du effektivisere mye av ditt ensformige arbeid, slik at du kan bruke tiden på mer produktive oppgaver. Mennesker som jobber med økonomi, som bruker mye av sin tid på å plotte inn tall i Excel-ark og skjemaer, vil kanskje kjenne ekstra mye på dette behovet.

Les mer: Tech-gründer lærte Python på kodebootcamp: - Nå kan jeg jobbe mer effektivt

Men bare det det å skulle gi 20 dokumenter nye navn, eller å sortere epostene dine i ulike mapper hver morgen, kan ta mye av din arbeidstid. Et par linjer med kode kan hjelpe deg slik at du aldri trenger å gjøre det manuelt igjen!

Kort oppsummert: Med grunnleggende ferdigheter i programmering vil du kunne gjøre en bedre jobb, på mindre tid. Til stor verdi for både din arbeidsgiver og deg.

Ved hjelp av din kreativitet kan du finne løsninger på ulike utfordringer ved hjelp av koding. Og ved å dele av din kunnskap, spesielt til dine ledere, vil du fort bli en stor ressurs på arbeidsplassen.

 

2. Du vil forstå hva IT-folkene sier!

De fleste bedrifter jobber i dag med teknologi på et eller annet nivå. Det innebærer at du har IT-utviklere eller andre «IT-folk» som kolleger. Mange bedrifter utvikler også produkter som krever utviklere.

Du har kanskje snakket med IT-utviklere om deres arbeid tidligere, uten å forstå bæret av hva de sier. Teknologi-språket innebærer mange fremmedord, forkortelser og uttrykk som gir liten mening for de som ikke har IT-bakgrunn.

Samtidig er det ikke sikkert at IT-avdelingen i bedriften har den samme forståelsen av andre deler av bedriften, som salg, markedsføring, økonomi, produktutvikling, osv.

Ved å lære deg litt om koding og programmering vil du kunne forstå IT-kollegene dine på en helt annen måte. Ja, dere kan rett og slett snakke samme språk.

Om du vet hvordan datamaskiner virker og hvordan programvare er bygd opp, så kan du naturligvis stille mye mer relevante spørsmål og få et langt mer fruktbart samarbeid med IT-ekspertene.

Det vil også kunne gjøre deg til en verdifull ressurs for selskapet, ettersom du kan bidra til å knytte sammen IT og teknologi til resten av bedriften. Det gjelder både i større bedrifter med flere avdelinger med spesialister innenfor ulike felt, men også i mindre bedrifter som er avhengige av å kjøpe eller leie inn IT-tjenester. Din kode-forståelse kommer godt med når du skal kommunisere hva din bedrift trenger.

Om du har lederambisjoner i en teknologidrevet bedrift er det naturligvis også en stor fordel å ha grunnleggende kunnskap om koding, for å kunne forstå mulighetene som ligger i teknologi, men også for å kunne følge opp teknologene i bedriften på en god måte.

 

3. Du blir bedre på problemløsning og kritisk tenkning

I en stadig mer automatisert verden er arbeidsgivere nå i større grad opptatt av myke ferdigheter, eller soft skills. Ifølge McKinsey er problemløsing og kritisk tenkning to av de mest etterspurte «soft skills» i arbeidsmarkedet i dag.

Ville det ikke vært nyttig om det gikk an å utvikle disse ferdighetene, samtidig som man tilegner seg digitale kompetanse? Jo, og koding er løsningen!

Koding handler om å løse problemer, det er hele essensen i dataprogrammer. De skal løse oppgaver for oss. Og en datamaskin må bli fortalt nøyaktig hva den skal gjøre, på sitt språk.

Poenget her er ikke at du skal løse alle problemer og spørsmål du kommer over ved hjelp av koding, men måten du må tenke på når du koder vil gjøre deg bedre til å løse andre problemer også.

Det å løse problemer på en strukturert måte er selve kjernen i koding:

  1. Du starter med å lage en solid plan.
  2. Du må undersøke og identifisere mulige utfordringer og problemer
  3. Du må jobbe målrettet mot målet ditt, steg for steg.

Koding vil også lære deg å være oppmerksom på detaljer, fordi når det kommer til kode så hjelper det lite å gjøre ting «nesten perfekt». Det må være perfekt, ellers funker det ikke.

Den perfeksjonismen er kanskje ikke noe du må ta med deg inn i alle deler av livet, men det vil uten tvil kunne være en stor fordel i mange oppgaver på arbeidsplassen.

 

4. Du kan lage din egen nettside og skape din egen jobb

Enten du ønsker å bygge en karriere innenfor teknologi eller noe helt annet så vil det å ha sin egen hjemmeside være en stor fordel.

En hjemmeside som viser dine prosjekter er gull verdt for å vise potensielle arbeidsgivere hva du kan. Spesielt for deg som ikke har en formell utdannelse innen IT så er det avgjørende å demonstrere din kompetanse. Det kan også være vel så viktig som dine formelle papirer, da mange teknologimiljøer er mest opptatt av hva du faktisk kan, og at du evner å lære nye ting, enn hva som står på papirene dine.

Det å ha programmeringskunnskaper nok til å kunne lage og oppdatere sin egen hjemmeside er også en stor fordel om du driver for deg selv. Uansett hva du selger av produkter eller tjenester så vil en hjemmeside være en naturlig plass å vise det frem, og også selge det.

Kanskje du maler eller tar bilder på fritiden, jobber som frilansjournalist, driver vaskebyrå eller selger egenproduserte smykker? Du kan selvsagt kjøpe ferdig vare og betale andre for å drifte og oppdatere nettsiden for deg, men det blir ikke det samme som å kunne utvikle det akkurat slik du ønsker.

Det vil også spare deg for relativt store utgifter, i alle fall om du har behov for en levende nettside med spesifikke behov.

Om du utvider utvikler-kompetansen din så kan du også utvikle din egen app, eller andre digitale produkter.

Ved å kunne koding, og forstå de mulighetene som ligger i teknologi, så vil kun kreativiteten din sette grenser for hvilke ideer du kan komme opp med - og realisere.

Det å kunne skape sin egen arbeidsplass, enten en fulltidsjobb eller som et sideprosjekt ved siden av annen jobb, er utrolig givende, og samtidig en trygghet om arbeidsmarkedet skulle bli tøft.

 

5. Det er nesten en jobb-garanti - og gir stor fleksibiliet

En ting er at programmerings-kompetanse kan gi deg mange muligheter til å skape din egen arbeidsplass. Men om du virkelig lærer deg programmering, så vil du også åpne mange nye muligheter på arbeidsmarkedet. Den teknologiske utviklingen og digitaliseringen av alle bransjer gjør at behovet for utviklere har vært stort over mange år. Finn.no har meldt om enorm etterspørsel etter IT-kompetanse i år, og det er spådd at behovet for IT-utviklere vil øke langt raskere enn andre yrker i årene fremover.

En rapport fra Samfunnsanalystisk analyse sier at det er vil være behov for 40.000 flere sysselsatte med IKT-utdanning i Norge i 2030.

Det er ingen tvil om at mennesker med relevant IT-utdanning og kompetanse går gode år i møte på arbeidsmarkedet.

Det positive er at det i jakten på mange stillinger innenfor IT-utvikling er viktigere å kunne demonstrere din faktiske kompetanse og kunnskap, enn å ha fine papirer å vise til. En selvlært utvikler kan være minst like verdifull som en kandidat med formell IT-utdanning, og mange bedrifter har forstått det. Ettersom etterspørselen etter IT-utviklere er så stor har mange bedrifter begynt å tenke annerledes for å dekke sine kompetansebehov. Da kan en selvlært utvikler, eller det å skolere ansatte i IT-utvikling gjennom Reskilling/Upskilling, være en god løsning.

Det å skaffe seg sertifiseringer kan være en god måte å dokumentere sin IT-kompetanse på, og noe de fleste selskaper setter høyt når de leter etter ansatte med spesifikk kompetanse.

Noe som både øker dine muligheter til å skaffe deg jobb som IT-utvikler, og gir deg store muligheter for fleksibilitet, er at IT-utvikling er noe som kan gjøres hvor som helst. Det er store muligheter til å skaffe deg remote arbeid, eller ta med deg jobben dit du måtte ønske. Mange mennesker har fått smaken økt fleksibilitet gjennom de siste to årene, og mange ønsker å fortsette på den måten, for å få en bedre balanse mellom jobb og fritid.

Om du ønsker mer fleksibilitet til å kunne jobbe fra hvor du vil, og til å kunne søke jobber på tvers av både kommune- og landegrenser, så er IT-utvikling en smart vei å velge.

 

Lyst til å lære deg koding?

Det finnes mange måter å lære seg å kode på, også for deg som ikke har anledning til å starte på en IT-utdannelse. Du kan skaffe deg bøker og du kan finne mye innhold på internett. Men det å lære deg koding og de ulike programmeringsspråkene alene kan være utfordrende. 

Noroff Accelerate tilbyr 10-ukers bootcamper på deltid, med tett oppfølging og en veldig hands-on form for læring. Om du virkelig ønsker å lære deg koding og programmering kan det være en god løsning for deg.

«Programmering med Python» og «Frontend-utvikling med JavaScript» er to bootcamper du kan melde deg på uten omfattende forkunnskap om koding.

Lykke til!

 

     
Top