Alexander Wasberg var lei av jobben som motormontør da han søkte om plass i Scanias reskilling-program. I løpet av tre måneder forandret han karriereretning totalt.

 

- Jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å endre karriereretning på denne måten. Det føles fantastisk, forteller Alexander Wasberg.

Vi møter ham i Scania ITs lokaler i Södertälje, en halvtimes kjøring fra Stockholm. Scania, som er blant verdens største leverandører av lastebiler, busser og andre transportløsninger, har sitt hovedkvarter her. Rundt 16.000 ansatte jobber i Scania i Södertälje, en betydelige del av beboerne i byen.

Det var sjømann Alexander egentlig ville bli. Han studerte i Gøteborg for å bli kaptein. Men etter at han traff sin nåværende forlovede bestemte han seg for å hoppe av studiene og flytte inn med henne, en kort kjøretur unna Södertälje.

Derfor var det ikke unaturlig at han fikk sin første jobb i Scania i 2016.

- Jeg fikk jobb som motor-montør på samlebåndet. Min oppgave var å skru ulike deler på motorene, samt å kjøre noen tester på dem, før vi sendte dem videre, forklarer han.

Det var en fysisk krevende jobb, der han ofte jobbet kveldsvakt. 

 

Alexander jobbet tidligere som motor-montør på samlebåndet i Scania-fabrikken i Södertälje. Foto. Scania

 

It-utvikler på tre måneder

Etter tre og et halvt år som motormontør fikk han se at Scania søkte deltakere til et nytt reskilling-program. Av totalt 160 søkere fra hele Scania ble han plukket ut som en av 12 som fikk plass.

- Jeg ønsket nye utfordringer, og jeg ønsket å lære nye nytt. For meg var det en fantastisk mulighet. Det å gå tilbake til å studere på universitetet er ikke så lett når man har hus og regninger å betale. Så jeg er veldig glad for at Scania ga meg denne muligheter, sier han og smiler bredt.

Reskilling-programmet i Scania hadde som mål å omskolere ansatte fra ulike deler av Scania til å bli IT-utviklere. I likhet med i de fleste andre industrier så spiller teknologi en stadig større rolle i Scania, og det å få tak i nok IT-kompetanse er ikke lett.

I samarbeid med Noroff Accelerate og Experis Academy satte Scania sammen et program der deltakerne gikk gjennom en intensiv 12-ukers bootcamp, for deretter å ha praksis i ulike team i Scania IT.

Programmet ble en stor suksess, og alle de 12 deltakerne jobber i dag som IT-utviklere i Scania.

- Nå er jeg frontend-utvikler. I mitt team bygger og drifter vi blant annet Scanias nettsider, forteller Alexander.

 

Se videointervju med Alexander her (artikkelen fortsetter under videovinduet)

 

- Læreren var veldig god

Han forteller at han var spent på hva han ville få ut av reskill-programmet.

- Jeg hadde prøvd litt programmering på videregående skole, men ikke på noe avansert nivå. Jeg husker jeg synes det var spennende, men jeg valgte en annet retning da jeg skulle velge studier etterpå, sier han.

- Jeg hadde et håp om at jeg skulle lære nok til å kunne bli en frontend-utvikler i løpet av disse månedene, men jeg hadde ingen erfaring med den typen akselerert læring før, så jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, sier han.

Da programmet startet synes han det var ganske utfordrende, og det likte han.

- Det gikk raskt og jeg lærte mye. Læreren fra Noroff Accelerate var veldig god. Han var alltid tilgjengelig for å hjelpe oss. I stedet for å gi oss svaret, så fikk vi den informasjonen vi trengte for å løse problemene selv. Det er den beste måten å lære på, mener jeg, sier Alexander.

 Alexander sammen med kolleger i Scania IT. Tina Tizro (t.v.) var også en del av reskill-programmet.

 

- Ikke se ned på deg selv

Alexander og de andre deltakerne startet med å lære HTML, CSS og JavaScript, før de lærte om servere og rammeverk som Vue, React og Angular. Etter bootcampen startet de å jobbe i ulike team i Scania IT, og gjennom praksis har Alexander fortsatt å lære hver dag på jobb.

Om du virkelig ønsker det og er brenner for det du gjør, så bør det ikke være noe problemAlexander Wasberg

- I min forrige jobb var det mye repetisjon og jeg visste akkurat hva jeg skulle gjøre. Nå lærer jeg mye hver eneste dag. Det var en overgang å gå fra en fysisk tøff jobb til en jobb der jeg sitter mest foran datamaskinen, men det hjalp da jeg fant ut at jeg kunne stå oppreist og jobbe innimellom, sier han og smiler.

Han har et klart råd til andre som vurderer å skifte karriereretning gjennom reskilling.

- Folk som lurer på å reskille seg selv må ikke være redde for å utfordre seg selv, eller ha dårlig selvtillit fordi de ikke har høyere utdanning. For det er ikke nødvendig. Om du virkelig ønsker det, og brenner for det du gjør, så bør det ikke være noe problem. Og hvis du lærer raskt, som meg, så bør det gå ganske fint, sier han og smiler.

Han er glad for at Scania ga han muligheten, og at selskapet ser verdien av å utvikle sine egne ansatte fremfor å bare ansatte nye mennesker.

- Jeg føler meg veldig heldig som jobber for et selskap som investerer i sine ansatte ved å utdanne dem. Det skaper et godt mangfold i bedriften når mennesker fra ulike bakgrunner jobber sammen i team. Jeg har et annet perspektiv ettersom jeg kommer fra produksjonen, sier han.

Les mer: Reskill-program ga Scania 12 nye utviklere - på 12 uker

     
Top