Det finnes flere lister som rangerer de mest populære programmeringsspråkene, basert på ulike kriterier. Men en ting er de enige om, nemlig at Python topper listen.

 

Det å skulle rangere de mange ulike programmeringsspråkene etter popularitet er ingen eksakt vitenskap. Men det finnes flere ulike indekser som gir en god pekepinn på hvilke språk som er mest brukt og etterspurt i dag.

De sier ikke noe hva som er det beste språket, da det vil være subjektivt og situasjonsavhengig, men de er en god indikator for deg som lurer på hvilke programmeringssåpråk du bør lære deg.

TIOBE Index, PYPL og StackOverflow er tre av oversiktene som er mest vanlige i å referere til. De har alle ulike måter å måle populariteten på, noe som gir litt ulike resultater, men toppen av listen er relativt lik.

Og øverst på alle listene i august 2022 troner Python.

Pyhtons allsidighet, kombinert med at det er relativt enkelt å lære, gjør at det har blitt svært utbredt innen de fleste bransjer og industrier, og det har også blitt et foretrukket programmeringsspråk for nybegynnere. Det er trolig mye av grunnen til at språket topper alle de tre ulike oversiktene.

 

TIOBE Index

Python topper TIOBE Index sin liste over de meste populære programmeringsspråkene. Faktisk har Python aldri hatt en høyere markedsandel enn de 15.42 prosentene målingen for august 2022 viser. Python har toppet de årlige listene fra TIOBE de siste årene, og viser ingen tegn til å miste sin markedsandel.

TIOBE Index oppdateres månedlig og baserer seg på hva utviklere over hele verden bruker, og hva som læres bort på kurs, skoler og universiteter. De bruker data fra søkemotorer som Google, Bing, Yahoo, Wikipedia, Amazon, YouTube og Baidu for å komme frem til rangeringen.

Skjermdump: TiobeIndex

 

PYPL Index

The PopularitY of Programming Language Index (PYPL) rangerer programmeringsspråkene etter hvor ofte det søkes etter tutorials (opplæringsmarteriale) om de ulike språkene i Google.

I august 2022 er Python nummer 1 på listen med en andel på 28,11 % av alle søk. Pyhton erstattet Java på toppen av listen i 2018 og har vært en klar nummer 1 siden den gang.

Skjermdump: PYPL

 

StackOverflow

Nettstedet Stackflow, en spørsmål-og-svar-nettside for utviklere og teknologer med over 100 millioner månedlige besøkende, har en liste som viser hvordan programmeringsspråkenes popularitet har utviklet seg over tid, basert på antall spørsmål som stilles på nettsiden om de ulike programmeringsspråkene.

Den viser at Python også der har vært en suveren nummer 1 etter at språket overtok toppplasseringen på listen i 2018. JavaScript er en like klar nummer to på listen, mens Java følger på tredjeplass.

Skjermdump: Stockowerflow

 

Gjør jobben for deg

Noroff Accelerates Python-ekspert, Jean-Clive Bailey, er ikke overrasket over at Python topper de listene over de mest populære programmeringsspråkene.

- Den største fordelen for mange er at Python er et skriptingspråk som er designet slik at det kan gjøre oppgaver som du normalt ville gjort selv. Selv med begrenset teknisk kompetanse kan du få gjort mye på kort tid, og derfor kan Python virkelig effektivisere arbeidet ditt, sier Bailey.

Det er noe som bekreftes av flere av deltakerne på Accelerate-bootcampen "Programmering med Python".

- Python vil helt klart effektivisere arbeidet. Vi kan jobbe både smartere og mer effektivt, og jeg vet også mer om hvilke muligheter som ligger i Python, fortalte tech-gründer Helge Jørgensen etter at han hadde lært seg programmering med Python gjennom programmet på 10 uker.

 

Les mer:

Fem grunner til at du bør lære Python

Fem grunner til at du bør lære JavaScript

 

     
Top