Hvordan kombinere jobb med bootcamp-livet, og hvordan få maks læringsutbytte i løpet av ti uker? Her er tipsene som hjelper deg gjennom bootcampen. 

For deg som ønsker å heve din kompetanse samtidig som du jobber så er en Accelerate bootcamp en effektiv måte å gjøre det på. Dette med bootcamper, spesielt innenfor programmering, er et voksende fenomen. Forskjellen på Accelerate og en del andre aktører er at Accelerate tilbyr sine bootcamper på deltid, det vil si at du kan gjennomføre dem ved siden av full jobb. 

Det krever vilje å legge ned den ekstra innsatsen ved siden av jobb, men samtidig er motivasjonen nettopp å gi deg selv kompetanse som gjør deg mer attraktiv i arbeidsmarkedet. 

Men hvordan skal du kombinere jobb med bootcamplivet? Hvordan skal du få mest mulig ut av de ti ukene med læring?  

Her er 11 tips for å lykkes best mulig på bootcamp 

 

1. Vær ærlig med omgivelsene dine 

Å gjennomføre en bootcamp ved siden av jobb krevet at du legger ned 10-20 timer i uka med innsats. For at ikke det skal bli konflikter på hjemmebane er det lurt å forberede familien på hva som venter. Fortell også venner og kolleger at du i denne ti-ukers-perioden kommer til å være mer travel enn vanlig. 

Fordelen med en bootcamp, sammenlignet med deltidsstudier som går over ett eller flere år, er naturligvis at det kun varer i ti uker. Det betyr at du kan være ekstra sosial både før og etter for å kompensere, og dermed sørge for at både vennskap og forhold består! 

2. Legg en plan 

Det å skulle bruke mellom 10 og 20 timer i uka på studier kan virke enkelt, men uten å legge en plan for det kan det fort bli tøffere enn du tror. 

Sett deg ned i forkant og legg inn tid i kalenderen slik at du ser hva som faktisk må til. Vær tro mot planen du har lagt, men samtidig fleksibel nok til at ikke planen føles som en tvangstrøye. En av fordelene med en online-bootcamp er jo nettopp at den gir deg stor fleksibilitet. 

Les mer: Slik fungerer Accelerate

Når passer det best for deg å lære? Det vil variere fra person til person, utfra arbeidssituasjon, familiesituasjon og andre forpliktelser. Kanskje er du en morgenfugl som legger ned en time studier før jobb? Kanskje er det best å vente til ungene er lagt og roen har senket seg i huset? Det vet du best. Men det er en stor fordel å ha en klar plan for hvordan du skal gjennomføre før du starter på bootcampen. Sett av tid til å lære! 

Det kan også være lurt å oppdatere planen underveis. Lag gjerne en plan for en uke av gangen, så kan du ta høyde for andre viktige gjøremål og hendelser. 

3. Snakk med din arbeidsgiver 

Mange arbeidsgivere legger gjerne til rette for ansatte som vil gjennomføre utdanning eller kurs. Hvis du skal lære noe som vil være positivt for både deg og for bedriften, er det heller ikke usannsynlig at arbeidsgiveren vil være villig til å bidra økonomisk og/eller tilrettelegge for at du skal kunne gjennomføre dette.  

Din leder bør være glad for at du tar initiativ til å tilegne deg nye kompetanse, og forskning viser også at påfyll av kompetanse og kunnskap er motiverende for ansatte. 

Uansett er det lurt å informere arbeidsgiver så tidlig som mulig, ettersom det da er lettere for deg og din leder å planlegge for det.  

Det kan også være lurt å forklare din leder hvordan du har tenkt å balansere jobb og bootcamp-liv, slik at sjefen forstår at du ikke ofrer produktiviteten på jobben. 

4. Forbered deg 

Selv om det på mange bootcamper ikke er krav til spesiell erfaring eller kompetanse for å delta, så er det smart å stille forberedt. Les deg opp, se en Youtube-video, eller snakk med noen som kan faget. 

Ved å ha litt kjennskap til begreper og hva du skal lære vil du få en langt lettere start på bootcampen, noe som vil gjøre det lettere for deg å lære. 

5. Ikke kjør solo 

Selv om dere ikke møtes fysisk i et klasserom så er det en god investering å prøve å bli kjent med de andre deltakerne på bootcampen. Gjennom gruppearbeid og diskusjon vil du uansett få muligheten til å snakke med en del av dem, men det oppfordres også til å bruke de digitale kommunikasjonskanalene til rent sosialt samvær. 

Å være del av et miljø vil gjøre det mer motiverende og meningsfylt, samtidig som det er lærerikt og givende å ha noen å diskutere utfordringer og oppgaver med. 

Kanskje kan du til og med alliere deg med kolleger eller andre du kjenner, og melde dere på bootcamp i sammen. Ved å forplikte seg til noe sammen med andre blir motivasjonen for å gjennomføre på en god måte bedre, og dere kan også hjelpe hverandre underveis. 

Uansett om du melder deg på alene eller sammen med andre er det smart å bli kjent med de andre deltakerne også. Det å bygge nettverk er en viktig del av studielivet, og det kan du gjøre også på bootcamp. Hvem vet hvor du møter på de andre deltakerne i fremtiden? 

6. Ikke glem å leve 

Selv om det kan være krevende å kombinere jobb med bootcamp så er ti uker såpass lenge at det ikke er noen god ide å glemme alle dine vanlige gjøremål. 

Tenk over hva som er viktig for deg, og prioriter tid til det. Enten det er trening, syklubb eller å få med deg gullrekka på fredagskvelden, så er det viktig for motivasjonen at du kobler av og henter energi fra det du liker best. 

Husk også familien. Det er ikke sikkert små barn har full forståelse for at mor eller far prioriterer dem bort i ti uker, så husk å sette av nok familietid.  

En uke inneholder 168 timer, 24 timer hvert døgn. På en arbeidsdag bruker du cirka 15 timer total på søvn og jobb. Fortsett med det. Søvn er viktig for å klare å holde fokus gjennom ti uker! 

Det betyr at du har ni timer i døgnet igjen å disponere. Selv om du bruker to-tre timer på studier så har du også tid til andre ting. Det handler bare om å planlegge. Les punkt 2. 

7. Bli med for å lære 

Å delta på en Accelerate bootcamp kan være intenst ettersom undervisningen er lagt opp for å gi deg maksimalt læringsutbytte i løpet av relativt kort tid.  

Husk hvorfor du meldte deg på. En bootcamp gir deg konkret kompetanse og kunnskap som du kan ta i bruk i arbeidslivet.  

Så prøv å lære så mye du kan, engasjer deg og sørg for at du får det du trenger ut av bootcampen. Det er ingen god ide å gå gjennom opplegget med minimal innsats og lite engasjement. Det funket kanskje for å få vitnemål i tidligere skolegang, men etter en bootcamp er det først og fremst kunnskap og kompetanse du sitter igjen med, ikke et stykke papir der det står at du gjennomførte. 

Husk også at deltakerne har ulike utgangspunkt, at noen alltid vil være flinkere enn deg, og at det ikke er sikkert du forstår alt med en gang. Men om du legger ned innsatsen som skal til, og er tålmodig, så vil du lykkes. 

8. Spør om hjelp 

Foreleserne og instruktørene i Accelerate er der for deg. Det er den gode oppfølgingen, feedbacken og oppbackingen som er selve kjernen i Accelerate-kursene. Det er satt av tid der foreleserne er tilgjengelige for deg, bruk den godt! 

Bruk de digitale kommunikasjonskanalene flittig underveis i kurset, til å få innspill og hjelp fra både forelesere og de andre deltakerne.  

På Accelerate bootcamp så oppfordres det til å jobbe sammen, diskutere sammen og finne løsninger sammen. På samme måte som i arbeidslivet. 

Så bruk de andre deltakerne, og ikke vær redd for dele dine erfaringer og din kunnskap med andre. Vær heller ikke redd for å virke dum, for det vil alltid være noen som kan mer enn deg. Se på dem som en ressurs, og sørg for at du lærer så mye DU kan. 

9. Sett Netflix og Instagram på pause 

Selv om du har lagt en god plan, du har fått aksept fra familien og arbeidsgiveren din, og du er topp motivert, så er det tidstyver som kan sabotere din bootcampopplevelse. Ettersom bootcampen foregår online, så kan det være lurt å logge av sosiale medier mens du jobber. Å scrolle gjennom instagram, der vennene dine deler bilder av alt annet enn studier, kan være forstyrrende. Det samme kan det være om det foregår en spennende diskusjon i chatgruppen med kompisene dine. Sosiale medier er en stor del av manges liv, men akkurat disse ti ukene kan det være lurt å være bevisst på å legge det bort de timene du har satt av til å lære. 

Det er heller ingen god ide å starte på en ny serie på Netflix like før, eller underveis, i bootcampen. En spennende serie kan som kjent være umulig å legge bort, men det kan bli vrient å pløye gjennom åtte sesonger av din favorittserie samtidig som du er på bootcamp! 

10. Bruk dine nye skills på jobb 

Bootcampene skal gi deg kompetanse og verktøy som du kan ta i bruk i arbeidslivet. Samtidig er det mange deltakere med ulik bakgrunn, som kommer fra ulike bransjer og forskjellige yrker. Prøv å relatere kunnskapen du får til det du jobber med, eller det du ønsker å jobbe med. Hvordan kan du bruke din nye kunnskap på din arbeidsplass, eller til å gjennomføre ditt prosjekt?  

Etter hvert som du lærer nye ting kan du også teste det ut i jobbsituasjon, det er fordelen ved å lære ved siden av jobb. Ved å knytte din nye kunnskap til dine arbeidsoppgaver vil bootcampen bli enda mer relevant og spennende. 

Er dine nye skills lite relevante i jobben din bør du likevel ta i bruk kompetansen så raskt du kan. Start et prosjekt der du kan bruke kunnskapen i praksis. I Accelerate fokuseres det sterkt på praktisk læring, med moderne teknologi og verktøy. Bruk dine nye skills etter bootcampen for å utvikle deg videre, og for å sørge for at ikke du glemmer det du har lært. 

Les mer: IT-folk er brennhete på arbeidsmarkedet

11. Gi deg selv en belønning, eller ti 

Å fullføre en bootcamp ved siden av jobb krever innsats, og da skulle det bare mangle at du belønner den gode innsatsen! Den største belønningen er ny kunnskap og kompetanse som sannsynligvis vil gi deg nye muligheter i livet. Men noen ganger trenger man også noe mer konkret, noe man kan nyte med en gang. Sett deg mål før du starter på bootcamp og belønn deg selv når du klarer det. Det kan være en bedre middag på restaurant, en weekendtur, eller noe annet du ønsker deg. 

Det er heller ikke noe i veien for å dele opp bootcampen i etapper og gi deg selv mindre belønninger underveis. Det viktigste er at du finner noe som gir deg litt ekstra motivasjon til å stå på.  

Ses på bootcamp! 

     
Top