Arbeidslivet har utviklet seg i rekordfart under koronapandemien og de fleste ønsker seg ikke tilbake til slik det var tidligere. Microsofts undersøkelse, 2021 Work Trend Index, gir en pekepinn på hvordan fremtidens arbeidsliv blir.

 

- Mange bedrifter ønsker å gå tilbake til slik det var, ved å tvinge folk tilbake til kontorene. Det vi ser er at folk søker seg til nye jobber om ikke de får den fleksibiliteten de ønsker. Bedrifter er nødt til å ha en strategi for det hybride arbeidslivet, hvis ikke vil de slite med å beholde sine beste folk, eller rekruttere nye, sier Dag Nyrud, direktør for Modern Workplace i Microsoft. 

De fleste fikk arbeidshverdagen sin radikalt forandret nærmest over natten da koronapandemien førte til nedstenging i samfunnet våren 2020. Nå begynner hverdagen vår å normalisere seg, men arbeidslivet blir kanskje aldri det samme som før pandemien.  

Rapporten 2021 Work Trend Index fra Microsoft og LinkedIn viser at den enorme teknologiske utviklingen, og erfaringen fra koronapandemien, de siste årene har endret både arbeidsmarkedet og arbeidshverdagen.  

- Fra 12. Mars 2020 har vi tilegnet oss teknologi i et tempo som ellers ville tatt fem-ti år. Fordelene med hjemmekontor er også godt kjent. Fleksibiliteten gjør at folk kan strekke arbeidsdagen og tilpasse den sitt liv. I tillegg er det bevist at effektiviteten og produktiviteten ikke går ned når vi er på hjemmekontor, forteller Nyrud. 

Det gjør at mange bedrifter i dag jobber med å legge tilrette for en ny hybrid arbeidshverdag. Mens mange andre kanskje lurer på hvordan de skal organisere seg i årene som kommer. 

 

Dag Nyrud (Foto: Microsoft)

 

Tar tid å finne balansen 

Nyrud holder ofte foredrag om den nye arbeidshverdagen, han var blant annet en av foredragsholderne under TechPoint2021. Der delte han blant annet hovedfunnene i 2021 Work Trend Index. 

Blant det mest interessante er at 70 prosent av ansatte oppgir at de ønsker å beholde fleksibiliteten de hadde under koronapandemien. Samtidig oppgir 65 prosent at de ønsker mer tid sammen med sine kolleger. 

Rapporten viser også to av tre ledere nå vurderer å gjøre endringer i lokalene for å legge bedre til rette for en hybrid arbeidshverdag. 

- Det vi ser er at effektiviteten og produktiviteten øker på hjemmekontor, men kreativiteten og innovasjonen går ned. De fleste ønsker å ha fleksibilitet til å velge når de jobber hjemme, og når de går på kontoret, men de ønsker også å ha muligheten til å treffe kollegene sine, sier Nyrud, som personlig ser for seg å ha 2-3 dager i uka på kontoret, og resten på hjemmekontor. 

- For meg vil full fleksibilitet si at jeg kan velge samme dag om jeg skal på kontoret eller ikke. Om jeg har tre faste dager i uken jeg må være på kontoret, så er ikke det fleksibilitet for meg. 

Han forteller at mange har lengtet tilbake til arbeidsplassen, til å treffe mennesker igjen, etter lang tid uten mulighet til det. 

- Pendelen har svingt helt fra den ene til den andre siden. Mange har ikke møtt kolleger fysisk på lang tid. Så behovet for å møtes igjen er stort nå. Det vil nok ta litt tid før vi finner den rette balansen, så det er ikke så lurt for arbeidsgiverne å gjøre de store valgene og grepene på arbeidsplassen ennå. Men små cellekontor er det lite behov for fremover. Det vi trenger er lokaler der folk kan møtes, og sosiale områder. Når folk først kommer på kontoret så er det ikke for å sitte hele dagen alene på et kontor, sier Nyrud. 

 

Den fleksible arbeidshverdagen er kommet for å bli, og de arbeidsgiverne som bommer på dette vil kunne få problemer Dag Nyrud

Risikerer å miste sine beste ansatte 

Nyrud er tydelig på at arbeidsgivere som ikke tilbyr sine ansatte tilstrekkelig fleksibilitet vil få problemer. 

- På sikt vil de slite med å holde på sine beste folk, og å rekruttere nye. Det å lage en strategi for et hybrid arbeidsliv og skape en god kultur rundt dette i bedriften, blir kjempeviktig. Den fleksible arbeidshverdagen er kommet for å bli, og de arbeidsgiverne som bommer på dette vil kunne få problemer. En del bedrifter vil nok prøve å få ting tilbake slik det var, men makten ligger hos arbeidstakerne. Og fleksibilitet er noe mange ser etter når de velger jobb i dag, sier Nyrud. 

Work Trend Index-rapporten viser at over 40 prosent av arbeidstakere vurderer å skifte arbeidsgiver det neste året. Nyrud mener det er flere årsaker til det, men ønsket om en fleksibel arbeidshverdag er det den viktigste. 

- En av grunnene er at flere oppgir at arbeidsgiver ikke gir dem den fleksibiliteten de ønsker. De har fått smaken på et fleksibelt arbeidsliv, og ønsker å fortsette med det, sier han. 

Både på finn.no og LinkedIn Jobs kan man nå sortere jobbsøk etter jobber med mulighet for «fjernarbeid» og antall stillinger blir stadig flere. 

Det er gruppen i alderen 30-45 år, perioden der flest er travle med familieliv, det er flest som bytter jobb nå. 

- Det kan nok være fordi denne gruppen, de som har litt erfaring i arbeidslivet, har lettere for å få nye jobber. Det ses nok også som mindre risikofylt å ansette en erfaren, selvgående person, om den skal jobbe på hjemmekontor, fremfor en ferskere person som trenger mer oppfølging, sier Nyrud. 

 

Digitalisering kan gi mer inkludering 

Han forteller at denne nye fleksibiliteten, muliggjort gjennom digitale verktøy som Teams, har åpnet opp et globalt arbeidsmarked. Det gjør at bedrifter får muligheten til å rekruttere fra hele verden, samtidig som arbeidstakere har en helt annen fleksibilitet når det gjelder hvor de bosetter seg. 

- Spesielt i Norge, der det for mange er attraktivt å bo ute i distriktene, er det en stor fordel. Nå kan man bo på et av de mange små, vakre, stedene i Norge, men likevel ha en jobb i et stort selskap i Oslo, sier Nyrud. 

- En annen ting som er fantastisk med denne fleksible, digitale, arbeidshverdagen er at det øker muligheten til å inkludere mennesker som har fysiske eller psykiske utfordringer. Vi kan tilrettelegge hverdagen på en helt annen måte, det er en veldig positiv ting. 

 

Sett av tid til Upskilling 

Den digitale utviklingen fordrer også en digital oppgradering av ansatte. Nyrud mener det er avgjørende at arbeidsgivere legger til rette for, og oppfordrer, de ansatte til å lære nye ting. 

- Før gikk vi på skole, og så brukte vi den kunnskapen i jobben vår resten av livet. Nå er hver dag en ny læringsreise, og vi er nødt til å tenke på en annen måte, sier han. 

Han forteller at mange nå har begynt å se verdien av livslang læring, men det som mangler mange steder er at det settes av tid til det. 

- Det må prioriteres og settes av tid til at de ansatte kan lære i arbeidstiden. Upskilling er fundamentalt for å kunne utvikle din bedrift og dine ansatte, forteller Nyrud, og legger til at Microsoft har gjort hele sitt læringsbibliotek tilgjengelig for alle. 

Les også:

Slik fant Finn flere teknologer - og flere kvinner

DNB: - Teknologi har blitt en del av alt vi gjør

Styrk den teknologiske kompetansen i din bedrift

     
Top