Innenfor fornybar energi-næringen, og blant kunnskap- og teknologi-bedrifter, er mangelen på IKT-kompetanse stor. Det skaper utfordringer for næringen, og store muligheter for IKT-hodene.

 - Hoveddelen av løsningen på dette kompetansegapet er kompetanseheving og videreutdanning av egne ansatte, der de tilføres den kompetansens om etterspørres. Det er en økende anerkjennelse blant bedriftene om at det må satses på kompetanseutvikling i bedriften, og stadig flere dedikerer midler til å bygge kompetansen hos sine ansatte, forteller Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.

Abelia er NHOs landsforening for kunnskaps- og teknologi-virksomheter. De organiserer ca. 2 600 virksomheter med over 56 000 årsverk innen IKT, telekom, undervisning, forskning, konsulent/rådgivning, kreative næringer og ideelle organisasjoner.

To av tre mangler IKT-kompetanse

NHOs siste kompetansebarometer, som kartlegger kompetansebehovet i norske bedrifter, viser rundt halvparten av bedriftene oppgir å ha udekket behov for IKT-kompetanse.

Blant Abelias medlemsbedrifter oppgir 64 prosent at de mangler IKT-kompetanse, og 21 prosent oppgir at det gjelder «i stor grad». Eriksen Søreide beskriver situasjonen som dramatisk.

- Det er en stor utfordring. Det haster å omstille oss fra et ressursavhengig Norge, til et samfunn med fokus på kompetanse og teknologi. Når to av tre sier dette så er det litt dramatisk. Det betyr at de ser muligheter for vekst og økt forretning, men at ikke de klarer å møte markedets behov på grunn av manglende IKT-kompetanse, sier han.

Rundt halvparten av Abelia-bedriftene oppgir i kompetansebarometeret at de taper kunder og oppdrag på grunn av udekket kompetansebehov.

Les mer: Halvparten av NHO-bedriftene mangler IKT-kompetanse. 

 

- De små virksomhetene taper

En annen konsekvens av mangelen på IKT-kompetanse er at det skaper en tøff konkurranse om teknologi-hodene.

- Våre medlemmer må bruke mye tid og energi på rekruttering, og dette kan bidra til en usunn konkurranse og mye ustabilitet, der lønn blir et vanlig konkurransemiddel. Det er uheldig for næringslivet, ettersom det gjør det vanskeligere å drive med overskudd, sier Eriksen Søreide.

- De som sitter igjen som taperne er ofte gründervirksomheter og andre mindre virksomheter som ikke kan matche de store bedriftene på lønn.

For studenter og andre med oppdatert IKT-kompetanse betyr det at de er veldig attraktive i arbeidsmarkedet, og at nærmest kan velge og vrake i jobber.

- De som studerer IKT eller utvikler sin kompetanse gjennom videreutdanning har tatt et klokt valg! Kompetansebarometeret viser at næringslivet skriker etter IKT-kompetanse, så det vil være gode muligheter for å få spennende jobber om du besitter denne kompetansen, sier Eriksen Søreide.

 

Digitalisering innenfor fornybar energi

Behovet for IKT-kompetanse er enda mer prekært innenfor fornybar energi-næringen. Medlemsbedriftene i Energi Norge, arbeidsgiverorganisasjonen som representerer selskapene som produserer, transporterer og leverer fornybar energi i Norge, er de som oppgir å ha størst udekket behov av IKT-kompetanse. Hele 70 prosent av bedriftene mangler IKT-kompetanse, hvorav 15 prosent av dem oppgir at de «i stor grad» har udekket IKT-behov.

- Digitaliseringen av bransjen kunne gått fortere. Vi har gode verktøy, men får nok ikke hentet ut det fulle potensialet ettersom vi ikke har nok IKT-kompetanse, sier Brynhild Totland, kompetanse og FoU rådgiver i Energi Norge.

 

Forutser hendelser ved bruk av data

Totland tror det store behovet for IKT-kompetanse henger sammen med at bransjen ligger langt fremme innenfor digitalisering.

- Når man har ønske om å digitalisere så øker også behovet for den kompetansen. De store selskapene drar nok mye av lasset her, sier hun, og legger til at fornybarnæringen også har et felles digitaliseringsinitiativ (DIGIN) der selskapene har gått sammen for å finansiere og utarbeide digitaliserte løsninger for datautveksling og effektiv informasjonsflyt.

- Det er blant annet sterkt fokus på prediktivt vedlikehold. Det er forferdelig dyrt om et vannverk havarerer. Om vi kan analysere store datamengder og historiske data, og bruke kunstig intelligens og smarte systemer, så kan vi bedre forutse ting før de skjer, forteller Totland.

Derfor er det ikke unaturlig at 71 prosent av bedriftene i Energi Norge oppgir at de har udekket kompetansebehov i å «Bruke og analysere store datamengder».

- Vi har veldig avanserte systemer for produksjonsstyring, for å verdsette vann, osv. Vi jobber også med å styre strømlastene, slik at ikke alle bruker strømmen på likt. Det ser vi smarthus-styring i privatboliger, men vi har også større systemer for industri. Målet er å styre strømforbruket slik at ikke vi behøver å bygge ut så mye nett.

 

Attraktiv næring

Selv om behovet for IKT-kompetanse er stort ute i bedriftene i fornybarnæringen opplever Totland at de er en attraktiv bransje.

- De unge opplever oss som en spennende bransje, og det å jobbe med fornybar energi, elektrifisering og nye løsninger er noe mange synes er spennende. Det er også en del store konserner i vår næring som tiltrekker seg mange unge, kloke hoder, sier Totland.

Hva vil du si til studenter og andre som kunne tenke seg å jobbe innenfor fornybar energi?

- Har de teknisk IT-kompetanse, da er de veldig attraktive. Vi trenger de som kan designe systemer og lage modeller, og de med kompetanse i dataanalyse og IT-sikkerhet. Vi trenger egentlig  IT-kompetanse på alle nivåer, sier Totland

 

Trenger fleksible kurstilbud

Eriksen Søreide i Abelia mener utdanningsinstitusjonene har en viktig rolle i å løse disse utfordringene. Det er spesielt kortere, fleksible utdanningsløp som etterspørres.

- Vi trenger fortsatt flere med mastergrad, men vi må ha begge deler. Utfordringen til utdanningssektoren må være å lage kortere programmer, med større fleksibilitet, sier han.

Han gleder seg over tilbud som Noroff Accelerate, som tilbyr fleksible kurs som kan tas ved siden av jobb.

- Det er veldig gledelig at Noroff og andre tilpasser seg den etterspørselen som finnes ved å gi ganske korte og konsentrerte utdanningsløp. Jeg hører også flere gode historier fra folk som har fått nye oppgaver etter å ha bygget sin kompetanse gjennom slike kurs, sier han.

Han nevner digital sikkerhet, og behandling og analyse av data som områder der etterspørselen etter kompetanse er spesielt stor.

Hvilke råd gir dere til bedrifter som sliter med å skaffe seg IKT-kompetanse?

- Det vi ser er at de bedriftene som er bevisste på å investere i utvikling av sine ansatte er bedre rustet. Ikke bare øker de kompetansen hos sine nåværende ansatte, men de blir også mer attraktive for nye talenter. Det er det beste rådet vi kan gi, men det krever jo at bedriftene må investere midler i det, og tilby den fleksibiliteten som trengs, sier Eriksen Søreide.


Bygg kompetanse før sommeren

Ønsker du bygge din IKT-kompetanse på en effektiv og fleksibel måte? Se når våre neste Accelerate-bootcamper starter. 

     
Top