Amir Nickel og Alexander Ledsaak Aag ble uteksaminert fra University of South Wales med toppkarakter på sine bachelorgrader: – Det føles veldig bra, sier de.

Etter to år på nettverk og IT-sikkerhet ved Noroff Stavanger, valgte IT-studentene Amir Nickel og Alexander Ledsaak Aag å benytte seg av tilbudet bachelor i utlandet.

Dermed reiste til University of South Wales, hvor Amir studerte BSc (Hons) Computer Science, og Alexander studerte BSc (Hons) Computer Security.

Begge gikk ut med toppkarakterer på sine bachelorgrader:

– Det føles veldig bra å få toppkarakter fra University of South Wales, spesielt da man har investert så mye tid i det, sier Amir.

I disse dager blir stadig flere enheter koblet opp mot internett, noe som øker behovet for IT-sikkerhet.Alexander Ledsaak Aag

– Ja, det føles selvfølgelig bra å ende bachelorstudiet med en toppkarakter. Det var en fin belønning for arbeidet jeg har lagt ned i studiene mine, sier Alexander.

– Hvorfor ville dere studere IT?

– Jeg ønsket å jobbe med hobbyen min. Interessen for fagfeltet har alltid vært der, og er nå enda større med tanke på hvor teknologien går videre, sier Amir, og peker på internet of things.

– I disse dager blir stadig flere enheter koblet opp mot internett, noe som øker behovet for IT-sikkerhet. Det er en spennende bransje fylt med unike problemstillinger og store muligheter for teknisk fordypning. Selvfølgelig har jeg også en personlig interesse for IT, sier Alexander.

Les også: Derfor bør du vurdere IT-utdanning

– Hva synes dere om Wales og oppholdet der?

– Wales er fint sted, iallfall hovedstaden Cardiff. Det er utrolig bra uteliv og veldig høflige mennesker, sier Amir.

Alexander er enig:

– Folk er høflige og smiler når de møtes, noe vi nordmenn kunne vært flinkere til. South Wales har også mange fine severdigheter. Det finnes mange fine parker og gamle slott i nærheten.

Bachelor i utlandet, university of south wales

University of South Wales: Etter to år på Noroff Fagskole kan studenter ta siste året i en bachelorgrad i utlandet.

Forberedt til arbeidslivet

– Hvordan er universitetet og studentlivet på campus?

– Universitetet har flinke lærere som vet hva de snakker om, sier Alexander. – Mange har også hatt lange karrierer i IT-bransjen. Vi fikk en veldig god velkomst hvor det ble arrangerert turer og andre eventer spesielt for internasjonale studenter. Campus er også veldig fint og har flere spisesteder, nattklubb og treningssenter med gymsal, squashbaner og mye mer.

MI6 rekrutterer direkte ifra University of South Wales, og det med god grunn.Amir Nickel

– Universitet er kjent for moderne IT-teknologi. MI6 rekrutterer direkte ifra University of South Wales, og det med god grunn, sier Amir.

– Hvordan var bachelorstudiet i Computer Science?

– Det var veldig interessant og jeg kan med sikkerhet si at det har forberedt meg til arbeidslivet, sier Amir. – Det var selvsagt krevende, men såpass interessant at jeg trivdes veldig med studiene.

– Hvordan var bachelorstudiet i Computer Security?

– Studiet fokuserte på avansert nettverksteknologi og såkalt etisk hacking, sier Alexander. – I bacheloroppgaven så jeg nærmere på om BitTorrent-teknologi kunne brukes til å forbigå Intrusion Detection Systemer, og skrev en applikasjon i Python for å teste hypotesen.

– Hvorfor er IT-sikkerhet viktig for Norge?

Norge er et av de landene som bruker mest teknologi, men samtidig henger vi etter på IT-sikkerhet.Amir Nickel

– Norge er et av de landene som bruker mest teknologi, men samtidig henger vi etter på IT-sikkerhet. Vi er flinke til å bruke teknologien men ikke like flinke til å ivareta sikkerheten, sier Amir.

campus i wales

– Faglig tyngde og praktisk erfaring

– Har dere noen gode råd om IT-sikkerhet?

– Det er viktig å passe på at man ikke gjenbruker passord og PIN-koder, sier Amir. – Min bacheloroppgave handlet om gjenbruk av PIN-koder. Det viste seg at de fleste bruker dem på nytt. Det samme gjelder også passord som ofte er veldig enkle og lite gjennomtenkt. Bedrifter må utdanne sine medarbeidere i passordbruk, og ha bedre regler for sikkerhet.

– Bruk passord som er minimum åtte tegn og som inneholder tall, tegn, og store og små bokstaver, sier Alexander. – Det er også viktig å være kritisk til hvilke opplysninger man legger ut på nettet. I disse dager legger folk ut for mye informasjon om seg selv på sosiale medier uten å tenke seg om. Dette er informasjon som kan brukes av hackere til å stjele passord og private kontoer som kan få katastrofale følger.

Les også: – IT betegnes som den nye oljen og arbeidsmulighetene er mange

– Hvordan vurderer du Noroff sitt opplegg med bachelor i utlandet?

– Opplegget bachelor i utlandet er meget attraktivt og er et kjempegodt valg når det kommer til IT-studier, sier Amir.

Det er også viktig å være kritisk til hvilke opplysninger man legger ut på nettet.Alexander Ledsaak Aag

– Jeg synes opplegget har vært veldig bra. De to årene på Noroff har absolutt forberedt oss på å ta det siste året i Wales, sier Alexander. – Jeg vil absolutt anbefale det. Det gir både faglig tyngde og praktisk erfaring. Pluss at man får muligheten til å studere i utlandet og oppleve en annen kultur.

– Hva er planene videre?

– Nå blir det jobbsøking, så får vi se hva som skjer, smiler Alexander.

– Etter jeg har kommet hjem fra Wales har jeg fått fire jobbtilbud, nesten på dagen, så jeg begynner å jobbe i Vestfold som IT-sikkerhetskonsulent, noe jeg gleder meg veldig til, sier Amir.

Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Top