– Kompetanse innen ny teknolog er de nyutdannedes viktigste fortrinn, mener Pål Skogerbø i MH Wirth.

– Den teknologiske utviklingen går rasende fort, så mitt best tips til unge som ønsker å jobbe i vår bransje er å sørge for å være i front digitalt. Det gjør dem attraktive, sier Skogerbø, leder for teknologiutvikling i MH Wirth.

MHWirth er lokalisert i 15 land, og på hovedkontoret i Kristiansand utvikles det nyeste innen boreteknologi. Skogerbø forteller at det stilles store krav til teknisk og digital kompetanse for å være ledende i deres bransje, og at mye av arbeidet som foregår i den kristiansandsbasert bedriften starter med 3D-modellering. Dermed må 3D-kompetansen ligge i bunn hos medarbeiderne. 

Alle komponentene i en borerigg produseres etter våre 3D-modeller.Pål Skogerbø, MH Wirth

Alt produseres etter 3D-modeller

–  Alt starter i grunnen med 3D-modeller, for det er arbeidsverktøyet vårt som vi bruker for å lage modeller av alle komponenter som etterhvert skal settes sammen til en boremaskin, forklarer han.

De digitale modellene utvikles i Kristiansand, for så å sendes til lavkostland for produksjon. 

– Enkelt forklart så fungerer det slik at alle komponentene i en borerigg produseres etter våre 3D-modeller. Vi lager 3D-modeller i Norge og sender dem ut til produksjon, og når alle komponentene er produsert, settes de sammen til større utstyr og fullstendige borerigger.

Artikkelen fortsetter...

3D-utdanninger: Noroff har 3D-utdanninger i Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og via nettstudier. Foto: Jeanette L. Bækkevold.

Bredt undervisningstilbud innen 3D

Noroff underviser i 3D i en rekke studier. Disse er 3D design og animasjon, 3D spilldesign, 3D filmproduksjon, bachelor i interaktive medier - spill, bachelor i interaktive medier - animasjon, VFX - visuelle effekter og teknisk design med DAK 2D/3D.

I august starter også et nytt 2-årig studium i digital prototyping.

Naturtro simulatorer av 3D

Skogerbø sier at 3D-jobbing er utbredt og forventet i effektiv produksjon, men at MHWirth skiller seg fra andre ved også å bruke sine 3D-modeller i test og treningssimulatorer. 

– Vi setter alle modellene sammen til en hel virtuell rigg som kobles sammen med styresystemet i boreriggen, og så brukes de til å trene i.

Man setter seg rett og slett i en operatørstol omgitt av datamaskiner på alle kanter i lokalene på Dvergsnes, men simulatoren er så naturtro som det overhodet er mulig å oppnå på fastland.

– Å sitte inne i en slik simulator, eller digital tvilling som det også kalles, oppleves helt reelt. Alt fungerer som om man er offshore, og det gjøres av to grunner; for å teste ut nye ting før de settes i produksjon og for at de som skal operere riggene kan trene.

Denne måten å øve på, gir store kostnadsbesparelse.

– Det koster 300-400 tusen dollar om dagen for å leie er rigg, og da sier det seg selv at det blir dyrt med for mange feilskjær, sier Skogerbø.

Men alt dette hadde ikke være mulig uten medarbeidere med solid erfaring og kompetanse innen den nyeste teknologien.

– Erfaring er viktig, men de nyutdannede hodene kan ha et fortrinn hvis de sørger for å lære seg den nyeste teknologien. Da kan de spille en rolle allerede fra første dagen de begynner å jobbe hos oss eller andre i samme bransje, sier Pål Skogerbø, leder for teknologiutvikling i MH Wirth.


3D-studier på Noroff

Digital prototyping, 3D-printing

Digital prototyping

Morgendagens produkter fremstilles og testes digitalt. Bli klar for jobb i prosess- og produksjonsindustrien med en fremtidsrettet utdanning som lærer deg å designe fysiske produkter ved bruk av 3D-printing.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt og interaktivt spillinnhold og gamification for alle bransjer. Studiet gir unikt innblikk i utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Top