– Kompetanse innen ny teknolog er de nyutdannedes viktigste fortrinn, mener Pål Skogerbø i MH Wirth.

– Den teknologiske utviklingen går rasende fort, så mitt best tips til unge som ønsker å jobbe i vår bransje er å sørge for å være i front digitalt. Det gjør dem attraktive, sier Skogerbø, leder for teknologiutvikling i MH Wirth.

MHWirth er lokalisert i 15 land, og på hovedkontoret i Kristiansand utvikles det nyeste innen boreteknologi. Skogerbø forteller at det stilles store krav til teknisk og digital kompetanse for å være ledende i deres bransje, og at mye av arbeidet som foregår i den kristiansandsbasert bedriften starter med 3D-modellering. Dermed må 3D-kompetansen ligge i bunn hos medarbeiderne. 

Alle komponentene i en borerigg produseres etter våre 3D-modeller.Pål Skogerbø, MH Wirth

Alt produseres etter 3D-modeller

–  Alt starter i grunnen med 3D-modeller, for det er arbeidsverktøyet vårt som vi bruker for å lage modeller av alle komponenter som etterhvert skal settes sammen til en boremaskin, forklarer han.

De digitale modellene utvikles i Kristiansand, for så å sendes til lavkostland for produksjon. 

– Enkelt forklart så fungerer det slik at alle komponentene i en borerigg produseres etter våre 3D-modeller. Vi lager 3D-modeller i Norge og sender dem ut til produksjon, og når alle komponentene er produsert, settes de sammen til større utstyr og fullstendige borerigger.

Artikkelen fortsetter...

3D-utdanninger: Noroff har 3D-utdanninger i Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og via nettstudier. Foto: Jeanette L. Bækkevold.

Bredt undervisningstilbud innen 3D

Noroff underviser i 3D i en rekke studier. Disse er 3D design og animasjon, 3D spilldesign, 3D filmproduksjon, bachelor i interaktive medier - spill, bachelor i interaktive medier - animasjon, VFX - visuelle effekter og teknisk design med DAK 2D/3D.

I august starter også et nytt 2-årig studium i digital prototyping.

Naturtro simulatorer av 3D

Skogerbø sier at 3D-jobbing er utbredt og forventet i effektiv produksjon, men at MHWirth skiller seg fra andre ved også å bruke sine 3D-modeller i test og treningssimulatorer. 

– Vi setter alle modellene sammen til en hel virtuell rigg som kobles sammen med styresystemet i boreriggen, og så brukes de til å trene i.

Man setter seg rett og slett i en operatørstol omgitt av datamaskiner på alle kanter i lokalene på Dvergsnes, men simulatoren er så naturtro som det overhodet er mulig å oppnå på fastland.

– Å sitte inne i en slik simulator, eller digital tvilling som det også kalles, oppleves helt reelt. Alt fungerer som om man er offshore, og det gjøres av to grunner; for å teste ut nye ting før de settes i produksjon og for at de som skal operere riggene kan trene.

Denne måten å øve på, gir store kostnadsbesparelse.

– Det koster 300-400 tusen dollar om dagen for å leie er rigg, og da sier det seg selv at det blir dyrt med for mange feilskjær, sier Skogerbø.

Men alt dette hadde ikke være mulig uten medarbeidere med solid erfaring og kompetanse innen den nyeste teknologien.

– Erfaring er viktig, men de nyutdannede hodene kan ha et fortrinn hvis de sørger for å lære seg den nyeste teknologien. Da kan de spille en rolle allerede fra første dagen de begynner å jobbe hos oss eller andre i samme bransje, sier Pål Skogerbø, leder for teknologiutvikling i MH Wirth.


3D-studier på Noroff

Digital prototyping, 3D-printing

Digital prototyping

Alle industrier digitaliseres og nye arbeidsprosesser vokser frem. Studenter som utdanner seg innen digital prototyping vil arbeide sammen med ingeniører og produktutviklere for å lage morgendagens produkter.

  1 år
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Bli med i frontlinjen av moderne konstruksjon, og jobb med å tegne, modellere og visualisere bygg og konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  1 år
  Oslo
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli en 3D-designer og skap naturtro animasjoner, miljøer og visualiseringer. Gi liv til spill og filmer, og lag 3D-bilder av fremtidige produkter.

  1 år
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli en 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt spillinnhold. Studiet gir innblikk i spillbransjens utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  2 år
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudie
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - spill

Dette bachelorstudiet har hovedfokus på spilldesign og spillutvikling, og forbereder deg på en rekke roller innen underholdningsbransjen og kreative næringer.

  3 år
  Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir bachelorgrad
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - animasjon

Dette bachelorstudiet gir en solid forståelse av animasjonsbransjen. Hovedfokuset er å designe, skape og sette sammen karakterer for spill, film og historiefortelling.

  3 år
  Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir bachelorgrad
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Bli en 3D filmregissør og lag animerte 3D-filmer ved hjelp av programvare og 3D-karakterer. Studiet dekker alle produksjonsfaser, fra idé til ferdig film.

  2 år
  Tilgjengelig som nettstudie
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Ønsker du å jobbe med visuelle effekter i film og TV? I dette studiet lærer du å jobbe profesjonelt med VFX innen 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing.

  2 år
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Top