nettverk og IT-sikkerhet, Noroff

Petter (25) har allerede sikret seg jobb, før han er ferdig med bachelorgraden i nettverk og IT-sikkerhet.

Datasikkerhet er et fagfelt som har vært mye diskutert i media og det er et arbeidsmarked hvor kompetanse er en mangelvare, sier Petter A. Tvedt (25).

Petter har gått nettverk og IT-sikkerhetNoroff Bergen. Nå befinner han seg på University of South Wales, hvor han fullfører bachelorgraden sin.

Han opplever at etterspørselen etter kompetanse innen datasikkerhet er enorm. 

Etterspørselen kommer nok ikke til å avta, det vil alltid finnes sikkerhetshull som kan utnyttes. Petter A. Tvedt

Allerede samme måned som jeg startet studiene mine tikket det inn e-poster og meldinger på LinkedIn fra selskaper som ville ha meg på intervju. Etterspørselen er ikke bare i Norge, men jeg har også blitt kontaktet av selskaper her i Wales og noen i England.

Etterspørselen kommer nok ikke til å avta, for uavhengig av hvilken retning teknologien går, vil det alltid finnes sikkerhetshull som kan utnyttes, sier han.

Norge mangler kompetanse

Da jeg skulle begynne på studiene igjen undersøkte jeg hvilke studieretninger som var tryggest i arbeidsmarkedet.

Petter forteller raskt at han alltid har hatt interesse for IT, men fikk øynene opp for IT-sikkerhet i sin forrige jobb, hvor han ofte snakket med en kollega som jobbet innenfor fagfeltet.

Han lærte meg litt av det han holdt på med. Jeg fikk virkelig øynene opp for at IT ikke bare er administrering og vedlikehold, men at sikkerhet er en helt egen bransje som Norge mangler kompetanse på.

Han fortsetter:

Valget om å studere nettverk og IT-sikkerhet ble gjort etter mye research. Jeg ville ta en utdanning som balanserer teori og praksis og gjør studentene godt rustet for arbeidslivet, noe jeg fant hos Noroff, sier 25-åringen.

– Læringsmiljøet var fantastisk. Jeg var så heldig at både lærer og studenter ville lære så mye som mulig, og vi brukte ofte fridager og ferier på å dykke dypere ned i fagene.

Toppkarakterer

Gjennom studiet hos Noroff ble Petter kjent med mennesker som var like motiverte som han selv til å gjøre det bra på skolen. Dette endte med toppkarakterer i de fleste fag. 

Oppskriften er hardt arbeid, gode lærere og motiverte medstudenter. Det handler om å finne en arbeidsmetode som fungerer og når man først begynner å få A´er så motiverer det til å jobbe enda hardere.

Han fortsetter:

Oppskriften er hardt arbeid, gode lærere og motiverte medstudenter. Petter A. Tvedt

Når man først skal betale penger for å studere, da er det bortkastet og ikke gi alt man har.

25-åringen er glad for å ha knyttet vennskap med flere Noroff-studenter, også i andre byer.

Noroff bruker Discord som kommunikasjonsmiddel, hvor alle kan hjelpe hverandre og bli kjent underveis i studieløpet. Dette gjør at skolen føles mye mer samlet enn hvis det bare var folk i klasserommet man var i kontakt med.

Foto: Adobe Stock


Må tenke som en hacker

To av fagene som virkelig har fanget oppmerksomheten til Petter er Etisk Hacking og Sikkerhet og Loven.

Etisk hacking er et fag man må bruke all kunnskap man har for å lokalisere og utnytte sikkerhetshull slik at de kan tettes og gjøre systemer og applikasjoner tryggere. Selv om hackingen ikke er i nærheten av det man ser på film, så er det utfordrende og utrolig gøy. Det er en viktig egenskap å kunne tenke som en hacker for å kunne sikre systemer mot angrep.

Selv om hackingen ikke er i nærheten av det man ser på film, så er det utfordrende og utrolig gøy. Petter A. Tvedt

Sikkerhet og loven er nok kanskje det faget som mange synes er tørt og kjedelig, men det viktigste faget å ha god forståelse for innen dagens IT-jobber. Mange fikk kanskje med seg innføringen av GDPR i 2018, men for å kunne operere i dagens samfunn så er det totalt nødvendig å forstå hva disse reguleringene og medførende lover betyr.

Utvekslingsstudent

Petter har utvekslet til Noroff sitt samarbeidsuniversitet, University of South Wales, for å få en fullverdig bachelorgrad. 

Etter toårig fagskoleutdanning på Noroff kan du for de fleste studier søke direkte inn på tredjeåret på internasjonale bachelorgrader. Les mer her

University of South Wales ble kåret til Cyber University of the Year i 2019 av National Cyber Awards i UK.

Man merker hvor mye skolen fokuserer på studentenes utvikling gjennom studiet. Studiet er definitivt tøft og man må forvente hardt arbeid hele veien for å oppnå gode resultater. Bacheloropgaven leverte jeg i mars, så nå er det bare noen eksamener igjen før jeg er helt ferdig.

Petter bor i Cardiff sammen med Joakim, en annen tidligere Noroff-student.

Vi har pushet hverandre hver dag og har per dags dato kun fått toppkarakterer på oppgavene våre her.

Har sikret seg jobb innen datasikkerhet

Jeg vet om syv nordmenn i området som allerede har signert kontrakt med selskaper hjemme, inkludert meg selv. Selskaper begynte allerede i september å ta kontakt, hvor alle var interessert i å ansette folk med vår kompetanse. De fleste av mine Walisiske klassekamerater har også fått seg jobber, så det er absolutt ikke en grad man tar for å gå arbeidsledig lenge.

Det er absolutt ikke en grad man tar for å gå arbeidsledig lenge. Petter A. Tvedt

Da jeg ønsker å dra hjem til Bergen er det kjekt å ha fått en jobb som ligger i nærheten av leiligheten min. Jobben er innenfor datasikkerhet, så etter en liten ferie starter jeg der i august, avslutter Petter.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Relaterte studier

Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Top