digfo, cyber security, Geir André Strømsvold

Geir André (36) jobber som sikkerhetsekspert i Kristiansand. For meg er det drømmen å fullføre en bachelorgrad.

Vi møter Geir André Strømsvold på NHOs seminar om datasikkerhet og trusselvurderinger, hvor han er en av foredragsholderne.

Jeg er en hacker, en snill en. Eventuelt sier jeg at jeg er en sikkerhetsforsker, det høres av og til litt bedre ut, ler han.

36-åringen har studert digital etterforskning ved Noroff. Til høsten starter han på en bachelorutdanning i Cyber Security. Han gründer og daglig leder i bedriften DIGFO, som leverer tjenester innen datasikkerhet og personvern.

Mobilkapring

Trond, fikk du akkurat en melding fra Anne? Anne, sendte du melding til Trond?, spør han to av personene på seminaret.

Det er skremmende enkelt å utgi seg for å være noen andre enn man egentlig er. Geir André Strømsvold

Det gjorde hun ikke. Geir André har altså kapret mobiltelefonen til Anne og sendte melding til Trond, fra hennes mobil. Det er umulig å se at det er en falsk melding.

Dette gjorde jeg for å demonstrere hvor enkelt det er. Det er ikke lovlig. Men det finnes mange der ute som kan samme trikset og er ute etter å stjele informasjon fra oss. De kan for eksempel late som de er Posten og si at de trenger personopplysninger fra deg. Det er skremmende enkelt å utgi seg for å være noen andre enn man egentlig er.

Svindelmetoden kalles smishing – et nyord sammensatt av ordene sms og phishing. Metoden er utbredt og brukes ofte til ID-tyveri.

Måtte gå under nedbemanning i oljebransjen

Jeg som gründer holder på å utvikle en løsning på problemet. Jeg har fått med meg fem studenter, hvor vi sammen utvikler vi et program kalt SEPT- en autentiseringsløsning, som skal eliminere at svindlere og hackere utgir seg for å være noen man stoler på.

Kristiansanderen er tidligere utstyrsansvarlig i NOV, men måtte gå under andre nedbemanningsrunde i 2016. I et da omtrent ikke-eksisterende arbeidsmarked, valgte han å bli student igjen.

Noroff var den eneste skolen som hadde sikkerhet som nettstudier. Ettersom jeg forsøkte å starte opp for meg selv, trengte jeg fleksibiliteten nettstudier gir. I tillegg valgte jeg utdanningen på grunn av kompetansen til lærer Iain Sutherland. Det var også en bonus at Noroff har campus i nærheten av der jeg bor. 

Skal fullføre bachelorutdanning i Cyber Security

Han så seg i fjor nødt til å prioritere bedriften etter enormt mange oppdrag, men har ikke lagt studiet på hylla. 

Jeg fikk så mange henvendelser at jeg måtte lage en chatbot hvor folk kunne spørre om hjelp.

For meg er det drømmen å fullføre en bachelorgrad og være den første i familien med høyere utdanning. Geir André Strømsvold

Etter sommeren starter han opp igjen på andre året av en bachelorgrad i Cyber Security ved Noroff Kristiansand.

For meg er det drømmen å fullføre en bachelorgrad og være den første i familien med høyere utdanning. Et forbilde. Og vise at det er mulig, selv om man har alle oddsene mot seg.

Han forteller at interessen for sikkerhet begynte med Kevin Mitnick-saken og han følte sterkt på urettferdigheten han ble utsatt for.

Jeg ble sint, begynte å utforske og falt på feil side en periode. Jeg klarte å hacke meg inn i Telenor sine datasystemer da jeg var 14. Jeg ble tatt, skremt og heldigvis stoppet det der. Jeg ble bannlyst, men saken er heldigvis foreldet og glemt nå.

Som voksen i dag ser jeg hvor lett man kan trå feil, jeg vil gjerne være et forbilde for de unge om å gå riktig, samt stoppe de voksne som gjør noe de ikke skal.

NHO Agder-ambassadør

Også NHO Agder har lagt merke til Geir André sin reise. Han har blitt valgt ut som deres ambassadør, som en av syv.

Min første tanke da jeg fikk forespørselen var at dette var sendt feil, eller at det var et phising-forsøk (som sikkerhetsmann blir man ofte testet). Men det viste seg å være reelt.

Noen måneder ble jeg også månedenes bedrift hos NHO. Jeg ble overlykkelig, og kunne ikke tro det. Det betyr ufattelig mye, og er et bevis på at alle timene jeg har brukt på å forsøke å bygge noe er brukt riktig.

– Vi trenger flere som arbeider med data og informasjonssikkerhet. Geir André Strømsvold

Han mener det er et stort, umettet marked for sikkerhetseksperter.

Vi trenger flere som arbeider med data og informasjonssikkerhet.

Hvem tror du at studiet cyber security passer for?

De som er genuint interessert i datasikkerhet, som er nysgjerrige, tålmodige, kreative, analytiske og systematisk. Dem som vil gjøre verden og nettet til et bedre sted, hjelpe dem som ikke forstår eller ikke kan beskytte seg selv, avslutter han.


Slik kan du beskytte deg mot ID-tyveri, ifølge Geir André:

  • Etabler gode, unike passord og ha et passordhåndteringsverktøy installert på maskinen. Hvis du kommer på en falsk nettside, vil ikke passordhåndteringsverktøyet fungere.
  • Bruk VPN når du er på trådløse gjestenetterk. - Jeg kan enkelt sette opp et trådløst nettverk, på flyplassen for eksempel. Dersom du surfer på dette kan jeg enkelt plukke opp all aktivitet du foretar deg, som ikke er kryptert.
  • Ha lås på postkassen, for å sikre dine sensitive personopplysninger.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Relaterte studier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i cyber security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i applied data science - utdanning

Bachelor i applied data science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor of Digital Forensics - study program

Bachelor in Digital Forensics

IT education focusing on computer security and investigation of digital crime. The program prepares you for a career within digital security and forensics for law enforcement and other organizations in need of digital security.

  3 years
  Kristiansand
  Available online
  Bachelor's Degree upon completion
Read more
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Top