Abelia melder at 6 av 10 virksomheter opplever mangel på IT-kompetanse.

Flertallet av medlemsbedriftene i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, mangler IT-kompetanse. Dette melder Abelia på sine nettsider. De områdene som virksomhetene har oftest mangel på er data-analyse (31%), IT-sikkerhet (30%), programmering (27%), personvern (26%) og IT-arkitektur (24%).

Bedriftene tror at data-analyse og IT-sikkerhet blir områdene med størst kompetansebehov i fremtiden. Hele undersøkelsen til Abelia er tilgjengelig her.

Noroff har i dag følgende utdanninger innen IT: bachelor i applied data science, nettverk og IT-sikkerhet, frontend-utvikling, nettverks- og systemadministrasjon og bachelor i digital etterforskning.

– Viktig å satse på IT-kompetanse

Å satse på IT-kompetanse er noe av det viktigste vi kan gjøre.Håkon Haugli, adm.dir, Abelia

Abelia har ved flere anledninger etterlyst en økning i IT-studieplasser for å møte fremtidens kompetansebehov.

– Å satse på IT-kompetanse er noe av det viktigste vi kan gjøre. Det er viktig for hele det norske samfunn, og ikke bare for det vi tenker på som IT-næringen, uttalte administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli til noroff.no.

– Vi står midt i et digitalt skifte, og i Norges omstillingsbilde er ingen faktor mer kritisk enn IT-kompetanse, sa Haugli.

Artikkelen fortsetter...

Populærere utdanninger: Noroff har IT-utdanninger i Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Nettstudier. Foto: Jeanette L. Bækkevold.

– Næringslivet er underbemannet

IKT Norge har også advart mot manglende studieplasser innen IT-fag i Norge:

– Næringslivet er underbemannet og skriker etter IT-kompetanse. Ungdommen har forstått dette og søker seg derfor til IT-studier, men blir møtt med alt for få studieplasser. Det er derfor veldig positivt at Noroff bygger opp kapasiteten for en fremtidsrettet kompetanse, har Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT Norge uttalt til noroff.no.

– Noroffs studier dekker reelle behov blant bedriftene. Generelt må vi utdanne flere IT-folk for å skape vekst i Norge, men det må skje i samarbeid med bedriftene, slik at vi bygger riktig kompetanse, tilpasset næringslivet. Her er Noroff gode, sa Austlid.

Noroffs studier dekker reelle behov blant bedriftene.Heidi Austlid, adm.dir, IKT Norge

Tidligere har IKT-Norge estimert at Norge mangler folk til 8.600 IT-arbeidsplasser. Det gir gode jobbmuligheter for studenter som tar IT-utdanning.

Søknader til IT-studier opp 93 prosent

I 2017 opplevde Noroff en økning av søkere til IT-utdanninger på 93 prosent.

– Søknadsveksten på IT er størst på nettstudier, men vi ser også en stor økning til våre campuser i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand, sier fagsjef Olav Slettahjell.

– Noroff utdanner studenter i et teknologidrevet univers og forbereder dem på et digitalt yrkesliv. Vi forventer at interessen for våre IT-studier vil vokse ytterligere i tiden fremover, sier han.


Relaterte studier

Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Top