Som student må man være bevisst dersom pengene skal strekke til. Her er noen gode tips til hvordan du kan få økonomien til å gå rundt med et studentbudsjett. 

Sett opp budsjett 💸

Når pengene kommer inn på konto er det fort å gå i fella og kanskje unne seg litt for mye. For å unngå dette er det svært nyttig å lage budsjett til seg selv hver måned. På denne måten holder du oversikt over økonomien din og vet akkurat hvor mye du sitter igjen med etter at alle faste utgifter er betalt.

I budsjettet ditt er det også viktig å ta i betraktning om du har noen utgifter som skal betales kvartalsvis. I slike situasjoner er det best å sette av penger til dette hver måned, så du slipper at utgiftene dine øker hver tredje måned.

Det er også utrolig viktig å alltid betale regningene innen betalingsfristen, for å unngå dyre purregebyr. Legg inn faste utgifter som e-faktura eller avtalegiro i banken din, så slipper du at det blir glemt!

Bruk kollektivtransport 🚌

Kollektivtransport er et billig og miljøvennlig alternativ til bil. Du slipper å betale for parkering, forsikringer og andre utgifter som følger med en bil. Mange byer tilbyr studentrabatt på kollektivtransport, i tillegg lønner det seg ofte å kjøpe et månedskort hvis du skal reise mye.

Hvis du vil kutte enda mer i utgiftene kan du for eksempel gå til innkjøp av en pent brukt sykkel. Du kan ofte gjør et kupp på brukte sykler, så hold øynene åpne for det! Her sparer du altså penger og får mosjon på én gang.

Jobb ved siden av studiene 👷🏼‍♀️

Studiene kan være krevende, og de skal selvfølgelig komme først. Føler du likevel at du har litt tid til overs, så kan det å jobbe ved siden av studiene være med på å gjøre økonomien litt enklere.

Det å jobbe i studietiden vil gi deg god arbeidserfaring som kan gagne deg senere i livet når du skal inn i jobbsøkerprosessen. Du får også personlig erfaring som kan gjøre deg mer forberedt og utrustet til den gang du skal begynne å jobbe fulltid.

Benytt deg av studentrabatter 👀

Vær på utkikk etter studentrabatter, de finnes over alt! Blant annet på kafeer, kino, transport, nettbutikker og frisører. Her kan du altså få både varer, tjenester og transport til en rabattert pris. Sparepotensialet er stort! På Studentkortet.no kan du helt gratis opprette en profil og få rabattkoder til både varer og tjenester. Sjekk det ut her. https://studentkortet.no/#

Kjøp brukt 👟

Vintage og brukthandel blir stadig mer populært. Det finnes mange ulike kanaler du kan bruke for både kjøp og salg, som for eksempel Finn.no og Tise. Her kan du gjøre et kupp på alt fra klær til konsertbilletter eller pensumbøker. I tillegg til at det er økonomisk, så er det også miljøvennlig, vinn-vinn- situasjon her altså!

Det lønner seg som regel alltid å kjøpe pensumbøker brukt. Her kan du bruke både Finn.no, ibok.no og Tise. Bøkene dine kan du selge igjen etter bruk, og bruke pengene du tjener på nye bøker neste semester! På denne måten slipper du unna store utgifter til pensum hvert semester. I tillegg har mange bokhandler tilbud på pensumbøker rundt august, så dette er også noe å følge med på.

Handle mat på tilbud 🥑🥝🍏

Uansett hva du kjøper er det viktig å være bevisst på pris. I første omgang burde man alltid se på kiloprisen på mat, for å sikre at man kjøper den reelt billigste varen. Du kan også benytte deg av apper som for eksempel Mattilbud. Her får du en god oversikt over hvilke tilbud de ulike butikkene har. Too good to go er en annen nyttig app. Denne går ut på at du kan kjøpe overskuddsmat som ikke ble solgt i løpet av dagen. Her kan du få mye for pengene, i tillegg til at du blir en mat-redder. Les mer her.

Sparing 💰

Når det kommer til sparing er alt bedre enn ingenting. Hvis du har mulighet til det, så anbefales det at du begynner så tidlig som mulig med å spare på BSU (boligsparing for unge). Ellers er det også anbefalt å ha en liten bufferkonto - også som student. Finn ut hvor mye du burde ha i buffer her.

Lag matpakke 🥪

En av de aller beste tipsene for å spare penger må være å lage matpakke. Mange små summer i kantinen hver uke, utgjør mye mer enn du tror i løpet av en hel måned. Det er derfor lurt å lage mat hjemme og ta med kaffe på termos. Mye penger spart, så enkelt!

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Studietilbud

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Videomarkedsføring i sosiale medier, utdanning

Videomarkedsføring i sosiale medier

Video er en viktig del av influencer-markedsføring. Jobb med digitale strategier og benytt videoproduksjon og storytelling på Facebook, Instagram, YouTube og andre sosiale medier.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital prototyping, 3D-printing

Digital prototyping

Morgendagens produkter fremstilles og testes digitalt. Bli klar for jobb i prosess- og produksjonsindustrien med en fremtidsrettet utdanning som lærer deg å designe fysiske produkter ved bruk av 3D-printing.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt og interaktivt spillinnhold og gamification for alle bransjer. Studiet gir unikt innblikk i utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Utdanning i lyd- og musikkproduksjon i Oslo, Bergen og Kristiansand

Lyd- og musikkproduksjon

Lær deg lyd- og musikkproduksjon i et profesjonelt studio. Få bred, praktisk erfaring med kvalitetsutstyr, slik at du har kompetansen som gir deg flere ben å stå på i en dynamisk bransje.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Filmproduksjon, studer film i Oslo eller Bergen

Filmproduksjon

Bli filmskaper og jobb profesjonelt med film- eller TV-produksjon. På denne filmutdanningen fordyper du deg som produsent, regissør, manusforfatter, fotograf eller klipper, og jobber med samme utstyr som filmbransjen.

  Oslo, Bergen
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
UX-design utdanning Nettstudier
 

UX-design

UX-design er en ettårig teknologiutdanning med fokus på brukeropplevelsesdesign. Bli UX-designer og få praktisk kompetanse i brukertesting, wireframing, prototyping og interaksjonsdesign.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Top