stressmestring, studiestart, Noroff

Stress kan faktisk være en god ting. Hvordan da, spør du? Det kan faktisk skjerpe sansene dine og få deg til å yte ditt beste. 

Studentlivet kan til tider være stressende. Stress er et uttrykk vi mennesker bruker mye. Vi forbinder det gjerne med å ha mye å gjøre eller mye å tenke på- noe man absolutt kommer til å oppleve som student 📚

Stress oppstår når du føler at krav og forventninger overstiger din egen kapasitet.

For mye stress over lang tid kan medføre helseproblemer. Kortvarig stress som kommer i forbindelse med eksamen eller innlevering vil ikke gjøre deg syk, men heller sørge for at du skjerper sansene og yter mer. Sunt stress forbereder faktisk kroppen på det ekstra arbeidet som en utfordrende situasjon krever.

Få syv tips til hvordan du enkelt kan stresse ned som student. 

1. Lag et tidsbudsjett

Jo større grad av kontroll du opplever, dess større krav kan du tåle. Du kan spare mye tid med effektiv planlegging med realistiske mål. Mange studenter setter opp ukentlige arbeidsplaner og føler disse slavisk. Det viktigste er å finne ut hvordan du best fungerer. Husk også å ta med nære relasjoner i tidsbudsjettet ditt. I perioder kan opplevelser som gir mening, velvære, trivsel og mestring være næringen du trenger.

2. Konsentrasjon og fokus

Legg vekk enheter som forstyrrer deg i å være effektiv når du først har satt av tid til studier. Ved å innarbeide gode arbeidsvaner, som å fokusere på én ting, vil du lettere komme i mål med dagens oppgaver. Kanskje du er en av de som trives med intevalljobbing- studier i tjue minutter og fem minutter velfortjent pause?

3. Lær en eller annen form for mental avslapning

Du kan gjøre deg selv en stor tjeneste ved å finne nye tenkemåter. Headspace tilbyr et gratis ti dagers program der du bruker ti minutter hver dag på spesifikke meditasjonsøvelser. Verdt å sjekke ut!

4. Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet øker utskillelsen av endorfiner, som igjen gir en følelse av lykke og oppstemthet. Svenske forskere har kommet frem til at (bli med oss i denne lille nerdedelen): Når muskler er i aktivitet blir blodet renset for et stoff som dannes ved stress – og som er skadelig for hjernen. Trente muskler produserer altså et enzym som renser kroppen for skadelige stoffer. Og muskelfunksjonen i denne sammenheng minner derfor om funksjonen til nyrene eller leveren. Fantastisk, ikke sant?

5. Søvn, søvn og atter søvn 💭

Det ligger mye bak uttrykket: ”Sov på det”. Mangel på søvn fører til at du blir ukonsentrert og evnen til å lære svekkes. Ta deg de to ekstra timene med søvn som kroppen trenger. Kanskje må du se en episode mindre av favorittserien på Netflix på kvelden- du vil uansett vinne mye på det.

6. Hent inspirasjon der du finner den

Ikke alle er skapt for å sitte på skolen på studiedager. Bibliotekene bugner av litteratur og muligheter til å møte andre studenter. Eller ta med deg et pledd og benytt et av byens parkområder. Kanskje det er akkurat der du vil finne inspirasjon til å starte på en oppgave?

7. Næring

”Uten mat og drikke, duger helten ikke”, og så videre. Nøtter, epler, bananer, gulrøtter, brødskiver, knekkebrød og tubebasert pålegg. Mellommåltid er nøkkelordet i periodene hvor skolen føles som ditt nye hjem. Glem for all del ikke vannflasken og en kanne med kaffe.

Ved å tenke på denne måten tar du bevisste valg som gir økt opplevelse av kontroll i livet og senker stressnivået ditt! Lykke til!


Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.

     
Top