UX-designer er en jobbtittel du trolig hører mer og mer i disse dager. Vi har tatt en prat med senior interaksjonsdesigner, Cecilie Tveter, for å høre mer. 

Irriterer du deg ofte over dårlige brukeropplevelser, og har gode ideer til hvordan de kan forbedres? Da har du kanskje en interaksjonsdesigner i deg.

La oss starte med det grunnleggende: UX-design, eller user experience design, handler om å forberede totalopplevelsen en menneskelig bruker har i møte med et digitalt produkt, en tjeneste eller et system. Det kan være i nettbanken, dashbordet i bilen eller på telefonen.

Det er en trygg jobb som det vil være stor etterspørsel etter i lang tid fremover. Cecilie Tveter

En god brukeropplevelse kan selge mer, og gi mer fornøyde kunder. Dårlig UX skremmer brukerne vekk, gjør dem likegyldige og lite responsive.

Noroff tilbyr for første gang en ettårig teknologitudanning i UX-design, med oppstart i oktober.

For å høre hvordan det er å jobbe som UX-designer har vi tatt en prat med Cecilie Tveter. Hun er senior interaksjonsdesigner/fagleder UX i Northern Beat. Hun brenner for å skape gode brukeropplevelser, noe som har resultert i en rekke suksesshistorier. 

«"

Foto: Adobe Stock

Problemløser

Min hverdag som UX-designer handler om å utforme eller å forbedre digitale løsninger. Jeg jobber med ulike utfordringer, men målet er alltid det samme – nemlig å ta tak i kompleksitet og gjøre det forståelig for folk flest.

Som interaksjonsdesigner benytter man kunnskap om hvordan mennesker leter etter, oppfatter og finner informasjon.

For å identifisere problemer må man snakke med brukere av løsningen. Ved å finne ut hva kundene og brukerne trenger, kan jeg oversette disse behovene til funksjonalitet. Jeg holder workshops, skisser, prototyper og tester for å komme opp med nye konsepter.

Som UX-designer jobber man tett sammen med andre fagdisipliner. Grafisk designer, programmerer, tekstforfatter og tester er eksempler på dette.

Det er stor rift etter UX-ressurser og har være det i mange år. Det er en trygg jobb som det vil være stor etterspørsel etter i lang tid fremover, sier hun.

Flere og flere forstår verdien av UX

Hvilke prosjekter jeg jobber med varierer. Jeg har jobbet med å bygge nettbutikker, og har da hatt fokus på å gjøre det enkelt å finne det brukere leter etter, få frem fagkompetanse, sette mersalg i system og å optimalisere utsjekk. Produkt, tjeneste og redaksjonelt innhold må kobles sammen, smarte navigasjonsprinsipper må på plass og brukeren må føle forutsigbarhet og trygghet hele veien, sier hun.

Hvilke jobber venter etter en utdanning innen UX design?

UX-designere ender opp i en av to typer jobber. Enten som konsulent i et byrå eller på kundesiden.

Som konsulent i et byrå leies man inn av en kunde. De siste årene har det også vært en økende trend at kunder bygger sine egne UX-miljøer.

Stadig flere forstår verdien av UX og ser at dette blir en sentral del av virksomheten. Cecilie Tveter

Dette er en konsekvens av at flere forstår verdien av UX og ser at dette blir en sentral del av virksomheten. Som inhouse UX-ressurs jobber man gjerne med virksomhetens egne digitale løsninger, sier Cecilie.

Et kjapt søk på finn.no på «UX» viser at det i dag er 162 stillinger utlyst i 93 annonser (søkt 16. september).

Strukturert og kreativ

Som UX-designer bør du ha en fin miks av struktur og kreativitet. Med struktur mener jeg at du evner å finne systemer og lage regelverk. Dine ideer og skisser skal spille på lag med en rekke systemer. Med kreativitet mener jeg mot og evne til å tenke nytt, og til å se løsninger der andre ser utfordringer.

En annen viktig del av en UX-designers hverdag består av å snakke med mennesker. Potensielle brukere av løsningen, teamet og kunden som har gitt oppdraget.

Empati, diplomati og ydmyk autoritet er gode egenskaper å ha med seg.

Cecilie forteller at UX er et fagfelt som konstant er i endring, og at man stadig må forholde seg til ny teknologi og nye bruksmønstre.

Jeg er veldig glad i jobben min. Jeg møter stadig nye og krevende utfordringer og jobber med mange ulike bransjer. Stemmestyring, internet of things (sensortech) og kunstig intelligens er noen av de fremskrittene som påvirker oss, og gir oss muligheter til å finne nye og spennende løsninger.

Jeg jobber sammen med flinke kolleger, kunnskapsrike og vågale kunder, og får lov til å bidra til at noen får en litt enklere hverdag. Det føles godt, avslutter hun.


Relaterte studier

UX-design utdanning Nettstudier
 

UX Design

Studiet gir deg praktiske ferdigheter og innsikt i å forstå brukernes behov og begrensninger når det gjelder digitale produkter. Det er stor etterspørsel etter UX-designere med kompetanse i yrkesrelevante prosesser, verktøy og teknikker.

  Nettstudier
  Oslo
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt og strategisk med visuell kommunikasjon. Du får anvendt dine ferdigheter i virkelige prosjekter, noe som gjør deg rustet til å gå rett ut i jobb.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top