– Arbeidsmarkedet for cyber security-spesialister er stort. Det er vanskelig å få tak i folk med rett utdanning, sier Jon Rune (38) i Cameron Sense.

Kostnadene ved et angrep kan bli enorme. I oljebransjen har man også miljøaspektet å tenke på. Hvis noen klarer å ta kontroll over en oljeplattform kan dette få katastrofale følger, både for menneskene om bord, men også naturen rundt. Tenk hvis man fikk et utslipp i Nordsjøen man ikke kunne kontrollere, sier Jon Rune Fladmark (38).

Han har en bachelor i ingeniørfag, med fokus på nettverksdrift og sikkerhet. Etter dette tok han ett år på Noroff. Han har jobbet både i Ventelo og MHWirth med nettverk, sikkerhet og servere. I 2018 begynte han som Senior Networks & Cyber Security Spesialist i Cameron Sense. 

Cyber security får høy prioritet hos bedrifter

I oljebransjen var det ikke et stort fokus på cyber security i begynnelsen av min karriere. Man anså kontrollsystemer som uinteressante for hackere.

Slike angrep koster bedriftene vanvittig mye penger, og dette gjør at cyber security får høy prioritet hos bedrifter. Jon Rune Fladmark

Ifølge 38-åringen ser de nå innenfor kontrollsystemer at hackere spesialiserer seg på angrep mot spesifikke bedrifter eller spesifikt utstyr.

Tidligere antok man at hackere ikke hadde kunnskap om for eksempel PLS-systemer (systemer med programmerbar logisk styring benyttes i dag mye i industrien for å gjøre styring og prosesser enklere og samtidig mer avansert). Det man ser nå er at man på «the dark web» kan kjøpe Zero days exploits til for eksempel Siemens PLS’er, sier han, og fortsetter:

Norsk Hydro hadde for ikke lenge siden et «Ransomware»-angrep, som man mistenker var spesifikt rettet mot dem. Slike angrep koster bedriftene vanvittig mye penger, og dette gjør at cyber security får høy prioritet hos bedrifter.

«"

Foto: Adobe Stock

-Sikkerhet og kost går hånd i hånd

Hvordan ser egentlig arbeidshverdagen til en cyber security-spesialist ut? Den er i hvert fall ikke ensformig, ifølge Jon Rune. 

Jeg driver med alt fra å designe nye nettverk, sikring av eksisterende leveranser og designer nye løsninger for å sikre oppetid på rigger. Fagfeltet er hele tiden i endring, da man stadig finner nye måter å angripe systemer på, nye sikkerhetshull og lignende.

Det mest spennende er å designe og innføre nye løsninger på leveransene våre. Man kan alltid forbedre sikkerheten og det vil alltid komme nye trusler som gjør at man må tenke nytt.

Det er ingen tvil om at sikkerhet og kost går hånd i hånd, og at god sikkerhet, det koster penger.

Det kan noen ganger være vanskelig å få gjennomslag for alt man ønsker, når man i tillegg har et kostfokus å tenke på. Vi lever jo av å selge borepakker til våre kunder, og da må man være konkurransedyktig på pris også. Heldigvis har kundene våre begynt å få et bevisst fokus på sikkerhet, så noen av løsningene mine er også nå blitt et krav fra kundene våre om at vi må levere. Det liker jeg, sier han engasjert.

Artikkelen fortsetter under videoen...

En felle å tenke at «det har jo alltid gått greit før»

Arbeidsmarkedet for cyber security-spesialister er stort. Det er vanskelig å få tak i folk med rett utdanning. Jon Rune Fladmark

Vi ser et stadig større fokus på cyber security i dag, i mange bransjer. Angrepene øker, og det vil høyst sannsynlig bare bli flere og flere.

Bedriftene må tenke cyber security hele veien, ved å ha en «top down approach». Man må tenke sikkerhet fra øverste leder av bedriften og ned til «gutta på gulvet». Det hjelper ikke om jeg snakker om cyber security så lenge ikke lederne over meg har et forhold til dette. «Det har jo alltid gått greit før» er en av de største fellene man kan gå i når man tenker på IT-sikkerhet.

Hvordan er arbeidsmarkedet innen cyber security?

Arbeidsmarkedet for cyber security-spesialister er stort. Det er vanskelig å få tak i folk med rett utdanning. De som har denne utdanningen sitter i gode jobber med gode betingelser. Vi prøver å få tak i folk med utdanning innen nettverksdrift og sikkerhet, men må søke utenfor Norges landegrenser.

Noroff tilbyr en bachelorgrad i cyber security. Den treårige utdanningen er tilgjengelig på campus i Kristiansand eller Oslo, og på Noroff Nettstudier

Hva vil du si til dem som vurderer å ta en utdannelse innenfor fagfeltet?

Kjør på! Du vil få en variert arbeidsdag, hvor man hele tiden må tenke nytt, og ligge «et steg foran» de som har onde hensikter, avslutter Jon Rune.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Relaterte studier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i cyber security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top