cyber security, johan van niekerk

Det blir anslått at vi i Norge vil ha et kompetansegap på 4100 personer i 2030, dersom ikke flere velger yrkesretningen.

På førsteplass over de ti mest etterspurte tech-yrkene i 2019 troner cyber security-eksperter.

Allerede nå mangler det 2000 eksperter på hacking og datakriminalitet, ifølge NIFU rapporten «IKT-sikkerhetskompetanse i arbeidslivet – behov og tilbud» fra 2017. Der blir det også anslått at vi i Norge vil ha et kompetansegap på 4100 personer i 2030.

Veldig få vet hvordan de skal beskytte seg mot cyber-angrep i et globalt perspektiv. Johan Van Niekerk

– Veldig få vet hvordan de skal beskytte seg mot cyber-angrep i et globalt perspektiv. De spesialiserte fagfeltene henger ikke helt med. Man lærer folk hvordan de skal være programmerere eller Software-ingeniører, men ikke sikkerhetseksperter. Det er derfor vi nå ser en så enorm etterspørsel etter nettopp dette, sier professor i cyber security ved Noroff, Johan Van Niekerk.

Nylig kunngjorde Noroff – School of technology and digital media oppstarten av bachelorstudiet cyber security i Oslo fra august 2019. I tillegg er studiet tilgjengelig i Kristiansand og via Nettstudier.

 

Tung kompetanse: Van Niekerk kom i fjor fra Nelson Mandela Metropolitan University i Sør-Afrika til Noroff Kristiansand, for å undervise studenter i cyber security. Foto: Privat

Regjeringen satser på data-sikkerhet

Det satses for fullt på digital sikkerhet, også i regjeringen. Da Erna Solberg la frem regjeringens handlingsplan for IKT-sikkerhet, pekte hun på at digital sikkerhet er en oppgave samfunnet må løse i fellesskap.

– Små sårbarheter et sted kan få store konsekvenser for mange. Statsminister Erna Solberg

– Små sårbarheter et sted kan få store konsekvenser for mange. Vi er avhengig av et samspill mellom virksomheter og myndigheter for å kartlegge behov og finne de beste løsningene, sier Solberg. 

I regjeringens strategi for digital sikkerhet og strategi for digital kompetanse beskrives tiltak som enten er i gang, eller skal settes i gang i år, for til sammen rundt 1,6 milliarder kroner.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fulgte opp med at:

– Vi opplever ganske mange angrep og dataangrep fra fremmede makter, kriminelle og andre. Nå styrker vi NSM med en halv milliard for at man skal kunne sette ut flere og bedre digitale brannalarmer. Dette skal hindre datainnbrudd og øke den digitale sikkerheten.

For å gjennomføre en slik handlingsplan trengs tilstrekkelig kompetanse innen IT-sikkerhet, og skarpe cyber security-hoder.

Stor vekst i antall søkere hos Noroff

Noroff opplever en stor økning av søkere til IT-utdanninger. I fjor var veksten på hele 48 prosent.

Ifølge professor Johan van Niekerk, er det lite som tyder på at dataangrepene vil avta i tiden framover.

Å sikre seg data har omtrent blitt den nye oljen. Johan Van Niekerk

– Det vil stadig dukke opp nye trusler og angrep. Å sikre seg data har omtrent blitt den nye oljen. Ettersom flere og flere kriminelle begynner å forstå hvordan de kan utnytte dataen til økonomisk vinning vil angrepene bare øke.

IT-sikkerhet er en sentral utfordring i alle samfunnsnivå. Ifølge NIFU rapporten er IT-kriminalitet i dag den største økonomiske kriminalitetsformen i Storbritannia. I Danmark og Sverige pekes det også på akutte behov.

– Dataangrepene vil bli mer komplekse

– Menneskers liv leves i dag i stor grad gjennom internett og inneholder så mange komponenter online. Mange flere enn vi noen gang har hatt mulighet til å forberede oss på.

Han fortsetter:

– Vi gjør enormt mange ting på nett, uten en gang å vite om det er trygt. Det vi som brukere etter hvert opplever at ikke var trygt, oppdager hackerne lenge før oss.

Studentene ved cyber security hos Noroff lærer seg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og krigføring. 

– Bachelorgraden gir en unik kvalifikasjon for å håndtere utfordringer på tvers av ulike bransjer. Flere og flere vil forstå viktigheten av å beskytte seg digitalt, i takt med at angrepene vil bli flere og mer komplekse, avslutter professoren.

Hold deg oppdatert

Gjør som hundrevis av andre studenter og motta nyttige råd om hva du bør tenke på når du skal velge din utdanning.

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Du kan når som helst melde deg av. Les mer i vår personvernerklæring.


Bachelorstudier i IT

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i cyber security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i applied data science - utdanning

Bachelor i applied data science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor of Digital Forensics - study program

Bachelor in Digital Forensics

IT education focusing on computer security and investigation of digital crime. The program prepares you for a career within digital security and forensics for law enforcement and other organizations in need of digital security.

  3 years
  Kristiansand
  Available online
  Bachelor's Degree upon completion
Read more
Top