– Allerede nå mangler vi 2.000 eksperter på datakrim, ifølge NIFU-rapport.

Etterspørselen etter personer med kompetanse på hacking og datakriminalitet vil i 2030 være på 15.000 personer i Norge. Tilgangen vil samme år være på mindre enn 11.000, som gir et kompetansegap på 4.100 personer. Det melder nettavisen Shifter

Beregningene er basert på NIFU-rapporten IKT-sikkerhetskompetanse i arbeidslivet – behov og tilbud.

Rapporten presenterer en studie av fremtidig tilbud på og etterspørsel etter IKT-sikkerhetskompetanse basert på framskrivningsmodeller utarbeidet av SSB.

Vi forventer at interessen for våre IT-studier vil vokse ytterligere i tiden fremover.Olav Slettahjell, fagsjef i Noroff

Det pekes også på at utfordringene rundt sikkerhet øker. IT-krimininalitet er i dag den største økonomiske kriminalitetsformen i Storbritannia. I Danmark og Sverige pekes det også på akutte behov. Utfordringene gjelder alle samfunnsnivåer:

– IT-sikkerhet gjelder for enkeltindivider, næringsliv, offentlig sektor, nasjonal infrastruktur og samfunnssikkerhet generelt. 

Ifølge NIFU-rapporten, basert på intervjuer med 18 norske aktører, gjør det akutte behovet for kompetanse at lønningene til personer med kompetanse på datakriminalitet "skyter i været".

Nesten dobling av søkere til Noroff

Noroff har i dag følgende utdanninger innen IT og sikkerhet: bachelor i applied data science, nettverk og IT-sikkerhet, frontend-utvikling, nettverks- og systemadministrasjon og bachelor i digital etterforskning.

I 2017 opplevde Noroff en økning av søkere til IT-utdanninger på 93 prosent.

– Noroff utdanner studenter i et teknologidrevet univers og forbereder dem på et digitalt yrkesliv. Vi forventer at interessen for våre IT-studier vil vokse ytterligere i tiden fremover, sier fagsjef Olav Slettahjell.

Styrket samarbeid med næringslivet er veien å gå for å øke kvaliteten i våre utdanninger.Olav Slettahjell, fagsjef i Noroff

Trenger mer praksis i utdanningene

For å møte mangelen på kompetanse må det utdannes flere innen fagfeltet, og det anbefales i NIFU-rapporten å styrke samarbeid mellom utdanningene, myndighetene og arbeidslivet.

– IKT-sikkerhet er et område som må bygge på et sterkt teoretisk fundament. Men samtidig er den praksisnære og anvendelsesorienterte undervisningen og forskningen viktig. For å styrke den praksisnære undervisningen bør det utredes hvordan eksterne undervisere kan bidra til å øke kvaliteten og omfanget på undervisningen. Eksterne undervisere kan eksempelvis hentes inn fra næringslivet, foreslås det i rapporten.

– Styrket samarbeid med næringslivet er veien å gå for å øke kvaliteten i våre utdanninger, sier fagsjef Slettahjell.

– På Noroff sine IT-studier får du en praktisk hands-on utdanning med topp oppfølging av dyktige, erfarne og motiverte lærere som har eller har hatt en profesjonell karriere, sier han.

Les også: – Virksomheter mangler kompetanse innen data-analyse og IT-sikkerhet


Relaterte studier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor in Cyber Security

Utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot nettangrep, nettkriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg forberedt på en karriere der du jobber med å styrke det digitale forsvaret, samt beskytte data og informasjon.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor in Applied Data Science

Studieprogrammet forbereder deg på en spennende karriere der du jobber med bedrifter for å forstå og bruke de enorme datamengdene de har tilgjengelig. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen intelligente AI-systemer.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

En teknologiutdanning der visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere åpner dører til en mangfoldig karriere innen IT og design.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top