– Allerede nå mangler vi 2.000 eksperter på datakrim, ifølge NIFU-rapport.

Etterspørselen etter personer med kompetanse på hacking og datakriminalitet vil i 2030 være på 15.000 personer i Norge. Tilgangen vil samme år være på mindre enn 11.000, som gir et kompetansegap på 4.100 personer. Det melder nettavisen Shifter

Beregningene er basert på NIFU-rapporten IKT-sikkerhetskompetanse i arbeidslivet – behov og tilbud.

Rapporten presenterer en studie av fremtidig tilbud på og etterspørsel etter IKT-sikkerhetskompetanse basert på framskrivningsmodeller utarbeidet av SSB.

Vi forventer at interessen for våre IT-studier vil vokse ytterligere i tiden fremover.Olav Slettahjell, fagsjef i Noroff

Det pekes også på at utfordringene rundt sikkerhet øker. IT-krimininalitet er i dag den største økonomiske kriminalitetsformen i Storbritannia. I Danmark og Sverige pekes det også på akutte behov. Utfordringene gjelder alle samfunnsnivåer:

– IT-sikkerhet gjelder for enkeltindivider, næringsliv, offentlig sektor, nasjonal infrastruktur og samfunnssikkerhet generelt. 

Ifølge NIFU-rapporten, basert på intervjuer med 18 norske aktører, gjør det akutte behovet for kompetanse at lønningene til personer med kompetanse på datakriminalitet "skyter i været".

Nesten dobling av søkere til Noroff

Noroff har i dag følgende utdanninger innen IT og sikkerhet: bachelor i applied data science, nettverk og IT-sikkerhet, frontend-utvikling, nettverks- og systemadministrasjon og bachelor i digital etterforskning.

I 2017 opplevde Noroff en økning av søkere til IT-utdanninger på 93 prosent.

– Noroff utdanner studenter i et teknologidrevet univers og forbereder dem på et digitalt yrkesliv. Vi forventer at interessen for våre IT-studier vil vokse ytterligere i tiden fremover, sier fagsjef Olav Slettahjell.

Styrket samarbeid med næringslivet er veien å gå for å øke kvaliteten i våre utdanninger.Olav Slettahjell, fagsjef i Noroff

Trenger mer praksis i utdanningene

For å møte mangelen på kompetanse må det utdannes flere innen fagfeltet, og det anbefales i NIFU-rapporten å styrke samarbeid mellom utdanningene, myndighetene og arbeidslivet.

– IKT-sikkerhet er et område som må bygge på et sterkt teoretisk fundament. Men samtidig er den praksisnære og anvendelsesorienterte undervisningen og forskningen viktig. For å styrke den praksisnære undervisningen bør det utredes hvordan eksterne undervisere kan bidra til å øke kvaliteten og omfanget på undervisningen. Eksterne undervisere kan eksempelvis hentes inn fra næringslivet, foreslås det i rapporten.

– Styrket samarbeid med næringslivet er veien å gå for å øke kvaliteten i våre utdanninger, sier fagsjef Slettahjell.

– På Noroff sine IT-studier får du en praktisk hands-on utdanning med topp oppfølging av dyktige, erfarne og motiverte lærere som har eller har hatt en profesjonell karriere, sier han.

Les også: – Virksomheter mangler kompetanse innen data-analyse og IT-sikkerhet


Relaterte studier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top