Ilse tar en bachelor i Digital Forensics and Incident Response via nettstudier. Hun drømmer om å spore kriminelle som opererer i den skjulte delen av internett.
Etter å ha jobbet noen år som konsulent i IT-bransjen, utviklet Ilse Danielle Groeneveld (31) en sterk interesse for datasikkerhet, programmering, samt konfigurering og vedlikehold av programvare og nettverk.
- Etter et tøft halvt år hvor jeg mistet faren min, har jeg bestemt meg for å ta et viktig neste steg i livet mitt og følge drømmen min om å studere IT på et mer avansert nivå. Jeg valgte Digital Forensics and Incident Response fordi kombinasjonen av teknologi og etterforskning virker veldig spennende, sier hun.
Økt behov for dyktige etterforskere
IT-verdenen er alltid i utvikling, og Ilse ser viktigheten av å ha kunnskap om å kunne beskytte systemer og informasjon mot digitale trusler. Hun vurderte opprinnelig å studere Cyber Security, ettersom det også handler om å beskytte digitale systemer. Da hun oppdaget Digital Forensics and Incident Response, skjønte hun at det var en enda bedre match.
Det å kunne være en del av det digitale rettsvesenet, hvor teknologien møter kriminalitet, synes jeg er både spennende og viktig for fremtiden. Ilse Danielle Groeneveld
- Her lærer jeg ikke bare å sikre systemer, men også å håndterer cyberangrep etter de har skjedd. Det gjør at jeg kan spore angrep tilbake til kilden, samle bevis og forstå hele hendelsesforløpet. Jeg gleder meg veldig til å fordype meg i kryptografi senere i studiet, og til å lære om device forensics, altså hvordan man undersøker og gjenoppretter data fra digitale enheter, sier hun.
- Hva er det som gjør dette fagfeltet så spennende for deg?
- Det jeg synes er spennende med studiet, er at man får være en slags digital Sherlock Holmes. Avhengigheten av digital teknologi vokser, både i næringslivet og i hverdagen. Dette fører til økt risiko for cyberangrep, hacking, løsepengevirus og andre digitale trusler. Samtidig øker behovet for dyktige etterforskere. Det å kunne være en del av det digitale rettsvesenet, hvor teknologien møter kriminalitet, synes jeg er både spennende og viktig for fremtiden, svarer hun.
Nettstudier gir fleksibiliteten og frihet
Ilse studerer via nettstudier ved Noroff Høyskole, noe hun synes fungerer utmerket.
- Jeg liker fleksibiliteten og friheten med å kunne tilpasse studietiden til min egen hverdag. Det gir meg mulighet til å kombinere studiene med trening og sosiale medieprosjekter jeg har på siden.
Hun opplever at det er en fin balanse mellom forelesning og selvstudier. Forelesningene og veiledningstimene er spredt utover uken, noe som gir henne god tid til å forberede seg til timene.
- Lærerne er veldig dyktige og kunnskapsrike, synes jeg. Vi har lav terskel for å kontakte lærere via Teams, og de er alltid tilgjengelige og hjelpsomme, sier hun.
Avsløre hvem som står bak skjulte operasjoner
Ilse har allerede tanker om hva hun ønsker å jobbe med når hun har fullført studiene. Hun har nemlig lyst til å spesialisere seg i dark web forensics.
Jeg ser for meg å kunne bruke ferdighetene mine til å spore kriminelle som opererer i denne skjulte delen av internett. Ilse Danielle Groeneveld
- Mørkenettet er et område hvor mye av den mest avanserte digitale kriminaliteten foregår – alt fra salg av ulovlige varer til hackingtjenester og organisert kriminalitet. Jeg ser for meg å kunne bruke ferdighetene mine til å spore kriminelle som opererer i denne skjulte delen av internett.
Hun fortsetter:
- Å kunne avsløre hvem som står bak disse skjulte operasjonene, og samle bevis som kan brukes i rettssaker, det synes jeg er virkelig spennende. Jeg vil gjerne være del av et team som bidrar til å gjøre internett tryggere og bekjempe digital kriminalitet.
31-åringen håper å kunne inspirere flere jenter til å søke på studier innenfor Digital Forensics and Incident Response.
- Det er et utrolig spennende og dynamisk felt, og ofte er man flinkere enn man tror, avslutter hun.
Hold deg oppdatert
Gjør som tusenvis av studenter og få nyhetsbrev fra Noroff. Du kan når som helst melde deg av.