Vi deltok på Data Science Day på Noroff for å få et bransjeperspektiv på fremtidens viktigste kompetanse. Å beherske AI som verktøy vil være avgjørende i teknologibransjen.
Data Science Day ble arrangert på Noroffs campus i Oslo, med inspirerende foredrag fra bransjeeksperter som ga et innblikk i hverdagen i ulike datarelaterte roller. Arrangementet var åpent for både nettstudenter og campusstudenter, og ble også streamet for de som ikke kunne delta fysisk. Hver taler belyste reelle utfordringer, ansvarsområder og fordeler ved deres roller, og ga verdifull innsikt i dataindustrien.
Studentene og bransjen møtes
Arrangementet ble organisert av høyskolens læringsmiljøkomite som en del av deres «Thinking Thursday»-serie. Serien har blitt en samarbeidsplattform som kobler akademisk læring med profesjonell erfaring og oppmuntrer studentene til å tenke utenfor klasserommets rammer.
- For studentene er Data Science Day en verdifull mulighet til å utforske karriereveier innen teknologi, knytte kontakter med erfarne fagfolk og få praktisk innsikt i hvordan datakompetanse brukes på tvers av bransjer – fra cybersikkerhet til maskinlæring, sier Grethel Lagulao Mabilangan, leder for læringsmiljøkomiteen.
For studentene er Data Science Day en unik mulighet til å utforske karriereveier innen teknologi. Grethel Lagulao Mabilangan
Leder for læringsmiljøkomiteen, Grethel Lagulao Mabilangan. Foto: Elisabeth Larsen.
Dette trenger teknologibransjen fremover
De inviterte talerne var Ashish Singh, Cloud Solution Architect hos Microsoft Norway, Nima Darabi, Data Scientist ved Sunstone Institute og CEO i Skoog, og Arturo Opsetmoen, Data- og Maskinlæringsingeniør hos Opsetmoen Amador Data Consulting.
AI vil ikke erstatte deg, en person som bruker AI vil. Ashish Singh
Fra venstre: Ashish Singh, Nima Darabi, og Arturo Opsetmoen. Foto: Elisabeth Larsen.
- For to år siden var jeg selv student, så jeg vet hvordan det føles å være usikker på fremtiden og hvilke ferdigheter som trengs. Jeg har innsett hvor viktig det er å dele erfaringer og kunnskap for å hjelpe andre på deres vei, sier Ashish.
De tre foredragsholderne delte klare tanker om hvilken kompetanse som blir viktig i årene fremover.
- Prompt engineering vil være essensielt. Å bruke AI er en kraftig produktivitetsbooster som lar deg løse oppgaver på sekunder, sier Ashish.
Nima er enig:
- Studentene trenger ikke å frykte AI. Som det ofte sies: AI vil ikke erstatte deg, en person som bruker AI vil. Dette gjelder også innen data science, hvor kreativitet spiller en nøkkelrolle. Det finnes langt flere mønstre i data enn det man spør etter, og det menneskelige elementet vil alltid være nødvendig for å identifisere og forstå hvordan disse mønstrene skal utnyttes, sier han.
Arturo trekker frem kommunikasjonsferdigheter og samarbeid som viktige faktorer for å lykkes i teknologibransjen.
- Dette kan også innebære samarbeid med chatboter, som å stille de riktige spørsmålene for å få de svarene du trenger. Gjennom interaksjon med verktøy som GPT eller Claude kan du lære mange triks som forenkler arbeidet ditt, sier han.
AI i utdanning
Noroff har stort fokus på å integrere kunstig intelligens i utdanningene, noe de tre bransjeekspertene mener er en klar fordel for studentene når de senere skal ut i arbeidslivet.
- Vær i forkant og bruk AI så mye som mulig, uten å unnskylde det. I dag har studenter en unik fordel sammenlignet med tidligere. De har ressurser som gjør det mulig å oppnå det jeg brukte 20 år på, i løpet av bare tre til fem år. Målet er å bruke store datamengder til å skape verdi, og AI er en fantastisk hjelp på veien til å lære og skape, sier Nima.
Foredragene ga meg et innblikk i muligheter jeg ikke visste om fra før. Camilla Mikkelsen Nielsen
Student Camilla Mikkelsen Nielsen. Foto: Elisabeth Larsen.
En av de som deltok på Data Science Day var Camilla Mikkelsen Nielsen, som er med i læringsmiljøkomiteen og student på Cyber Security. Hun synes at arrangementene i «Thinking Thursday»-serien er både hyggelige og nyttige, samt en flott arena for å møte mennesker fra bransjen og medstudenter.
- Jeg har lenge hatt en klar tanke om hva jeg ønsker å gjøre når jeg er ferdig med studiet, men foredragene ga meg et innblikk i muligheter jeg ikke visste om fra før, sier hun.
Camilla forteller at hun gjennom studiet i Cyber Security har lært om kunstig intelligens og hvordan det kan brukes innenfor cybersikkerhet.
- Spesielt i ett av fagene på studiet har vi gått gjennom mye om AI. Det var mye nytt å lære i starten, men jeg synes det er både interessant og relevant, legger hun til.
📷: På programmet sto foredrag, etterfulgt av pizza og mingling.
Hold deg oppdatert
Gjør som tusenvis av studenter og få nyhetsbrev fra Noroff. Du kan når som helst melde deg av.