IT-studieplasser, stortinget, statsbudsjettet

Det foreslås 250 nye studieplasser, men bare 70 øremerkes teknologi. Noroff oppretter minimum 300 nye IT-studieplasser det neste året, for å sikre IT-kompetansen som behøves.

Statsbudsjettet for 2020 er nå lagt frem, og vedtas av Stortinget før jul.

Totalt er det satt av 11,1 millioner til nye studieplasser. En økning på 3,2 millioner kroner. Kunnskapsdepartementet skriver at å ta opp 250 flere studenter vil innebære omtrent 1000 flere studenter i løpet av fire år.

– Her svikter regjeringen totalt i statsbudsjettet for 2020, med en symbolsk økning på 3,2 millioner kroner, sier adm.dir. i IKT-Norge, Heidi Austlid i en artikkel på deres hjemmesider.

«"

Foto: Jeanette L. Bækkevold

Kompetansegap

Det er bra at 70 studieplasser øremerkes teknologistudier, men er likevel langt unna behovet. Vi ser en solid økning blant dem som ønsker å studere IT-fag, sier Beathe Due, prorektor ved Noroff.

I fjor opplevde Noroff School of Technology and Digital Media en økning i søknader til IT-studieplasser på 48 prosent.

 Det er et samfunnsansvar at Norge har den IT-kompetansen som behøves, det betyr at det må være vilje fra både politikere og næringslivsaktører for å bygge kompetansen vi trenger og tette kompetansegap som finnes. Her må det mer samarbeid til, påpeker Beathe, og fortsetter:

 Vi i Noroff bidrar så godt vi kan, både innen fagskole- og høyskole-utdanning i tillegg til at vi utvikler fleksible videreutdanningsløp sammen med næringslivet.

Les også: - Et alvorlig samfunnsproblem med en enkel løsning

Dersom ikke kompetansegapet tettes, risikerer vi at Norge i 2025 mangler 80.000 ressurser innen teknologi. 

«"

Beathe Due og Aage Alexander Foss. Foto: Magnus Wintersborg

Fleksible videreutdanningstilbud

Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku) med 26 millioner kroner for å drifte fleksible videreutdanningstilbud. Tilbudene skal være for personer som har behov for endret og ny kompetanse som følge av digitalisering og det grønne skriftet.

6 av 10 bedrifter svarte i NHOs Kompetansebarometer i 2018 at de har et udekt kompetansebheov i bedriften.

Noroff svarer på næringslivets behov

Noroff School of Technology and Digital media har de siste årene opprettet omtrent 500 nye IT-studieplasser innen cyber security, nettverk og IT-sikkerhet og frontend-utvikling.

– Antall søkere til IT-utdanninger på Noroff vokser i takt med den digitale utviklingen. For å svare på næringslivets behov øker vi kapasiteten på antall IT-studieplasser også i år, for femte året på rad, sier Aage Alexander Foss, Chief Operating Officer i Noroff.

I løpet av det neste året oppretter Noroff minimum 300 nye studieplasser innen IT. 

Hos Noroff får studentene praktisk IT-kompetanse og IT-ferdigheter som industriene og bransjene behøver. Våre studenter kan og vil bidra i et arbeidsliv i endring, avslutter han.

IT-studier hos Noroff

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
     
Top