Foto: Jeanette L. Bækkevold

Interessen for IT-studier øker, men antall studieplasser holder ikke følge. Noroff svarer på næringslivets behov og utvider antall IT-studieplasser.

Samordna opptak melder om en eksplosiv økning i antall søknader til IT-studier i år. Likevel har antall studieplasser innen IT sunket fra 2.282 i fjor, til forventede 2.257 det kommende skoleåret. Det har heller ikke blitt øremerkede midler i det nye statsbudsjettet til flere IT-studieplasser. 

Behovet for IT-kompetanse er i dag større enn antall studieplasser

Vi forventer at regjeringen tar politisk ansvar. Liv Freihow, næringspolitisk direktør i IKT-Norge

Liv Freihow, næringspolitisk direktør i IKT-Norge, skriver i en artikkel at hun forventer at regjeringen tar ansvar.

Vi vet at vi mangler IKT-studieplasser per i dag, og at slike plasser medfører høye kostnader. Vi forventer at regjeringen tar politisk ansvar og sørger for at Norge har IT-kompetanse tilpasset dagens fremtidige behov, sier hun. 

Dersom ikke kompetansegapet tettes, risikerer vi at Norge i 2025 vil mangle 80.000 ressurser innen teknologi. Det vil sette norske næringslivs konkurranseevne i fare.

Ifølge kompetanseundersøkelsen utført av IKT-Norge er etterspørselen stor når det gjelder programmering og systemutviklere, IT-arkitekter og prosjektledere. Aller sterkest er etterspørselen etter kandidater med høyere utdanning innen mobilitet og IT-sikkerhet.

Det rapporteres om at det allerede i dag mangler 30.000 ressurser innen IT. Det betyr at det er gode jobbmuligheter for dem som starter på en IT-utdanning til høsten.

Oppretter flere IT-studieplasser

Noroff School of Technology meldte nylig om en vekst i søknader på 66 prosent. Aldri har det vært flere søkere til IT-studier enn i år.

Pro-rektor i Noroff, Beathe Due, forteller at antall søkere til IT-utdanninger på Noroff vokser i takt med den digitale utviklingen. For å redusere ventelistene og svare på næringslivets behov økes nå kapasiteten på antall studieplasser, for femte året på rad.

Det er gledelig at så mange velger IT-studier. Beathe Due

Det er gledelig at så mange velger IT-studier og får mulighet til å tilegne seg kompetanse som vi vet at både næringsliv og offentlig sektor vil ha behov for fremover. Endringene i samfunns- og arbeidslivet, i tillegg til økt digitalisering, har ført til et stort behov for teknologikunnskap. Vi vet at mange bedrifter har store vanskeligheter med å rekruttere kandidater, og at det blir stadig større rift etter de skarpe IT-hodene.

Hun fortsetter:

– Det er et alvorlig samfunnsproblem, med en enkel løsning. Vi svarer på næringslivets behov og utvider antall studieplasser, sier Due. 

Artikkelen fortsetter under videoen...

Stort behov for IT-sikkerhetseksperter

Bachelorgraden i cyber security startes for første gang opp i august i Oslo. Det er besluttet å doble antall plasser, på grunn av den store pågangen. I tillegg dobles antall plasser ved studiet i frontend-utvikling, sier pro-rektoren.

Vi svarer på næringslivets behov og utvider antall studieplasser. Beathe Due

Bachelorgraden i cyber security er i tillegg tilgjengelig i Kristiansand, sammen med applied data science og digital forensics (digital etterforskning), i tillegg via nettstudier, hvor forelesningene streames live.

På Noroff studerer fremtidens digitale innovatører. Skolen utvikler og skreddersyr utdanninger i tett samarbeid med relevante virksomheter, for å imøtekomme fremtidens digitale yrkesliv og kompetansebehov.

På Noroff får studentene praktisk IT-kompetanse og IT-ferdigheter som industrien og bransjene behøver. Våre studenter kan og vil bidra i et arbeidsliv i endring, avslutter Beathe.

Oversikt over hvor det er ledige studieplasser finnes på denne siden. Det er alltid ledige IT-studieplasser på Noroff Nettstudier.

 


IT-studier på Noroff

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Top