Fra venstre: Amalie Wegner, Hanna Bekkevold og Sandra Fosse. Foto: Privat

Hvor fleksibel er egentlig hverdagen til en nettstudent? Tre nettstudenter bekrefter og avkrefter kjente myter. 

På verdensbasis er nettstudier mer populært enn noensinne. Dette gjelder også hos Noroff. På tre år har Noroff Nettstudier en firedobling i antall søknader.

Våre nettbaserte utdanningsløp er lagt opp slik at du skal kunne lykkes med utdanningen, selv om du er i jobb, har familie eller andre forpliktelser.

For Amalie Wegner (22) var nettstudier i grafisk design et naturlig valg. 

– Jeg valgte nettstudier fordi jeg bor i en by der studietilbudet er veldig begrenset, og for meg var det ikke aktuelt å flytte på dette tidspunktet. Jeg ville ikke at dette skulle hindre meg i å starte på karrieren min - så da måtte det bli nettstudier. Heldigvis hadde drømmestudiet mitt et nettbasert alternativ, så da søkte jeg med en gang, sier Amalie.

Mange har nok gjort seg opp en mening om denne moderne måten å studere på. Vi har derfor spurt tre nettstudenter om å bekrefte eller avkrefte noen velkjente myter. 

Sammen med Hanna Bekkevold (21), student på teknisk design med DAK, og Sandra Fosse (20), student på grafisk design, svarer Amalie på om mytene stemmer eller ikke.

1. MYTE: Studieprogrammene på nett er enklere enn på campus

Sandra: På nettstudier får du utfordret deg selv mye mer, du finner ut hva du kan og du må virkelig presse deg selv for å oppnå det du vil. Du må tenke og planlegge mye for å komme opp med en idé helt selv, men du blir mye mer selvstendig.

Amalie: Studiet i seg selv er det minimal forskjell på, og derfor er det ikke noe enklere å studere på nett. Man slipper ikke billigere unna som nettstudent. 

Hanna: –  Etter det jeg vet er det ingen forskjell. 


2. MYTE: Nettstudenter har det fleksibelt og styrer sin egen hverdag

Sandra:  Det er helt sant! Vi har som regel en uke på å fullføre hver oppgave. Vi skal egentlig bruke syv timer hver dag på studier, men det kommer jo an på hvor effektiv du er og hvor mye tid du vil legge i hver oppgave.

Amalie:  Dette er helt sant, og en av de fremste grunnene til at jeg valgt å søke nettstudier. Jeg jobber en del ved siden av studiene, så for meg er det essensielt å få lese når som helst - hvor som helst.

Hanna: – Ja, det stemmer! Jeg kan sove lenger etter en lang dag, for så å starte å studere på ettermiddagen. Du kan også nyte godt av finværet, og på vinteren få litt sol før den går ned. 


3. MYTE: Som nettstudent får man en bunke med bøker og blir overlatt til seg selv

Sandra:  Noen ser sikkert på det sånn, men jeg ser på det som en mulighet til å virkelig finne min egen stil og min egen måte å jobbe på. Jeg har alltid hatt problemer med å sitte i et klasserom og terpe på teori i flere timer, men på nettstudier kan du studere og finne ut av ting slik du foretrekker selv. 

Amalie:  Dette er virkelig ikke sant, men var noe jeg selv var litt bekymret for før jeg ble nettstudent. Min erfaring er at vi har tett oppfølging og kontakt med læreren, samt gode veiledere som alltid er tilgjengelige på læringsplattformen vi bruker. Jeg trives forsåvidt veldig godt med å jobbe alene, ettersom jeg føler det gjør meg mer fokusert og løsningsorientert. Om jeg skulle ha noen spørsmål vet jeg at jeg alltid får raskt svar og god oppfølging fra veilederne.

Hanna: – Det stemmer ikke. Studiet er mer praktisk, men du må være forberedt på å lære mye ved å gjøre det selv. Nettstudier

4. MYTE: En nettstudent vil ikke få god kontakt med sin faglærer

Sandra:  Det kan variere, du må jo selv ta kontakt med læreren, men det er litt som å ha en mentor som hjelper deg gjennom ting du ikke klarer helt selv.

Amalie:  Foreløpig er jeg bare ni uker inn i studiet mitt, og har allerede sendt flere mailer frem og tilbake med faglærer. Vi har også fått tilbud om «elevsamtale» med faglærer om det er noe vi føler behov for. Det er veldig betryggende å vite at jeg har noen å ta kontakt med om studiet skulle oppleves for hektisk eller vanskelig til tider.

Hanna: – Det kommer helt an på. Jeg får fort svar når jeg lurer på noe og lærerne er lett tilgjengelig synes jeg. 


5. MYTE: Nettstudier er ikke støttet av Lånekassen

Sandra:  Noroff sine nettstudier er støttet av Lånekassen. Et fulltidsstudium tar såpass mye tid at en eventuell deltidsjobb ved siden av ikke hadde dekket alle utgifter hvis du bor for deg selv eller har bil.

Amalie:  Dette er heller ikke sant! Jeg har fått innvilget fullt studielån og stipend dette semesteret. Det var viktig for meg med tanke på skolepenger, utgifter på diverse skoleutstyr og bøker. Lånekassen støtter Noroff, så denne prosessen gikk helt som normalt.


6. MYTE: Nettstudenter går glipp av å være del av et studentmiljø

Sandra:  På grafisk design-studiet har vi opprettet en Facebook-gruppe, der jeg håper å få møtt og blitt venner med de jeg studerer sammen med. Det er jo selvfølgelig ikke det samme som å fysisk møte elevene hver eneste dag, men det er mye mer behagelig å kunne jobbe fra hvor jeg vil og likevel ha kontakt med studenter og lærere.

Amalie:  Dette blir for meg det største minuset med å studere på nett. Jeg skulle selvfølgelig ønske jeg kunne oppleve fadderuken, men jeg har fortsatt kontakt med de fleste i klassen min over nett. Vi har også opprettet en Facebook-gruppe for å hjelpe oss å holde kontakt. Det er viktig å finne klassekamerater å snakke med, selv om alt foregår på nett. Det er viktig for meg å kunne diskutere de forskjellige oppgavene frem og tilbake, gi/få tilbakemeldinger og oppmuntre hverandre dersom motivasjonen streiker.

Hanna: – Det stemmer på en måte. Men det betyr mer tid til andre ting, som venner og familie i nærheten. 


7. MYTE: Læringsutbyttet er mindre for nettstudenter enn for klasseromsstudenter

Sandra:  Dette er jeg veldig uenig i. Jeg har lært mye mer som nettstudent enn jeg har gjort på tre år i klasserom. Det er fordi jeg ikke har «støttehjulene» lenger, og jeg står for det meste av læringen selv. 

Amalie:  Vi lærer akkurat det samme på nett som i klasserom, så dette kommer mest an på hvor effektivt man klarer å jobbe alene. Ettersom jeg foretrekker å jobbe i ro, er det en fordel for meg å studere på nett. Man må være disiplinert og strukturert, så om man klarer det på egenhånd, er nok læringsutbyttet akkurat det samme.

Hanna: – Nei, det stemmer ikke. I et klasserom kan læreren gå veldig fort frem, mens når du går gjennom stoffet selv tar du det i eget tempo, noe jeg liker veldig godt. 


8. MYTE: Nettstudenter kan levere oppgaver når de selv vil

Sandra:  Vi har en deadline, som alle andre. Men den er mer fleksibel.

Amalie:  På grafisk design skal læringsoppgavene i de forskjellige emnene leveres inn senest midnatt hver søndag. I tillegg fikk vi utdelt datoer for de store innleveringene ved skolestart. Veldig positivt for meg som liker å planlegge godt frem i tid, da er det enkelt å disponere tiden godt.

Hanna: – Vi har også deadlines på studiet i teknisk design med DAK. Og det er bra, for slik vil det alltid være i arbeidslivet også. 


9. MYTE: Nettstudenter får seg ikke jobb like lett, ettersom arbeidsgivere ikke anerkjenner utdanningen

Sandra:  Jeg vil tro at de fleste arbeidsgivere ser på nettstudier som noe bedre enn «vanlig» skole, ettersom du står mye mer på egne ben og blir utfordret mye mer på nettstudier.

Amalie:  Dette er ikke sant! Erfaringen er den samme uavhengig om man har brukt tiden i fysiske forelesninger eller ikke. En bachelor er en bachelor. Jeg gjorde en del research på dette før jeg søkte studiet mitt, og fant at flere av tidligere nettstudenter på Noroff, gikk rett ut i jobb etter endt utdanning. 

Hanna: – Så lenge man har en god portefølje så har du som nettstudent like stor sjans som alle andre i arbeidsmarkedet. 


Se video: Slik fungerer Noroff Nettstudier

Våre nettstudier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i Cyber Security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  Nettstudier
  Oslo, Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt og interaktivt spillinnhold og gamification for alle bransjer. Studiet gir unikt innblikk i utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Applied Data Science - utdanning

Bachelor i Applied Data Science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen maskinlæring, kunstig intelligens og big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning (Digital Forensics)

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - Spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  Nettstudier
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
     
Top