Myte eller fakta? Hva stemmer og hva stemmer ikke om nettstudier? Studentene svarer.

Å studere på nett blir vanligere og vanligere. På to år ser Noroff Nettstudier en dobling av antall studenter som velger en online utdanning. Våre nettbaserte studieløp er tilrettelagt for at du skal lykkes med utdanningen, selv om du er i jobb, har familie eller andre forpliktelser.

Likevel finnes det mange myter om denne moderne måten å studere på. 

– Nettstudier er ikke så kjent enda. Dette gjør at det blir mange spørsmål og oppstår myter. Jeg valgte nettstudier fordi jeg kan utdanne meg til noe jeg elsker å drive med, samtidig som jeg slipper å flytte fra samboer og hund, sier Tina Marie Sandbæk (20), nettstudent på grafisk design.

Sammen med Thor-Arne Olsen (30) og Henriette Grav (34), nettstudenter på 3D design og animasjon, svarer de på om mytene stemmer eller ikke.


MYTE: Studieprogrammene på nett er enkle

– Jeg vil heller si det motsatte, sier Thor-Arne. – Du trenger ganske god disiplin for å kunne sette deg ned i fire til åtte timer hver dag og jobbe effektivt. 

Henriette har fra tidligere en bachelor i økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Vestfold:

– Selv om dette er to forskjellige studieretninger føler jeg ikke at programmet er noe lettere på nett, sier hun. – Men jeg mener at slik studieprogrammet er lagt opp, gjør det enklere å lære. Vi lærer ved å skape. Det er ikke kun teori. 

– Både ja og nei, sier Tina Marie om myten. – Grafisk design er et studium som krever enormt mye selvdisiplin. Jeg synes at det har både vært enkelt og til tider vanskelig.


MYTE: Kvaliteten på nettstudier er lavere enn de er i klasserom

– Jeg personlig liker best kvaliteten på nettstudier. Der kan ikke lærere favorisere, og man får riktig og konstruktiv tilbakemelding etter hva man har designet. Ikke hvem man er som person, sier Tina Marie.

– Slik jeg har forstått det så er oppgavene på nettstudiet de samme som de får i klasserommet, sier Henriette.

Nettstudier


MYTE: En nettstudent vil ikke få god kontakt med sin lærer/instruktør

– Jeg mener at dette er helt opp til studenten, sier Henriette. – Min erfaring er at lærerne og instruktørene er mer enn villige til å hjelpe når du har behov for det. Du vil kanskje ikke få hjelp med en gang slik du vil i et klasserom, men jeg føler at lærerne svarer på spørsmål veldig raskt.

– Man kan stille de samme spørsmålene til en nettlærer som en klasseromslærer, og få like god hjelp. Det er bare å spørre! sier Tina Marie.


MYTE: Nettstudier er ikke støttet av lånekassen

– Jeg får både lån og stipend av lånekassen for å gå på nettstudiet 3D design og animasjon, sier Henriette.

– Jeg bruker ikke lånekassen selv, men jeg vet at det er fullt mulig, sier Thor-Arne.

– Alle Noroff sine nettstudier er støttet av lånekassen, bekrefter Tina Marie.


MYTE: Nettstudier er kun for dem som ikke fungerer i tradisjonell klasseromsundervisning

– Nei, så absolutt ikke! sier Tina Marie. – Jeg har valgt nettstudier fordi jeg har både hus, hund og samboer – noe jeg ikke ønsket å flytte fra da jeg begynte på høyere utdanning.

– Jeg vil påstå at jeg fungerer helt fint i tradisjonell klasseromsundervisning, sier Henriette. – Grunnen til at jeg valgte nettstudier er at min livssituasjon gjør det vanskelig å studere med vanlig klasseromsundervisning. Jeg har full jobb, en datter på to år og samboer. Vår økonomi tillater ikke at jeg kan slutte i jobben og studere på fulltid i et klasserom. Jeg har heller ikke ønske om å endre bosted, noe jeg måtte ha gjort hadde det ikke vært for at Noroff tilbyr nettstudier.

– Nettstudier er et veldig godt og viktig tilbud for mange mennesker som er i jobb men som ønsker å lære noe nytt eller endre yrke. Jeg er også overbevist om at fremtiden vil bli mer og mer nettbasert. Nettstudier er for alle, sier Thor-Arne.

Nettstudier


MYTE: Nettstudenter vil ikke få seg jobb like lett, ettersom arbeidsgivere ikke anerkjenner utdanningen 

– For meg og mine studier, hvor du må fremlegge en portefølje på hva du har laget for å demonstrere dine kunnskaper, så tror jeg ikke det vil ha noe å si om jeg studerer i klasserom eller ikke, sier Thor-Arne.

– Personlig har jeg ingen erfaring med dette, men jeg vil tro at en arbeidsgiver vil se på resultatene studenten kan vise til. På mitt studium lager vi porteføljer hvert semester, noe vi kan vise til fremtidige arbeidsgivere, sier Henriette.

Verdt å merke seg: En nettstudent får samme vitnemål som en klasseromsstudent.


MYTE: Det er ensomt å være nettstudent

– Det er veldig behagelig å kunne styre din egen dag, og det er ikke mer ensomt en hva du gjør det til selv. Det er et stort nettverk av studenter og lærere på læringsportalen til Noroff Nettstudier, sier Thor-Arne.

– Også her vil jeg si at det er litt opp til studenten selv, sier Henriette. – Vi har tilgang til læringsportalen hvor det er andre studenter som tar samme utdanningen som du gjør. Det er også flere som har laget grupper på facebook og discord, og andre bruker for eksempel Skype.


MYTE: Nettstudenter går glipp av å være del av et studentmiljø 

– Både ja og nei, sier Tina Marie. – Vi i min klasse har opprettet en facebook-gruppe hvor vi hjelper hverandre med alt fra skoleoppgaver til andre designprosjekter. Med tanke på at alle bor på forskjellige steder så er vi ganske sammensveiset!

– Det er nok sant at du går glipp av nye venner og mye moro med dine medstudenter, med mindre du klarer og organisere treff med andre i samme område som du bor, sier Thor-Arne.

– Det er også eventer på campusene til Noroff som vi nettstudenter får tilbud om å være med på, sier Henriette.

Nettstudier


MYTE: Læringsutbyttet er mindre for nettstudenter enn for klasseromsstudenter

– Det kommer helt an på deg selv. Hvis du har en lidenskap for det du holder på med så lærer du uansett. Det gjelder å være aktiv, sier Thor-Arne.

– Hvis man leser pensumet som er gitt og ser på de videoene som er anbefalt til hver oppgave vil jeg si at læringsutbyttet er det samme som for klasseromsstudenter. Det krever mer disiplin å være nettstudent, men man har også mer frihet til å bestemme dagen sin selv, sier Henriette.

– Vi som studerer på nett må på en måte lære oss alt selv. Jeg liker det best. Slik kan jeg lære meg ting på min egen måte, i stedet for å høre på en forelesning som man kanskje sovner av, sier Tina Marie.

Verdt å merke seg: Gjennomsnittsresultatet på eksamen for Noroff sine nettstudenter er like høyt som klasseromsstudenter.


MYTE: Det er større sjanse for å avbryte et nettstudium enn et klasseromsstudium

– Det er vel litt individuelt kanskje, det spørs hvor seig du er, sier Thor-Arne. – Det vil heller ikke ha noe å si om du går i klasserom eller på nettstudier hvis du ikke liker det du gjør.

– På studiet jeg tar har vi innlevering hver uke (annenhver uke for deltidsstudenter). Man må bestå på åtti prosent på disse for å kvalifisere seg til å få karakter. Jeg mener dette hjelper å holde studentene motivert, sier Henriette og legger til:

– Det at vi også får feedback på hver oppgave, om hva som er bra og hva som kunne vært gjort bedre, motiverer veldig til å fullføre alle oppgavene.

– Ja det vil jeg si, siden det krever enorm selvdisiplinen når man går nettstudier, sier Tina Marie om denne myten.


MYTE: Nettstudenter har det fleksibelt og styrer sin egen hverdag

– Absolutt, og det er jo derfor mange velger nettstudier, sier Thor-Arne.

– Dette er sant, sier Henriette. – Jeg har fulltidsjobb og en datter på to år, så jeg har ikke mulighet til å sette meg ned med skolearbeid før etter kl. 19. Dette hadde ikke vært mulig hadde jeg vært klasseromsstudent.

Hun utdyper:

– Men det å være nettstudent krever også en del av studenten. Man på selv passe på at man får lest pensum, sett på de anbefalte videoene og levert ukesoppgavene innen fristen. For meg er dette positivt. Bransjen jeg ønsker å jobbe i er nøye på deadlines, og denne typen studier forbereder meg på hvordan jeg må disponere tiden min riktig. 

– En nettstudent styrer sin egen hverdag hundre prosent! sier Tina Marie. – Jeg syntes det er helt fantastisk. Min skolehverdag er helt super! Man kan virkelig nyte dagslyset og jobbe på kvelden, eller jobbe skikkelig hardt et helt døgn og ta seg et par dager fri fra alt som heter skole hvis det blir sol og fint vær! Jeg som har hund, syntes dette er helt supert! Da kan jeg bruke dagslyset på å trene, gå lange turer og virkelig nye dagen!

Nettstudier


MYTE: Nettstudenter kan levere oppgaver når de selv vil

– Vi må levere oppgaver innen fristen som alle andre. Prosjekter og porteføljer har også deadlines, sier Henriette.

– Ja og nei, sier Thor-Arne. – Vi har en skoleplan vi må følge akkurat som i et klasserom, så det nytter ikke hvis du leverer oppgaver lenge etter planen.

– Ja og nei, sier Tina Marie. – Vi får en deadline å forholde oss til. Vi kan levere oppgaver når vi vil, innenfor den gitte datoen.


Se video: Slik fungerer Noroff Nettstudier


Våre nettstudier

Bachelor i cyber security - utdanning

Bachelor i cyber security

IT-utdanning som lærer deg å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med IKT-sikkerhet og redusere digital sårbarhet.

  3 år
  Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir bachelorgrad
Les mer
Frontend-utvikling utdanning i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand
 

Frontend-utvikling

Frontend-utvikling er teknologiutdanningen hvor visuell utforming møter koding, web- og UX-design. Det store behovet for frontend-utviklere nærmest garanterer jobb etter studiene.

  2 år
  Oslo, Bergen
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Digital markedsføring, utdanning

Digital markedsføring

Gå rett i jobb som digital markedsfører og skap resultater med digital annonsering, søkemotoroptimalisering, personvern og analyse. Utdanningen fokuserer på strategisk og målrettet markedsføring på nett og sosiale medier.

  1 år
  Oslo
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Grafisk design utdanning i Oslo, Stavanger og Kristiansand
 

Grafisk design

Praktisk utdanning hvor du lærer å jobbe kreativt med visuell kommunikasjon. Bli grafisk designer og jobb fremtidsrettet med strategisk design, illustrasjon, foto, webdesign og animasjon.

  2 år (evt. 1 år)
  Oslo, Stavanger, Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir solide jobbmuligheter etter studiet.

  2 år
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
3D spilldesign, utdanning i spillproduksjon

3D spilldesign

Bli 3D-spilldesigner og lær å utvikle kreativt og interaktivt spillinnhold og gamification for alle bransjer. Studiet gir unikt innblikk i utviklingsprosesser, fra idé til lanseringsklart produkt.

  2 år
  Oslo, Bergen, Stavanger
  Tilgjengelig som nettstudie
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  2 år
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Bachelor i applied data science - utdanning

Bachelor i applied data science

IT-utdanning som gjør deg klar for det økende globale behovet innen big data-analyse. Applied Data Science lærer deg vitenskapelige metoder for å jobbe med data på en praktisk og anvendbar måte.

  3 år
  Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir bachelorgrad
Les mer
Bachelor i digital etterforskning - utdanning

Bachelor i digital etterforskning

IT-utdanning som lærer deg datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Studiet gjør deg klar til å jobbe praktisk med digital sikkerhet og etterretning for politi og andre organisasjoner med behov for økt digital sikkerhet.

  3 år
  Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudie
  Studiet gir bachelorgrad
Les mer
Bachelor i Interaktive medier, spill, utdanning på høyskole

Bachelor i interaktive medier - spill

Jobb i skjæringspunktet mellom kreativitet og teknologi. Utdanningen lærer deg å designe og programmere interaktivt innhold til spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  3 år
  Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir bachelorgrad
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  3 år
  Kristiansand
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir bachelorgrad
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  1 år
  Oslo, Bergen, Stavanger
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Teknisk design med DAK, AutoCAD

Teknisk design med DAK 2D/3D

Praktisk ettårig utdanning i teknisk design, hvor du lærer å tegne, modellere og visualisere bygg og moderne konstruksjoner innen BIM, produktdesign og digital prototyping.

  1 år
  Oslo
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Praktisk IT-utdanning som lærer deg administrasjon av nettverk og systemer. Studiet sentreres rundt  Microsoft- og Unix-baserte teknologier, og infrastruktur for nettverk og serverdrift med fokus på IT-sikkerhet.

  1 år
  Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger
  Tilgjengelig som nettstudium
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  2 år
  Tilgjengelig som nettstudie
  Studiet gir fagskolevitnemål
Les mer
Top