– Jeg liker tanken på å jobbe i et felt hvor målet er å være ett skritt foran de kriminelle, sier Lorena Carthy, student på digital etterforskning.

– Jeg liker meg godt her. Jeg liker konseptet med skolen og jeg liker lærerne. Du merker godt at de har jobbet lenge i feltet sitt, sier Lorena Carthy.

Lorena er førsteårsstudent på bachelorstudiet digital etterforskning. Hun er fra Peru og har bodd i Norge i to år. Etter først å ha bodd i Kristiansund, flyttet hun til Kristiansand for å studere.

– Jenter trenger ikke frykte teknologi

Lorena sitt håp for studieprogrammet – og for hele teknologibransjen – er at flere jenter involverer seg:

– Det er helt klart en mangel på jenter i feltet. Jeg håper jeg kan gå foran som et godt eksempel og være til inspirasjon for andre jenter. Det virker som mange jenter er redde for teknologi.

– Burde de være det?

– Nei, jenter trenger ikke frykte teknologi!

Du kan gå med høye hæler og likevel jobbe med koding. Du kan til og med fange skurker.Lorena Carthy

– Det gjøres grep rundtforbi for å få flere jenter til å studere og jobbe innen forskjellige teknologifelt. Det er spennende å være en del av det. Du kan gå med høye hæler og likevel jobbe med koding. Du kan til og med fange skurker, i høye hæler, sier Lorena.

– IT handler om å løse problemer. Jenter kan gjøre det like bra som gutter, hvis ikke bedre.

 Lorena er aktiv på facebook-gruppen Jenter og teknologi:

– Menneskesinnet møter teknologi

– Hvorfor ville du studere digital etterforskning?

– Jeg liker tanken på å jobbe i et felt hvor målet er å være ett skritt foran de kriminelle. Det er et felt hvor menneskesinnet møter teknologi. Jeg er veldig glad for å kunne studere her. Nå har jeg to år igjen av programmet, og jeg gleder meg veldig til resten.

– Det er to kvinnelige lærere på programmet. De kan virkelig sine fagområder, og de kan svare på alle spørsmål studentene stiller.

Jeg ønsker å bistå det lokale politiet som digital etterforsker, og gjøre det jeg kan for lokalsamfunnet.Lorena Carthy

– Hva slags karriere ønsker du deg?

– Jeg ønsker å bistå det lokale politiet som digital etterforsker, og gjøre det jeg kan for lokalsamfunnet. Forhåpentligvis får jeg jobbe på etterforskninger og undersøke åsteder. Det er også mange muligheter innen datasikkerhet i privat sektor. Jeg kan ende opp med å jobbe for å hindre svindelforsøk eller med digital banksikkerhet.

Bekymrer det deg at du vil kjempe mot reelle kriminelle?

– Ja selvfølgelig. Jeg er bekymret for de kriminielle handlingene de utøver. Det handler ikke bare om tyveri. Innholdet i data som beslaglegges kan være grusomt. Det er derfor det er så viktig å bekjempe det. Jeg må lære meg å skille arbeidet fra følelser.

– Hacking kan brukes til gode formål

Lorena håper også å kunne lære andre om sikkerhetstusler som finnes:

– Den eldre generasjonen er spesielt sårbare. Det at de ikke vokste opp med digitale enheter gjør dem lettere å svindle. Jeg ønsker å hjelpe dem og beskytte dem.

– Er det sant at dere lærer hacking på skolen?

– Det er sant, ja. Hacking er som regel ansett som et negativt begrep, men hacking kan brukes til gode formål. Du kan for eksempel hacke din egen datamaskin og gjenvinne tapt data. Det er spennende, og jeg trives med det.

Innholdet i data som beslaglegges kan være grusomt. Det er derfor det er så viktig å bekjempe det.Lorena Carthy

Lorena vil gjerne at de som har mistet data på sine harddisker tar kontakt. Sammen med sine medstudenter er det mulig de kan gjenopprette filene:

– Det er god trening for oss å forsøke å gjenopprette tapte filer på en harddisk eller USB-brikke. Det er mulig vi kan hjelpe folk med det helt gratis.

– Har du noen råd til jenter?

– Ja, de burde sette seg inn i de ulike mulighetene de har for å studere og jobbe innen IT og teknologi. Alt i dag er påvirket av teknolgi. Det er lurt å lære seg litt koding og jobbe med programmering. Husk at alle favorittappene dine og all software er laget med koding.


IT-studier på Noroff

Bachelor i Digital etterforskning og hendelseshåndtering - utdanning

Bachelor in Digital Forensics and Incident Response

Fremveksten av cyberangrep, løsepengevirus og hacking har ført til et kritisk behov for dyktige digitale etterforskere med evnen til å svare på cybersikkerhetshendelser.

  Nettstudier
  Online PLUS Oslo. Les mer her.
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Nettverk og IT-sikkerhet utdanning

Nettverk og IT-sikkerhet

Praktisk IT-utdanning som lærer deg å bekjempe hacking og datakriminalitet. Det akutte kompetansebehovet for IT-sikkerhet gir gode jobbmuligheter etter studiet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
Nettverk og systemadministrasjon, utdanningen innen IT

Nettverks- og system­administrasjon

Drift, konfigurasjon og administrasjon av datanettverk og servere har gått fra å være spesielt for IT-bedrifter, til å være noe som berører alle. Behovet for kompetanse innen nettverks- og systemadministrasjon har aldri vært større.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
     
Top