– Lasersverd var det første jeg prøvde meg på, sier Audun som nylig begynte hos ILM London.

Audun Åse (26) har fått drømmejobben. Den tidligere studenten på 3D filmproduksjon startet nylig sin nye jobb på Industrial Light & Magic (ILM) sin avdeling i London.

– ILM har alltid stått øverst på lista over selskaper hvor jeg kunne tenke meg å jobbe. Hadde det ikke vært for dem, hadde jeg aldri begynt i denne industrien. Lasersverd var det første jeg prøvde meg på, sier han.

– Hvordan føles det å få jobb i et slikt anerkjent selskap?

– Det føles rart, men utrolig bra på samme tid! Det har ikke helt sunket inn enda. Jeg har vært stor fan av arbeidet deres i mange år, og det å få være med på denne reisen er noe jeg aldri trodde kom til å skje.

– Trives veldig godt

ILM er en divisjon i Lucasfilm som ble til for å produsere visuelle effekter på Star Wars-filmene. De har også bidratt på filmserier som Transformers, Pirates of the Caribbean og en rekke Marvel-filmer. Arkivet er langt.

Jeg har vært stor fan av arbeidet deres i mange år.Audun Åse

– Hva kommer du til å jobbe med?

– Tittelen min er Junior Effects Technical Director, eller "FX TD". Jeg jobber med simulering av dynamiske elementer. Det kan være røyk, partikler, ild, eksplosjoner, snø, regn og mange andre ting. Så det blir mye forskjellig.

– Hvordan er hverdagen på arbeidsplassen?

– Veldig fokusert. Alle har mye arbeid å gjøre, så folk liker å komme i gang for å holde innleveringsfrister. Selv om det er travelt betyr ikke det at man ikke kan ta en kaffe i ny og ne, og prate litt i lunchen. Jeg trives veldig godt.

Artikkelen fortsetter etter videoen...

Fra løpegutt til FX Artist

– Hvordan er livet i London?

– Det er flott! Det er veldig travelt, men det er noe unikt med det. Det er et utmerket sted å bygge karriere. Filmindustrien har vokst kraftig i det siste, så det er mye arbeid å finne. Jeg vet ikke helt om dette er her jeg vil bli gammel, men det er dette jeg vil akkurat nå.

Tiden på Noroff er kanskje noen av de beste årene i livet mitt.Audun Åse

Før Audun begynte i ILM jobbet han i VFX-selskapet The Mill. Han startet som runner, eller løpegutt, etter studiene.

– The Mill har vært et fantastisk sted å jobbe! Der lærte jeg alt om industrien og hva som kreves. Etter en stund fikk jeg prøve meg på min første jobb. Det var en reklame for Sky Cinema. Noen måneder etter fikk jeg ny stilling som FX Artist. Det har vært en lang prosess med mye å lære, men det går seg til med litt tålmodighet. 

– Ta ansvar for din egen karriere! 

– Hvordan var tiden på Noroff?

– Tiden på Noroff er kanskje noen av de beste årene i livet mitt. Det jeg husker best er friheten og alle menneskene. Før jeg startet på Noroff visste jeg ikke hvordan man ble en FX Artist, eller om det i det hele tatt var mulig. Jeg hadde lest at man måtte kunne 3D, og tenkte at Noroff var en av de mest attraktive måtene og lære det på.

Noroff lærte meg å finne en vei mot målene jeg setter.Audun Åse

– Hva savner du mest fra studietiden?

– Tid. Frihet til å studere med likesinnede og finne ut av hvordan jeg skulle komme inn i industrien. Jeg husker godt at industrien føltes veldig langt unna, og kanskje litt risky, men vi var aldri alene om oppgavene. Det var godt samarbeid hele veien, og alltid hjelp å få!

– Noroff lærte meg å finne en vei mot målene jeg setter for meg selv, uansett hvor lang tid det tar. Vi lever i et samfunn som ikke har mye tålmodighet til overs, og vil gjerne se resultater med en gang. Det er noen ting du ikke kan rushe, for eksempel egenskapene dine. Ikke gi opp!

– Hva bør nye studenter fokusere på?

– Bruk tiden fornuftig, og ta ansvar for din egen karriere! Hvis dette er bransjen du virkelig vil inn i er det fullt mulig, men det krever at du jobber med egenskapene dine til enhver tid!


Relaterte studier

VFX - visuelle effekter, utdanning

VFX - Visuelle effekter

Jobb med spektakulære visuelle effekter i film, spill og virtuell virkelighet. Utdanningen forbereder deg på jobb innen fremtidens digitale medier på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D filmproduksjon, utdanning på fagskole

3D filmproduksjon

Lær å produsere animerte 3D-filmer, miljøer og karakterer fra idé til ferdig film. Utdanningen forbereder deg på å jobbe med innhold til film, web, reklame, markedsføring og virtuell virkelighet.

  Nettstudier
  2 år
  120 studiepoeng
Les mer
3D design og animasjon, utdanning

3D design og animasjon

Bli 3D-designer og skap fotorealistiske visualiseringer, miljøer og animasjoner. Lær å gi liv til spill og filmer, og lag 3D-gjengivelser av produkter og konstruksjoner for næringslivet.

  Nettstudier
  Oslo, Bergen, Stavanger
  1 år
  60 studiepoeng
Les mer
Bachelor i interaktive medier - utdanning i animasjon

Bachelor i interaktive medier - Animasjon

Jobb i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet. Utdanningen lærer deg å designe og animere digitale modeller og karakterer for film, spill og virtuell virkelighet på tvers av bransjer.

  Nettstudier
  Kristiansand
  3 år
  180 studiepoeng
Les mer
Top